H μάχη ενάντια στα ανθεκτικά μικρόβια συνεχίζεται
Λονδίνο: Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μόριο, το οποίο εξολοθρεύει ανθεκτικά μικρόβια, τα λεγόμενα “superbugs”.
Το μόριο αυτό παράγεται από βακτήρια του είδους Lactobacillus reuteri που δημιουργούνται σε ζυμογαλακτικό οξύ και συναντώνται ακόμα και στο παχύ έντερο του ανθρώπου.
Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η κατανάλωση βακτηρίων του ζυμογαλακτικού οξέος, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο γιαούρτι, είναι ωφέλιμη για την υγεία. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όμως ακόμα γιατί είναι ωφέλιμα.
Ο βιολόγος Michael Ganzle από το Πανεπιστήμιο του Χόενχαϊμ, ο οποίος πειραματιζόταν με τα βακτήρια Lactobacillus reuteri, παρατήρησε ότι μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερα μικρόβια από ό,τι αναμενόταν.
Στη συνέχεια απομόνωσε το μόριο reutericyclin που είναι υπεύθυνο για την εξολόθρευση των μικροβίων. Το μόριο αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από τις υπόλοιπες χημικές ενώσεις που παράγονται από τα βακτήρια, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν είχε παρατηρηθεί έως τώρα.
Στα εργαστηριακά πειράματα διαπιστώθηκε ότι η reutericyclin εξολοθρεύει τα περισσότερα από τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον ειδικό στα αντιβιοτικά, δρ. David Livermore, η ανακάλυψη της reutericyclin ίσως στο μέλλον οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και πιο ισχυρών αντιβιοτικών, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα για τη χρησιμότητα της.
Associated Press