Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τον Οκτώβριο 2013 «κόπηκαν» 10.682.892 παραπεμπτικά για ασφαλισμένους, συνολικής δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο γιατροί έγραψαν 9.335.388 παραπεμπτικά, αξίας 68.117.310 ευρώ. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση αυτή κυρίως στους γιατρούς, καλώντας τα συλλογικά τους όργανα, αντί να επιτίθενται στον ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση πληρωμών, «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την επί πολλά χρόνια περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων».
Απαντώντας δε στις διαμαρτυρίες παρόχων υπηρεσιών υγείας για την επιβολή των μέτρων του rebate (έκπτωση) και του clawback (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων), επισημαίνει ότι αυτά «θα φύγουν από την ατζέντα όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι γιατροί βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ». Και τονίζει: «Εκτός εάν τα συλλογικά όργανα των ιατρών προτιμούν να πληρωθεί ο απίστευτος αυτός όγκος των περιττών εξετάσεων και να κοπούν μισθοί και συντάξεις». Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο Οργανισμός έχει ήδη αρχίσει να εισάγει θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, ενώ θεσπίζει «πλαφόν» και για τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.
Εν τω μεταξύ, το «πλαφόν» για τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού συνεχίζει να δημιουργεί αναστάτωση στους γιατρούς και κατ’ επέκταση στους ασφαλισμένους. Μάλιστα έχει καταγραφεί και περίπτωση όπου οι κάτοικοι μικρής απομακρυσμένης περιοχής δεν μπόρεσαν να λάβουν συνταγές για τα φάρμακά τους, καθώς είχε καλυφθεί το πλαφόν του γιατρού που επισκέπτεται την περιοχή. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι μεθαύριο θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία θα ζητεί την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων «προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των γιατρών».
Στο θέμα του «πλαφόν» αναφέρθηκε προχθές και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, κατά την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ο υπουργός υπερασπίστηκε το μέτρο, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η υπέρβαση στη δαπάνη θα μεταφραστεί σε clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής στο νέο μέτρο και ζήτησε τη συνεργασία και την κατανόηση των εταίρων.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
kathimerini.gr 2-2-2014