Με πρόβλημα μεν στην όραση αλλά με οξυμένη ακοή, αποτελούν επίλεκτη ομάδα ντετέκτιβ που αναλύει ήχους ή υποκλεμμένα τηλεφωνικά μηνύματα
Ουδέν κακόν αμιγές καλού» συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και η ρήση τους έρχεται, σήμερα, να βρει εφαρμογή στην περίπτωση μιας ομάδας τυφλών οι οποίοι έχουν εξελιχθεί στα «αυτιά» της βελγικής αστυνομίας στον αγώνα της εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Τα όποια ελαττώματα στην όρασή τους μεταφράζονται σε προτερήματα ακοής. Μπορεί να μη βλέπουν τον κόσμο αλλά τον αφουγκράζονται με εντυπωσιακή ευκρίνεια.
Είναι οι σύγχρονες, «ακουστικές» ενσαρκώσεις του μυθιστορηματικού Ηρακλή Πουαρό, το νέο, ευήκοο όπλο των αρχών του Βελγίου στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Λόγος γίνεται για μια επίλεκτη ομάδα έξι τυφλών ντετέκτιβ, η οποία έπιασε δουλειά τον Ιούνιο του 2006.
6 τυφλοί έγιναν το… αυτί της βελγικής αστυνομίας
Αποστολή τους είναι να «στήνουν αυτί» και εν συνεχεία να αναλύουν και να αξιολογούν, όπως μόνο αυτοί μπορούν, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και υποκλεμμένα τηλεφωνικά μηνύματα καθοδηγώντας και διευκολύνοντας την αστυνομική έρευνα.
Τα στοιχεία του εγκλήματος για την ομάδα των έξι βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα κακόφωνο συνονθύλευμα από ήχους, μέσα σε αυτό που στα ώτα των περισσοτέρων θα ηχούσε σαν «βαβούρα». Οι επίλεκτοι ντετέκτιβ με την υπερευαίσθητη ακοή είναι σε θέση να ξεχωρίζουν μεμονωμένες φωνές, να αντιλαμβάνονται πού λαμβάνει χώρα η κάθε συνομιλία και εάν γίνεται μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου, να απομονώνουν τους παρασιτικούς θορύβους του περιβάλλοντος και να γνωμοδοτούν για την καταγωγή, την ηλικία, καθώς και τη διάθεση των συνομιλούντων.
«Οταν είσαι τυφλός, αναπτύσσεις περισσότερο τις υπόλοιπες αισθήσεις σου, οπότε εγώ ακούω πράγματα τα οποία για τους άλλους ανθρώπους απλά χάνονται στο βάθος», εξηγεί στη βρετανική «Ιndependent» ο Αλέν Θονέ, εις εκ των μελών της ομάδας.
«Μπορώ να κάνω πολλά»
Ο Θονέ γεννήθηκε με μερική όραση και έχασε τελείως το φως του σε ηλικία μόλις 12 ετών.
Παρά την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, ο νεαρός Βέλγος αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα στο να βρει δουλειά. «Προφανώς, δεν θα αρχίσω να πετάω αεροπλάνα ούτε να πραγματοποιώ χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά υπάρχουν πολλά επαγγέλματα τα οποία θα μπορούσε να κάνει ένας αόμματος», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τη ζωή του ήρθε να αλλάξει νόμος ο οποίος αναγνωρίζει στις βελγικές αρχές το δικαίωμα χρήσης προϊόντων υποκλοπής, ως μέσο έρευνας σε συνολικά 37 κατηγορίες εγκλημάτων.
Στο πλαίσιο της εν λόγω νομοθεσίας, κάθε υποκλοπή πρέπει να απομαγνητοφωνείται και να καταγράφεται στο σύνολό της. Σε αυτό το σημείο έρχονται να αναλάβουν δουλειά ο Θονέ και οι συνεργάτες του, οπλισμένοι με πληκτρολόγια ειδικά προσαρμοσμένα στο σύστημα γραφής των τυφλών (Braille) και λογισμικό το οποίο ενεργοποιείται με αναγνώριση φωνής.
Πρόσληψη με αγγελία
Οι τυφλοί ντετέκτιβ υπόκεινται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο από τη μία, τους αναγνωρίζει αστυνομικού τύπου εξουσίες, αλλά από την άλλη, τους απαγορεύει να κάνουν συλλήψεις και να οπλοφορούν.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που με κρίνουν για τις ιδιαίτερες ικανότητές μου και όχι για την ανικανότητά μου να δω. Είναι ένας τρόπος για εμένα να εισέλθω στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων», δηλώνει ο ίδιος ο Θονέ από τις Βρυξέλες.
«Να εισέλθουν στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων» προσπάθησαν και οι πάμπολλοι άλλοι επίδοξοι ντετέκτιβ οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην αγγελία της αστυνομίας για προσλήψεις στελεχών με προβλήματα όρασης. Οι βελγικές Αρχές, έκπληκτες μπροστά στην εντυπωσιακή προσφορά εργατικών «αυτιών», σχεδιάζουν μάλιστα να πληθύνουν τα μέλη της επίλεκτης ομάδας μέσα στο 2008.
Προϋποθέσεις για την είσοδο στο αστυνομικό σώμα είναι η υψηλή απόδοση στα τεστ ακοής, καθώς και η αναπηρία στην όραση σε ποσοστό τουλάχιστον 33%.
ΤΟ… ΕΥΗΚΟΟΝ «ΟΠΛΟ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Ατού της ομάδας ο Σάσα βαν Λου, που μιλάει 7 γλώσσες
Διαστάσεις θρύλου και «υπερήρωα» μεταξύ των τυφλών ντετέκτιβ έχει λάβει ο Σάσα βαν Λου. Ο 36χρονος Βέλγος μιλάει φαρσί επτά γλώσσες και αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά και ευήκοα «ατού» της βελγικής αστυνομίας στις έρευνές της. Επί του παρόντος, εκπαιδεύεται στο να «μεταφράζει» τα τηλεφωνικά «μπιπ» σε αριθμούς κλήσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κατά την οποία η αστυνομία είχε χαρακτηρίσει, μέσω μιας κακής ποιοτικά ηχογράφησης, έναν έμπορο ναρκωτικών ως Μαροκινό για να έρθει εκ των υστέρων ο Σάσα να τον αναγνωρίσει ως Αλβανό και να επαναφέρει την έρευνα στον σωστό δρόμο.
Μετριοπαθής παρά τις, ομολογουμένως, ξεχωριστές ικανότητές του, ο 36χρονος δηλώνει στην «Ιndependent»: «Δεν είμαι εδώ για να λύνω τις υποθέσεις μόνος. Ο ρόλος μου είναι περισσότερο καθοδηγητικός. Οσα κάνω δεν οδηγούν κατ ανάγκη σε σημαντικές αποκαλύψεις. Απλά βοηθώ στη συναρμολόγηση του παζλ».
Οπως και οι συνάδελφοί του, έτσι και αυτός αντιμετωπίζει τη σταδιοδρομία του στην αστυνομία ως μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού αγώνα τον οποίο χρωστάει τόσο στον εαυτό του όσο και στους συνανθρώπους του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. «Οι εργοδότες φοβούνται να προσλάβουν τυφλούς. Θέλω να καταρρίψω αυτές τις προκαταλήψεις και να διευρύνω την οπτική των ανθρώπων όχι μόνο στο αστυνομικό σώμα αλλά σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
V4ethnos.gr 4/1/2008