28 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας

Στα 28 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος ΠΑΒΕΤ 2005 (Δράση 4.3.1), το οποίο αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας για επιχειρήσεις με ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Αποδέκτες της δράσης είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Η δράση προβλέπει την επιχορήγηση έργων για την ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας και των δραστηριοτήτων προανταγωνιστικού τύπου, τα οποία θα εκτελεστούν στην Ελλάδα από ελληνικές επιχειρήσεις με ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, το περιβάλλον, η ενέργεια, τα ηλεκτρονικά, η ιατρική τεχνολογία, τα φάρμακα, η βιοτεχνολογία, οι χημικές διεργασίες, τα υλικά, η ρομποτική και ο αυτοματισμός, η μηχανολογία, η γεωργική βιομηχανία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα τρόφιμα και τα ποτά και οι κατασκευές.

Ως «βιομηχανική έρευνα» εννοείται η σχεδιασμένη έρευνα ή έρευνες που αποσκοπούν στην απόκτηση νέων γνώσεων, με στόχο οι γνώσεις αυτές να είναι χρήσιμες για την οριστική διαμόρφωση των νέων προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών ή να συνεπάγονται σημαντική βελτίωση των υφιστάμενων, προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών.

Ως «δραστηριότητα ανάπτυξης σε προανταγωνιστικό στάδιο» εννοείται η συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της βιομηχανικής έρευνας σε ένα σχέδιο, πρόγραμμα ή σχεδιασμό για νέα προϊόντα, νέες μεθόδους παραγωγής ή νέες υπηρεσίες, τροποποιημένες ή βελτιωμένες, που προορίζονται για πώληση ή για χρήση, περιλαμβανόμενης και της δημιουργίας ενός πρώτου πρωτοτύπου που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εννοιολογική και το σχεδιασμό άλλων προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών, καθώς και προγραμμάτων αρχικής επίδειξης ή προτύπων πειραματικών προγραμμάτων, υπό τον όρο ότι αυτά τα προγράμματα δεν θα μπορούν να μετατρέπονται ή να χρησιμοποιούνται για βιομηχανικές εφαρμογές ή για εμπορική εκμετάλλευση. Δεν περιλαμβάνει τις συνήθεις τροποποιήσεις ή τις τροποποιήσεις που γίνονται κατά καιρούς σε προϊόντα, στάδια παραγωγής, μεθόδους κατασκευής, υπάρχουσες υπηρεσίες και άλλες τρέχουσες ενέργειες, ακόμη και αν αυτές οι τροποποιήσεις μπορεί να παρουσιάζουν βελτιώσεις.

Προϋπόθεση: Οι εργασίες ή και τα αποτελέσματα αυτών να είναι πρωτότυπα.

Τι χρηματοδοτείται: Η εκτέλεση ερευνητικών έργων.

Είδος ενίσχυσης

Η συνολική επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει το:

* 60% των δαπανών έργων βιομηχανικής έρευνας (όπως ορίζονται παραπάνω), ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης που αναλαμβάνει το έργο,

* 45% των δαπανών έργων δραστηριοτήτων ανάπτυξης σε προανταγωνιστικό στάδιο (όπως ορίζονται παραπάνω), τα οποία αναλαμβάνει μικρή ή μεσαία επιχείρηση (παράρτημα 1),

* 35% των δαπανών έργων δραστηριοτήτων ανάπτυξης σε προανταγωνιστικό στάδιο (όπως ορίζεται παραπάνω), τα οποία αναλαμβάνει μεγάλη επιχείρηση.

Καλύπτονται μερικώς οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών που γίνονται κατά την υλοποίηση των επιλεγμένων έργων:

* Δαπάνες νέου προσωπικού (ερευνητές, τεχνικοί και λοιπό προσωπικό στήριξης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προτεινόμενη ερευνητική δραστηριότητα). Η επιχορήγηση μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστό 70% της σχετικής δαπάνης, εφόσον πρόκειται για σύμβαση εργασίας. Αν η απασχόληση του νέου προσωπικού στηρίζεται σε αναθέσεις έργου, το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέρχεται μέχρι το 50%.

* Για αμοιβές ήδη απασχολούμενου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέρχεται μέχρι το 25% της σχετικής δαπάνης. Η απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού των επιχειρήσεων που συμμετέχει στο έργο δεν μπορεί να ξεπερνά τους τέσσερις (4) ανθρωπομήνες ανά έτος/ ανά άτομο. Οι μέτοχοι δεν δικαιούνται αμοιβής. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρεωθεί ανά εργαζόμενο στο πρόγραμμα ως μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά τα κατωτέρω ποσά:

– 3.000 ευρώ / ανθρωπομήνα πλήρους απασχόλησης στο έργο για το έμπειρο ερευνητικό προσωπικό (κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου ή με προϋπηρεσία άνω των 20 ετών σε αντίστοιχη θέση).

– 2.000 ευρώ / ανθρωπομήνα πλήρους απασχόλησης στο έργο για το απλό ερευνητικό προσωπικό (πτυχιούχοι χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές).

– 1.000 ευρώ / ανθρωπομήνα πλήρους απασχόλησης στο έργο για προσωπικό υποστήριξης (τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, γραμματείς).

* Δαπάνες για όργανα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και σε μόνιμη βάση για την ερευνητική δραστηριότητα. Το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το 50% της σχετικής δαπάνης. Δεν επιχορηγείται η αγορά βασικού εξοπλισμού, αποσβέσεις και ενοικιάσεις.

* Δαπάνες για αναλώσιμα υλικά που σχετίζονται άμεσα με την ερευνητική δραστηριότητα μέχρι ποσοστού 30% του συνόλου της σχετικής δαπάνης.

* Λοιπά έξοδα λειτουργίας που στηρίζουν άμεσα και αποκλειστικά την ερευνητική δραστηριότητα, ποσοστό μέχρι 30% της σχετικής δαπάνης. Τα έξοδα αυτά δεν θα υπερβαίνουν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Στα έξοδα αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες μετακινήσεων και γενικά έξοδα. Αν οι δαπάνες μετακινήσεων υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, θα πρέπει να αιτιολογείται πλήρως η αναγκαιότητά τους μέσα στο πλαίσιο του έργου. Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου για την εκπλήρωση των σκοπών του έργου τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα συνεργασίας με επιχείρηση του εξωτερικού (π.χ. ανάληψη κοινών δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων ή τεχνογνωσίας που έχει αναπτυχθεί εκτός της χώρας κ.λπ.), καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής μελών της ομάδας υλοποίησης του έργου στην αντίστοιχη χώρα για τους παραπάνω σκοπούς. Επίσης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όπως ορίζονται στο παράρτημα) περιλαμβάνονται οι δαπάνες πιστοποίησης, τυποποίησης και κατοχύρωσης των αποτελεσμάτων.

Δεν είναι επιλέξιμες τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) και ο ΦΠΑ.

Αρμόδιος φορέας

Επωνυμία: Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Ιστοσελίδα: http://www.gsrt.gr

Διεύθυνση της ιστοσελίδας που δημοσιεύεται η προκήρυξη: http://www.gsrt.gr/

Πληροφορίες

Επωνυμία: Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης

Χειριστής: Δρ Νίκος Σιδηρόπουλος

Διεύθυνση: Λεωφ. Μεσογείων 14-18, 115 10 Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 7458136, 7458000

Email: nsid@gsrt.gr

Ιστοσελίδα χειριστή: http://www.gsrt.gr

Οροι και προϋποθέσεις

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, οι οποίες έχουν κλείσει μία τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση κι έχουν δημοσιεύσει τον σχετικό ισολογισμό. Η πρόταση για επιχορήγηση μπορεί να υποβληθεί από μία και μόνο επιχείρηση ή από κοινού από δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, η μία από τις επιχειρήσεις ορίζεται από τους ενδιαφερόμενους ως ανάδοχος, αλλά καθεμία ευθύνεται εξ ολοκλήρου απέναντι στη ΓΓΕΤ.

* Η χρονική διάρκεια του έργου δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 12 μηνών και δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18 μήνες.

* Δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση περισσοτέρων των δύο προτάσεων ανά εταιρεία (είτε ως ανάδοχος είτε ως συνεργαζόμενη) από το ΠΑΒΕΤ 2005. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που είναι θυγατρική η μία της άλλης ή άλλων που συνδέονται κεφαλαιακά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

* Δίνεται η δυνατότητα τμήμα του έργου να εκτελείται από Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, από Εργαστήρια ΑΕΙ, ΤΕΙ, από Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο (ΕΙΕ, EΚΕΦΕ «Δ», ΙΤΕ, ΕΚΕΤΑ, ΕΛΚΕΘΕ, ΕΘΙΑΓΕ κτλ.), καθώς και από κέντρο καινοτομιών του ΕΟΜΜΕΧ. Στις περιπτώσεις αυτές, η αιτούσα την επιχορήγηση επιχείρηση συνυποβάλλει προσύμφωνο υπεργολαβίας με την αντίστοιχη εταιρεία BETA ή το Ιδρυμα ή το Ερευνητικό Κέντρο.

Ως εταιρείες ΒΕΤΑ θεωρούνται οι εξής:

– Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ A.E.)

– Εταιρεία Κεραμικών Πυρίμαχων (ΕΚΕΠΥ A.E.)

– Εταιρεία Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ A.E.)

– Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.)

– Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.)

– Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Δέρματος και Υποδημάτων (ΕΛΚΕΔΕ A.E.)

– Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ Α.Ε.).

Η δαπάνη του υπεργολάβου δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.

Στην περίπτωση αυτή, επισυνάπτεται στην πρόταση το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης και της εταιρείας BETA ή ιδρύματος ή κέντρου.

* Οι μεγάλες επιχειρήσεις (δηλαδή, επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στον ορισμό των ΜΜΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Επιτροπής (ΕΚ) Νο 70/2001 της 12/01/2001 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης ΕΚ περί κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) 364/2004 της Επιτροπής (OJL 63 της 28.2.2004, σελ 22) πρέπει να υποβάλουν μία σαφή και εμπεριστατωμένη περιγραφή του κινήτρου (incentive effect) σε ποσοτικούς δείκτες. Υπογραμμίζεται πως η επίδειξη της ύπαρξης τέτοιου κινήτρου αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση μεγάλης επιχείρησης από το πρόγραμμα. Επίσης, σε περίπτωση έγκρισης χρηματοδότησης μεγάλης επιχείρησης, αυτή υποχρεούται να υποβάλει ετήσιες εκθέσεις που αφορούν στην πορεία εξέλιξης των ποσοτικών δεικτών του κινήτρου (incentive effect).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 13 Μαϊου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ευρήματα έρευνας – Εκπαίδευση σε ΤΠΕ και μαθησιακές εμπειρίες ατόμων με αναπηρίες

Το Έργο ViPi δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ενδιαφερομένων – Ενοποίηση και συγκριτική ανάλυση των ευρημάτων, καθώς και τη “Μεθοδολογία έρευνας & τελευταίες εξελίξεις στις σχετικές τεχνολογίες”. …

ATLEC – Κατάρτιση στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες μέσω ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια προσπάθεια από μια ομάδα οργανώσεων που σχετίζονται με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και το e-learning για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού …

Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από το ΙΚΑ αντικαθιστά το «Βοήθεια στο σπίτι»

Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2012 και με την «ευκαιρία» του εφαρμοστικού νόμου για το μνημόνιο ΙΙ κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής υποστήριξης …

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»: Ενα επικίνδυνο «αγκάθι» στην επί χρόνια αδελφική σχέση της Ελληνικής και της Κυπριακής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Ζητείται η αποχώρηση …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Έργο AEGIS: Διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες

Το έργο AEGIS πραγματοποιεί το τελικό workshop του και το 2ο διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, στις 28-30 Νοεμβρίου 2011, με τίτλο «Η Προσβασιμότητα Φτάνει Παντού», φέρνοντας κοντά τόσο ανθρώπους με …