ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών της χώρας μας ζήτησε η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κα. Ελευθερία Μπερνιδάκη με Επίκαιρη Ερώτηση της προς την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
Η κα. Μπερνιδάκη, Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Αναπηρικά Θέματα, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης την Πέμπτη 18 Μαΐου, επεσήμανε:
«Ο πολίτης με αναπηρία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τουριστικό προορισμό της αρεσκείας του, χωρίς να γίνεται τελικά εφιάλτης το όνειρο των διακοπών του. Στο Προεδρικό Διάταγμα 43/2002 περί κατάταξης των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστεριών, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεωτικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταλυμάτων που δηλώνουν προσβάσιμα και στην πραγματικότητα δεν είναι. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητος ο συστηματικός έλεγχος των σχετικών προδιαγραφών σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις».
Επίσης, η κα. Μπερνιδάκη ζήτησε από την Υπουργό την παραδειγματική τιμωρία των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ υποχρεούνται να έχουν προσβάσιμες υποδομές για τους αναπήρους, δεν το πράττουν, καταπατώντας με τον πλέον φασιστικό τρόπο τα δικαιώματα τους και δυσφημώντας τη χώρα μας.
«Η πολιτεία, αλλά κυρίως οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουν να κατανοήσουν ότι και οι τουρίστες με αναπηρία πρέπει να φιλοξενούνται στη χώρα μας χωρίς διακρίσεις. Ο τουρισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα για όλους. Αυτό το μήνυμα πρέπει να δοθεί με κάθε τρόπο σε όλους όσους εμπλέκονται με τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα μας από τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας σημειώνοντας ότι 45.000.000 Ευρωπαίοι με αναπηρία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνοδοί τους, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην πατρίδα μας εάν διαθέταμε τις κατάλληλες υποδομές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κα. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Τα άτομα με αναπηρία αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό» (“European Network for Accessible Tourism”), υπολογίζεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο, πάνω από 45 εκατομμύρια καταναλωτές με αναπηρία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνοδοί τους, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν και να χρησιμοποιήσουν τις τουριστικές υποδομές στη χώρα μας, εάν αυτές ήταν προσβάσιμες.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, οι περισσότερες υποδομές της δεν είναι φιλόξενες για τους τουρίστες με αναπηρία. Μάλιστα, παρατηρείται ότι πολλά τουριστικά καταλύματα και μονάδες εστίασης εμφανίζονται ως προσβάσιμα, ενώ δεν είναι στην πραγματικότητα.
Η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει συγκεκριμένους μηχανισμούς πιστοποίησης της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών της χώρας, αλλά και να ελέγχει με συστηματικό τρόπο τις σχετικές προδιαγραφές. Ο πολίτης με αναπηρία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τουριστικό προορισμό της αρεσκείας του, χωρίς το όνειρο των διακοπών του να γίνεται τελικά εφιάλτης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Τι μέτρα θα λάβει για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών και προορισμών;
2. Τι μέτρα θα λάβει για την παροχή αξιόπιστων και εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με τις διαθέσιμες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις των ατόμων με αναπηρία;
Ημερομηνία, 9 Μαΐου 2006
Ελευθερία Μπερνιδάκη – Άλντους
Αθήνα, 18 Μαΐου 2006