Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ εμπορικών κέντρων και δη στη δυτική Θεσσαλονίκη θα επηρεάσει οπωσδήποτε, στη διάρκεια των αμέσως επόμενων χρόνων, τη ζήτηση στην αγορά καταστημάτων λιανικής, αλλά και γενικότερα την αγορά επαγγελματικών χώρων, συμπεριλαμβανομένων των χώρων γραφείων, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης , Νίκος Μανομενίδης.
Η αγορά επαγγελματικής στέγης, στην παρούσα φάση, έχει σταθεροποιηθεί στα κατώτατα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, αφού υπήρξε μια συνεχιζόμενη πτώση που για τα γραφεία άρχισε το 1998 και τα καταστήματα λιανικής εκδηλώθηκε έντονα το 2002. Η αγορά έχει ισορροπήσει στα χαμηλά της, αλλά αυτό δε σημαίνει, τονίζει ο κ. Μανομενίδης, πως στα επόμενα χρόνια δε θα εκδηλωθεί ζήτηση για χώρους που σήμερα μένουν αδιάθετοι ή που θα κατασκευαστούν, εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται στις αναχαρτογραφήσεις που εξελίσσονται σε περιοχές της πόλης (διανοίξεις οδικών αρτηριών), ακολουθούν αναπτύξεις οικιστικές και ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις για σύγχρονες κατασκευές.
«Η ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους δεν υπακούει στα γνωστά κριτήρια που ισχύουν ανά περιοχή για την κατοικία. Η ζήτηση κινείται πάνω στους οδικούς άξονες και, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λιανική – τα καταστήματα δηλαδή, το βασικό κριτήριο για τους ενδιαφερόμενους είναι η προσπελασιμότητα. Έτσι παρατηρούμε ότι η ζήτηση για τα καταστήματα που βρίσκονται στους μεγάλους οδικούς άξονες (Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Αγίας Σοφίας, Εγνατία, Κ. Καραμανλή) είναι πιο μεγάλη. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τους χώρους γραφείων στην περίπτωση ορισμένων ομάδων επαγγελματιών.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, παρατηρούμε ότι πολλές εταιρείες, κυρίως αυτές που δεν έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με το τελικό καταναλωτή-πελάτη, όπως και εταιρείες υπηρεσιών, έχουν μεταφερθεί εκτός πολεοδομικού συμπλέγματος, στην περιοχή της Θέρμης, ένθεν και ένθεν της ε.ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής» προσθέτει ο κ. Μανομενίδης.
Εν τούτοις, όπως επισημαίνει, τις μεγαλύτερες μεταβολές σε ό,τι αφορά την αγορά επαγγελματικής στέγης, ακόμη δεν τις έχουμε βιώσει, καθώς αυτές θα έρθουν σταδιακά, κυρίως στα δυτικά της πόλης, σε περιοχές μέχρι σήμερα αναξιοποίητες που διαθέτουν και μεγάλα σε έκταση οικόπεδα. Οι μεταβολές αυτές θα προκύψουν από τις διανοίξεις και διαπλατύνσεις οδών (δυτική είσοδος, διαπλάτυνση οδού Λαγκαδά, ολοκλήρωση σύνδεσης λιμανιού με δυτική είσοδο), την ανέγερση μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων σε περιοχές που παλιότερα ήταν βιομηχανικές (πολλά τα παλιά βιομηχανικά κτήρια και οι αποθήκες), τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, όπως το City Gate, αλλά ακόμη και ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων στη δυτική πλευρά της πόλης.
Δεν είναι τυχαίες οι αλλαγές που γίνονται στις περιοχές των οδών 26ης Οκτωβρίου και Μοναστηρίου, ενώ σημαντικά θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης στα δυτικά, όταν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, εξυγιανθεί και αναπτυχθεί -άγνωστο ακόμη με ποιες χρήσεις- η περιοχή των Λαχανόκηπων. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι την περίοδο διεκδίκησης της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη, είχε προταθεί από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και από το δήμο Θεσσαλονίκης, οι εγκαταστάσεις του Expo site να γίνονταν στους Λαχανόκηπους.
Τιμές ενοικίασης
Οι τιμές στην αγορά επαγγελματικής στέγης και δη γραφείων παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, οι οποίες συνδέονται με την παλαιότητα των κτηρίων, τη θέση τους κ.ο.κ. Έτσι, στα ανατολικά οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 9 και φτάνουν στα 17 ευρώ το τ.μ. στους νεόδμητους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ οι τιμές αγοράς κυμαίνονται μεταξύ 2.000-3.500 ευρώ το τ.μ. Στα δυτικά τα ενοίκια αρχίζουν από 5 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν τα 9 ως και 11 ευρώ το τ.μ., ενώ οι τιμές πώλησης στα νέα κτήρια είναι μεταξύ 2.000- 2.300 ευρώ. Στο κέντρο της πόλης και στα σημεία με μεγαλύτερη ζήτηση οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από τα υψηλότερα των άλλων περιοχών.
ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
REAL ESTATE
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2006 07:00