Ένα ακόμα σεμινάριο-εργαστήριο με θέμα «Η εξοικείωση των παιδιών με την ιδέα και την εικόνα της αναπηρίας» και εισηγήτρια τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου, πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2010, αυτή τη φορά στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.
Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων (τα βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα είναι «Η Χρυσούλα», Εκδ. Κάστωρ 2003, και «Τα άταχτα πλοκάμια» Εκδ. Κάστωρ 2008) και έχει η ίδια κινητική αναπηρία. Αυτά τα σεμινάρια απευθύνονται (δωρεάν) σε Βρεφονηπιοκόμους, Νηπιαγωγούς και Δασκάλους Γενικής Παιδείας, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 25, μιας και πρόκειται για σεμινάρια βιωματικού χαρακτήρα.
Το θέμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει:
- Ενημέρωση πάνω σε θέματα αναπηρίας (σωματικό, πνευματικό ή ψυχικό έλλειμμα – μόνιμο ή προσωρινό).
- Προτάσεις με τρόπους δουλειάς στο σχολείο, αλλά και εκτός.
- Εργαστήρι: Ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου που αναφέρεται στην αναπηρία και είναι η βάση της συζήτησης που ακολουθεί με θέμα «Οικογένεια και αναπηρία».
Πιο κάτω η συγγραφέας περιγράφει τους λόγους που την οδήγησαν στη διοργάνωση των σεμιναρίων και αναδεικνύει την ανάγκη εξοικείωσης των παιδιών με την αναπηρία μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, με την ταυτόχρονη ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
«Αυτή η «Σταυροφορία» ενημέρωσης ξεκίνησε το 2003 μέσα από μια πιεστική ανάγκη η οποία πηγάζει από μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι, κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτή η αλλαγή όμως θέλει χρόνο και πολύ δουλειά.
Όλοι ξέρουμε πως τα πάντα ακουμπούν στην παιδεία. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε: απευθυνόμαστε στους εκπαιδευτικούς. Αυτοί με τη σειρά τους θα δουλέψουν με τα παιδιά. Παράλληλα, είμαστε σε άμεση επαφή με τα παιδιά μέσα από τις Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τις επισκέψεις σε σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το πιο ουσιαστικό κομμάτι όμως είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, καθώς σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας θα περάσουν από τα χέρια τους χιλιάδες παιδιά. Γι’ αυτό και το θεωρούμε ως το πιο σημαντικό.
Ξεκινώντας από τον Νομό Αττικής, την Αθήνα, τα προάστιά της και τα χωριά της, ελπίζουμε κάποια στιγμή να πάμε και σε άλλες πόλεις. Το σεμινάριο αυτό γίνεται τώρα κατά διαστήματα σε τρείς Δήμους, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Ιωνία και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πραγματοποιείται όμως και σε κάποιους άλλους χώρους, όπως στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, ενώ δύο σεμινάρια θα γίνουν εντός του 2010 στο «Χαμόγελο του παιδιού» για το εκπαιδευτικό προσωπικό, κ.ά.
Σιγά-σιγά, όσοι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται και ξεκινούν να δουλεύουν με τα παιδιά πάνω σε θέματα αναπηρίας, βλέπουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Ο στόχος μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας πάνω σε θέματα που αφορούν στην αναπηρία, κάτι που δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει βάθος χρόνου και πολύ δουλειά.
Αξίζει τον κόπο όμως, γιατί θα έχουμε πολλαπλά οφέλη:
- Η γνώση (μέσα από την εξοικείωση που έχει γίνει από μικρή ηλικία) διώχνει το φόβο και τις προκαταλήψεις.
- Ο άνθρωπος είναι πιο έτοιμος να αντιδράσει με ψυχραιμία, αν προκύψει το πρόβλημα, και να δράσει θετικά για τον εαυτό του και για τους άλλους.
- Αντιμετωπίζει με σεβασμό και ενδιαφέρον τον συνάνθρωπό του. Έτσι έχουμε μια καλύτερη κοινωνία.
- Έχει ισορροπημένη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους με αναπηρία και τους βλέπει σαν ίσους προς αυτόν. Αν κάποια στιγμή κατέχει θέσεις και αξιώματα, θα φροντίσει για τις υποδομές και την κρατική μέριμνα. Έτσι θα έχουμε ένα καλύτερο κράτος.
- Μέσα από την εξοικείωση με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας δίνουμε κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν επαγγελματικά στο μέλλον με ανθρωπιστικά επαγγέλματα.
Συμπληρωματικά στο σεμινάριο, είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών δύο κατάλογοι βιβλίων. Ο πρώτος περιλαμβάνει 68 τίτλους Παιδικών και Εφηβικών βιβλίων που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στην αναπηρία (οι 63 τίτλοι θα τυπωθούν από το Φάρο Τυφλών σε γραφή Braille). Ο δεύτερος περιλαμβάνει βιβλία, CD ή CDRom, ως βοηθήματα για τους εκπαιδευτικούς. Μπορείτε επί του παρόντος να τους βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας (http://dipe-a-athin.att.sch.gr/0212_Hmera_anapirias.doc) και στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του www.disabled.gr (στην κατηγορία «Βιβλία», στο αριστερό μενού).
Εσείς ξέρετε καλύτερα απ’ τον καθένα πως τα παιδιά ό,τι μαθαίνουν μέσα απ’ την ευχαρίστηση δεν το ξεχνούν ποτέ. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να τα εξοικειώσουμε με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας με απλό και ευχάριστο τρόπο. Μπορούμε να το κάνουμε.»
Λίλα Πατρόκλου
Συγγραφέας Παιδικών βιβλίων
email: lilapa1000@gmail.com