Στις 23 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και στο οποίο συμμετείχαν ως ομιλητές 30 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παρευρέθηκαν τετρακόσια περίπου άτομα.
Οι θεματικές που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αφορούσαν -εκτός των άλλων- στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και το ισχύον νομικό πλαίσιο, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τη θέση της Αναπηρίας στη διαφήμιση, τις διαδικτυακές κοινότητες, τις καινοτομίες των παιδιών με αναπηρία, τους παγκόσμιους αγώνες Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2011, κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το δημοσιογραφικό εργαστήρι που διοργανώθηκε τη 2η μέρα του Συνεδρίου με θεματική «Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών». Στόχος του εργαστηρίου ήταν η αναζήτηση του προτύπου συνεργασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ και συμβούλους ειδικής αγωγής για άτομα με αναπηρία για τη δημιουργία ενός κώδικα επικοινωνίας που θα επιτρέψει την «καταγραφή» ειδήσεων και δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτεί το αντικείμενο.
Στο δημοσιογραφικό εργαστήρι συμμετείχαν δημοσιογράφοι, σεναριογράφοι, κειμενογράφοι, φοιτητές δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, άτομα με αναπηρία που ασχολούνται με τα ΜΜΕ και διαμορφώνουν εκπομπές και ειδήσεις. Συντονιστές και σύμβουλοι στις ομάδες εργασίας ήταν ειδικοί εκπαιδευτές από το χώρο της αναπηρίας, επαγγελματίες των ΜΜΕ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και άνθρωποι με αναπηρίες.
Το δημοσιογραφικό εργαστήρι διεξήχθει ως ακολούθως:
- Πρώτο στάδιο: αποστολή υλικού θεωρητικής κατάρτισης προς τους συμμετέχοντες.
- Δεύτερο στάδιο: κατά την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές εισηγήσεις και κατόπιν δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής του εργαστηρίου και συγκροτήθηκαν οι ομάδες εργασίας. Στη συνέχεια, οι ειδικοί σύμβουλοι παρουσίασαν τον τρόπο εργασίας και δόθηκαν τα «απαραίτητα εργαλεία» της άσκησης, ανά ομάδα.
- Τρίτο στάδιο: οι ομάδες εργασίας συναντήθηκαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο σύνολο των συμμετεχόντων, των συμβούλων και των εκπαιδευτών. Ακολούθησε συζήτηση και σχολιασμός των αποτελεσμάτων. Το σεμινάριο έκλεισε με την παρουσίαση από την επιτροπή, των ήδη έτοιμων ιδανικών παραδειγμάτων, επάνω στα οποία δούλεψαν οι ομάδες.
- Τέταρτο στάδιο: τα αποτελέσματα των εργασιών του εργαστηρίου θα αποτελέσουν τη βάση για την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα ΜΜΕ.
Αξίζει να αναφερθεί πως η τηλεοπτική εικόνα από το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» μεταδόθηκε χωρίς κωδικοποίηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς και στις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που καλύπτει ο δορυφόρος Ηellas Sat. Η μετάδοση κάλυψε όλες τις ενότητες του Συνεδρίου και στις δύο ημέρες πραγματοποίησής του, ενώ ο ήχος του σήματος ήταν στην ελληνική.
Σημειώνεται, επίσης, πως 400 περίπου άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου μέσω διαδικτύου.
Στον ειδικό δικτυακό τόπο του Συνεδρίου (http://www.ameamedia.gr/conference) παρατίθενται όλες οι πληροφορίες αναφορικά με το Συνέδριο, ενώ αναμένεται να αναρτηθούν και τα πρακτικά του Συνεδρίου παράλληλα με την έντυπη έκδοσή τους.
23-6-2009