ahumanright.org: «Φανταστείτε έναν πλανήτη όπου όλοι έχουν φωνή»

Πόσοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σήμερα στο internet; Μάλλον πολλοί, αυτό δεν σκέφτεστε; Και αν σας πούμε πως 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο; Περισσότεροι από 7 στους 10 κατοίκους του πλανήτη δεν έχουν σερφάρει ούτε μια φορά στο internet.

Με σύνθημα «η πρόσβαση στην πληροφορία είναι ανθρώπινο δικαίωμα», ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Γραμμάτης, ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT Media Lab) και ιδρυτής του ahumanright.org, μίλησε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» για τη μεγάλη ιδέα πίσω από το ahumanright.org.

Η αφορμή δόθηκε τον Δεκέμβριου του 2009 όταν στο camp του οργανισμού Palomar5 που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, βρέθηκαν 30 νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες για την προώθηση της ίσης πρόσβασης στο διαδίκτυο και του δορυφορικού internet. «Η πληροφορία δεν μπορεί πια να χρεώνεται. Για την εκπλήρωση του σχεδίου για το δορυφορικό internet αρκεί μία 48ωρη εκεχειρία σε Ιράκ και Αφγανιστάν… το κόστος 2 ημερών πολέμου, ανέρχεται στο 1 δις δολάρια», σημειώνει ο Κώστας Γραμμάτης.

Η ομάδα που υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια αποτελείται από 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο, ενώ έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση από την Deutsche Telekom και βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις, επενδυτές και κυβερνήσεις για την εξασφάλιση των κεφαλαίων.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο περιλαμβάνει την αποστολή ενός στόλου τηλεπικοινωνιακών μικροδορυφόρων στο διάστημα, από χαμηλού κόστους οχήματα εκτόξευσης, δίνοντας πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο 95% της Γης, μέσω επίγειων σταθμών. «Το μόνο που θα χρειάζεται να έχουν οι χρήστες είναι μια συσκευή που θα μπαίνει ασύρματα στο δίκτυό μας».

Σύμφωνα με τον Κώστα Γραμμάτη, σχέδια όπως το «One Laptop Per Child (OLPC)», του Ελληνοαμερικανού συνιδρυτή και διευθυντή του MIT Media Laboratory, Νίκολας Νεγροπόντε, ή η πρόσφατη παρουσίαση του «φθηνότερου υπολογιστή του κόσμου» στην Ινδία, μπορούν να καλύψουν την ανάγκη αγοράς των υπολογιστών που χρειάζονται οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών (που στερούνται βασικών αναγκών).

Το project του ahumanright.org υποστηρίζεται από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA και αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γραμμάτη

Γεννήθηκε το 1985 στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. από μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα Έλληνα, με καταγωγή από τον Βόλο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο CSUCI της Καλιφόρνιας με πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία, τις Τέχνες και τη Μηχανολογία. Σήμερα εργάζεται ως επισκέπτης ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του MIT. Έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων και βραβείων για τις εφευρέσεις του, μεταξύ των οποίων και το «Eyeborg», ένα βιονικό μάτι που λειτουργεί με ασύρματη βιντεοκάμερα και αποκαθιστά μερικώς την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση, το οποίο βραβεύτηκε από το περιοδικό «TIME» ως μία από τις «Καλύτερες Εφευρέσεις του 2009».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δορυφορικό internet και το project του Κώστα Γραμμάτη επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: http://www.ahumanright.org/, http://www.blog.ahumanright.org/ και http://www.facebook.com/ahumanright

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Νοέμβριος 2010

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …