Σημαντικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 43 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, καταργούνται «τα ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια, καθώς ο ασφαλιστής υποχρεούται να χορηγεί το σχετικό έντυπο των γενικών όρων ασφάλισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ επίσης υποχρεούται να ενημερώνει σε ετήσια βάση και εγγράφως τον ασφαλισμένο ζωής, ασθενειών και ατυχημάτων για το σύνολο των καταβληθέντων από αυτόν ποσών, τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν στις επιμέρους παροχές, για την οικονομική επίδρασή τους στην ασφαλιστική παροχή, καθώς και για τις συνέπειες εξαγοράς ή μεταφοράς της ασφάλισης.
Επιπλέον, οι ασφαλιστές υποχρεούνται να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφάλισης υπό προϋποθέσεις που δεν εισάγουν διακρίσεις. Διαφοροποιήσεις επιτρέπονται μόνο κατ’ εξαίρεση, εφόσον δικαιολογούνται σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες αρχές εκτίμησης του κινδύνου και θεμελιώνονται σε μια διαφανή διαδικασία εκτίμησης του κινδύνου και ιδίως σε στατιστικές έρευνες. Απλουστευμένες προσεγγίσεις δεν επαρκούν.
Οι αντιδράσεις της ασφαλιστικής αγοράς
Τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ υπουργείου και ασφαλιστικών εταιρειών αποτελούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν: στον προσδιορισμό της αξίας εξαγοράς συμβολαίων στις ασφαλίσεις ζωής, στην ασφάλιση των ατόμων με αναπηρία, στις συμβατικές σχέσεις ασφαλιστικής επιχείρησης και διαμεσολαβούντων, στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις οργανωτικές απαιτήσεις των ΑΕΠΕΥ (εταιρειών επενδύσεων), καθώς και στην υποχρεωτική χρήση αριθμητικών παραδειγμάτων αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου υγείας.
Σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώνονται από τους εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου και για την ασφάλιση των ατόμων με αναπηρία που ρυθμίζεται στο νομοσχέδιο, με το επιχείρημα της ίσης μεταχείρισης όταν οι περιπτώσεις αυτές εκ των πραγμάτων δεν είναι όμοιες ούτε συγκρίσιμες. «Η διαφοροποιημένη μεταχείριση ανόμοιων καταστάσεων όπως είναι οι άνθρωποι χωρίς ή με αναπηρία δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ προοιμίου ως δυσμενής διακριτική μεταχείριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, στο βαθμό που η ιδιωτική ασφάλιση, σε αντίθεση με την κοινωνική ασφάλιση βασίζεται στο μοντέλο εκτίμησης του κινδύνου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και καθορίζει τους όρους κάλυψής του αναλόγως (underwriting)», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Το θέμα της ασφάλισης ατόμων με αναπηρία, υπό το πρίσμα της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης των πολιτών ανεξαρτήτως θεμάτων υγείας και σωματικής ακεραιότητας εξετάζεται αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης οδηγίας για την αποφυγή των διακρίσεων μεταξύ ευρωπαίων πολιτών για λόγους ηλικίας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας κ.α.
«Η σπουδή ρύθμισης σε εθνικό επίπεδο θέματος που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα κατά τρόπο διαφοροποιημένο από τον αναμενόμενο από την ευρωπαϊκή οδηγία δεν δικαιολογείται», σημειώνουν εκπρόσωποι της αγοράς που ζητούν «την απόσυρση» της σχετικής διάταξης.