Δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων σε μισθωτούς, συνταξιούχους,
επαγγελματίες και αγρότες θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο,
όπως αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη.
Πρόκειται για μέτρα με τα οποία θα εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά η κυβέρνηση όσον αφορά στην φορολόγηση των πολιτών, την αύξηση των συντάξεων των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και τη διευκόλυνση των αγροτών.
Μέχρι 20 Αυγούστου
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε από τον κ. Φωτιάδη να είναι έτοιμη μέχρι τις 20 Αυγούστου η τελική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, προκειμένου να συζητηθούν και να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
Μεταξύ των εν λόγω μέτρων δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και αυτό της αύξησης του αφορολόγητου ποσού για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2001 (σήμερα είναι 2,3 εκατ. δρχ.). Η σχετική ρύθμιση θα εξαρτηθεί, πάντως, από την πορεία του πλεονάσματος των εσόδων και για αυτό και η οριστική απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο, λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα, που θα προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα οποία θα ισχύσουν από την 1.1.2001, είναι τα ακόλουθα:
– Η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 45% σε 40%. Η μείωση θα κλιμακωθεί χρονιά μέχρι το 2003.
– Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ανά διετία, με βάση τον πληθωρισμό.
– Η ένταξη στα ποσά που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, των δαπανών των φορολογούμενων που αφορούν στην εισαγωγή και τη χρήση νέων τεχνολογιών (εκπαιδευτικό λογισμικό, κόστος πρόσβασης στο Ίντερνετ).
– Η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μη εισηγμένων στο ΧΑΑ ανώνυμων εταιρειών, προκειμένου να μειωθεί η «απόσταση», έναντι του συντελεστή φορολόγησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2003 στο 35%.
– Η ολική εφαρμογή, χωρίς ελάχιστο πλαφόν, του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως αυτός προκύπτει από τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.
– Η καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη θέσπιση κινήτρων ειδικώς για τις συγχωνεύσεις τεχνικών εταιριών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
– Η σταδιακή μείωση των φόρων και των τελών στα ακίνητα. Στόχος είναι να μειωθούν οι συντελεστές και να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση, που θα προέλθει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από την 1.1.2001.
– Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ).
– Η δυνατότητα χορήγησης τραπεζικού δανείου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
– Η αύξηση των εκπτώσεων φόρου κατά 20.000 δρχ. για κάθε τέκνο φορολογούμενου.
– Η απαλλαγή των φορολογουμένων με τρία παιδιά και άνω από το τεκμήριο αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κ.ε. (14 φορολογήσιμοι ίπποι).
– Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου προς υπολογισμό του εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση για όσους έχουν τρία παιδιά και άνω κατά 30 τ.μ. για κάθε τέκνο αυτών. Σήμερα το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί, από τα τρία και άνω.
Για κατοικίες
– Η αύξηση της επιφάνειας της κατοικίας, η οποία θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του φορολογούμενου, κατά 25 τ.μ. για κάθε παιδί, αντί για 15 τ.μ., που είναι σήμερα.
– Η αύξηση του αφορολόγητου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από οικογένειες με τρία παιδιά και άνω σε 10 εκατ. δρχ. για κάθε τέκνο αυτής, έναντι 5,75 εκατ. δρχ. που είναι σήμερα.
– Η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για αγορά οικοπέδου προς ανέγερση πρώτης κατοικίας από οικογένειες με τρία παιδιά και άνω σε 3 εκατ. δρχ., έναντι 1.955 εκατ. δρχ., που είναι σήμερα.
Τι θα ισχύσει για άτομα με ειδικές ανάγκες και αγρότες
Τα ακόλουθα μέτρα, εκτός από την αύξηση του ΕΚΑΣ, που θα ισχύσει από την 1.1.2001 πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά. Έτσι, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται:
– Η αύξηση από 1.1.2001 του Ειδικού Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Το ΕΚΑΣ θα ανέλθει μετά την αύξηση αυτή σε 28.000 δρχ. (ενίσχυση κατά 30%).
– Η αύξηση των επιδομάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες.
– Η αύξηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου από 40% που είναι σήμερα, σε 50%. Ειδικώς για ακίνητες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως τα θερμοκήπια και τα ξηραντήρια, θα επιστρέφεται επιπλέον φόρος 30%, με βάση τα τιμολόγια αγορά πετρελαίου, μέχρι όμως ένα ανώτατο όριο, ανά μονάδα καλλιέργειας.
– Η αύξηση των ανώτατων ορίων των γεωργικών απαλλαγών κατά τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων για τους νέους αγρότες από 150 εκατ. δρχ. σε 180 εκατ. δρχ.
– Η αύξηση των γεωργικών απαλλαγών κατά τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών για όλους τους αγρότες από το διπλάσιο στο τριπλάσιο αφορολόγητο ποσό της ισχύουσας κλίμακας και μέχρι 40 εκατ. δρχ. έναντι 30 εκατ. δρχ. που είναι σήμερα.
– Η αύξηση των γεωργικών απαλλαγών κατά τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για νέους αγρότες από το τριπλάσιο αφορολόγητο ποσό της ισχύουσας κλίμακας στο τετραπλάσιο και μέχρι 180 εκατ. δρχ. έναντι 150 εκατ. δρχ. που είναι σήμερα.
Αγγελιοφόρος, 21 Ιουλίου 2000