Ανακοίνωση Σεμιναρίου-Τίτλος: Μεταπτυχιακό Σεμινάριο στην Θεραπευτική Προσέγγιση N.A.P.

Η θεραπευτική προσέγγιση NAP (Νευρομυϊκή-αρθρική Πλαστικότητα) αναπτύχθηκε από την κ. Renata Horst σαν μία ενοποιημένη νευρολογική και θεραπευτική προσέγγιση για την διευκόλυνση των κινητικών στρατηγικών στην καθημερινή ζωή.
Οι βασικές αρχές του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προχωρημένου επιπέδου στη μέθοδο PNF, τα οποία διεξήχθησαν στο Κέντρο Λειτουργικής Φυσικοθεραπείας με εισηγήτρια την κ. Horst.

Η μεγάλη αποδοχή που είχαν τα εισαγωγικά αυτά μαθήματα από τους συμμετέχοντες οδήγησε στην διεξαγωγή ολοκληρωμένου σεμιναρίου στην θεραπευτική προσέγγιση NAP.

Η διδασκαλία απευθύνεται σε Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και Γιατρούς. Συμπεριλαμβάνεται σε δύο εκπαιδευτικά τριήμερα που θα διεξαχθούν στο Κέντρο Λειτουργικής Φυσικοθεραπείας τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2007. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 16 άτομα.

N.A.P. ®: Νευρομυϊκή-αρθρική Πλαστικότητα

Η θεραπευτική προσέγγιση N.A.P.® (Νευρομυϊκή-αρθρική Πλαστικότητα) συνδυάζει γνώση και δεξιότητες από παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις με χειρισμούς (Manual Therapy Concepts), που αφορούν στην μηχανική των αρθρώσεων και την νευροδυναμική (neurodynamics), με νευροφυσιολογικές γνώσεις που προέρχονται από παραδοσιακές νευροφυσιολογικές μεθόδους. Το κύριο υπόστρωμα των γνώσεων της Βιο-μηχανικής και των νευροεπιστημών είναι η συνεχής ροή, καθώς η εξέλιξη στους τομείς της ιατρικής και της τεχνικής είναι διαρκείς.

«Πλαστικότητα» σημαίνει «αλλαγή» ή «εξέλιξη»

Βιο-μηχανικές και νευροφυσιολογικές αρχές εφαρμόζονται στην θεραπευτική πρακτική για να ενισχύσουν την μάθηση και την επανεκπαίδευση ενεργειακά οικονομικών και ασφαλών στρατηγικών κίνησης στην καθημερινή ζωή και την εργασία. Η εκπαίδευση σε επίπεδο μυοσκελετικών δομών, που αποτελούν μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κίνησης, ενσωματώνεται στην εκπαίδευση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής (Daily Life Activities) ή κατά την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Με αυτό τον τρόπο, η δομική θεραπεία δεν εφαρμόζεται ξεχωριστά, σαν προετοιμασία για την λειτουργικότητα, αλλά εμπεριέχεται σε στοχοθετημένες δραστηριότητες, οι οποίες εκτελούνται με την ενεργητική συμμετοχή του θεραπευόμενου.

Ο προσδιορισμός του στόχου που πρέπει να επιτευχθεί επιλέγεται συνειδητά.
Η οργάνωση του τρόπου της μετακίνησης οργανώνεται υποσυνείδητα.

Ο θεραπευτής με τα χέρια του (Hands ON) ελέγχει την καταλληλότερη βιομηχανική θέση για την ανάπτυξη κίνησης. Παράλληλα διευκολύνεται ο νευρομυϊκός συντονισμός που απαιτείται για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου.

Καθώς η θέση των αρθρώσεων και η δραστηριότητα των μυών δεν γίνεται αντιληπτή, όπως και δεν επιδιώκεται συνειδητά, ειδικά απτικά ερεθίσματα που εφαρμόζονται από τον θεραπευτή παρέχουν την δυνατότητα στον θεραπευόμενο να αισθανθεί με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η κίνηση, ειδικά χωρίς την ύπαρξη πόνου. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί μία θετική εμπειρία κίνησης. Αυτή η θετική εμπειρία κίνησης μπορεί να αυτοματοποιηθεί με οδηγίες προς τον θεραπευόμενο για την εκτέλεση δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις ειδικές του ανάγκες και ικανότητες. Σε αυτό το στάδιο o θεραπευτής δίνει μόνον προφορικές οδηγίες στον θεραπευόμενο (Hands OFF). Στόχος είναι να μάθει ο θεραπευόμενος να ελέγχει την κίνησή του αυτόνομα.

Εύρος Θεραπευτικών Εφαρμογών

Η θεραπευτική προσέγγιση N.A.P.® είναι μία ενοποιημένη νευρο-ορθοπεδική μεθοδολογία. Μπορεί να εφαρμοστεί στη Νευρολογική, Ορθοπεδική και Τραυματιολογική αποκατάσταση, καθώς και στην πρόληψη δομικών τραυματισμών που προκαλούνται από κακή φόρτιση κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής ή της εργασίας. Η ανάλυση της κίνησης είναι η βάση των οδηγιών που δίνονται στους θεραπευόμενους και τους οικείους τους.

Εφαρμόζεται μία ολιστική προσέγγιση που αφορά στις συνέπειες της μεμονωμένης δομικής δυσλειτουργίας στη στάση και την κίνηση ολόκληρου του σώματος.

Παραδείγματα:
1. H θέση των δοντιών και της κροταφογναθικής άρθρωσης επιδρά στην θέση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που με τη σειρά της επηρεάζει την στατική και δυναμική δραστηριότητα του υπόλοιπου σώματος.
2. Κάθε άνθρωπος έχει την επιθυμία να κοιτάζει ευθεία μπροστά του, προσανατολιζόμενος σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο. Μικρές σχετικά αποκλίσεις από την κατακόρυφη θέση της κεφαλής επηρεάζουν το σύστημα ισορροπίας. Αυτή η διαφοροποίηση οδηγεί σε άμεσες προσαρμογές σε ολόκληρο το σώμα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μακρόχρονες αρνητικές δομικές αλλαγές, όπως εκφυλιστικές αλλοιώσεις και αστάθεια σε συγκεκριμένα τμήματα της ΣΣ, εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου, φλεγμονή στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα, καθώς και βόμβο στο αυτί, ζάλη, ημικρανία και πονοκέφαλο.

Επίσης προσεγγίζονται θεραπευτικά τραυματισμοί σε διαφορετικά τμήματα του σώματος, όπως υπεξάρθρημα ώμου, τραυματισμοί του αρθρικού θύλακα και των συνδέσμων, σχετικού βαθμού δομικές παραμορφώσεις και συνωδά προβλήματα καταγμάτων.

Τραυματισμοί σε δομικό επίπεδο στο σώμα προκαλούν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της κίνησης σε επίπεδο εγκεφάλου.

Αν κάποιος τραυματίσει ένα τμήμα του σώματός του, όπως για παράδειγμα πατώντας σε ένα καρφί, αυτόματα αναπτύσσει μία διαφορετική στρατηγική βάδισης, προκειμένου να αποφύγει την πρόκληση πόνου. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου «σβήνει» την περιοχή που δυσλειτουργεί από τον χάρτη δραστηριοποίησης λόγο του πόνου και της μη χρησιμοποίησης. Οι αλλαγές, λοιπόν, που συμβαίνουν αφορούν τόσο σε επίπεδο δομικό (πόδι), όσο και σε επίπεδο ΚΝΣ. Ειδικότερα, εάν υπάρχει χρόνιος πόνος, η θεραπευτική διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλάβει τις αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο ΚΝΣ.
Τραυματισμοί στο ΚΝΣ προκαλούν δομικές αλλαγές στο σώμα.

Σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, ή έχουν χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις ή άλλες ασθένειες του ΚΝΣ (Parkinson, Guillain Barre, Multiple Sclerosis), οι αλλαγές που συμβαίνουν δεν αφορούν μόνο στο νευρικό σύστημα, αλλά και στο μυοσκελετικό. Η μυϊκή αδυναμία οδηγεί σε περιορισμό της κίνησης, οι μύες χάνουν την ελαστικότητά τους με συνέπεια τις συμφύσεις σε επίπεδο αρθρικού θύλακα και συνδέσμων και τέλος δυσκαμψία.

Η κατάσταση των ανατομικών δομών και η λειτουργικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες.

Η κάθε δομή μπορεί να δεχθεί φόρτιση μόνο έως το σημείο στο οποίο έχει εκτεθεί. Συνοψίζοντας, η μορφή και οι δυνατότητες κάθε δομής προσδιορίζονται από τις λειτουργικές απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει.

Πληροφορίες Σχετικά με την Διεξαγωγή του Σεμιναρίου

• Εισηγήτρια: Renata Horst, PT, OMT, IPNFA Advanced Instructor

Η κ. Horst είναι Advanced Instructor στην Μέθοδο PNF και πιστοποιημένη Orthopaedic Manual Therapist. Έχει εκπαιδευτεί στην ανάπτυξη του Κινητικού Ελέγχου, έχει αναπτύξει την θεραπευτική προσέγγιση N.A.P., συμμετέχει σε ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη της θεραπευτικής προσέγγισης “Motor Strategy Training”  και έχει διδάξει σε σεμινάρια στη Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία, Ιταλία, Κορέα, Ιαπωνία και Βραζιλία. Έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, ενώ το 2005 εξέδωσε το προσωπικό της βιβλίο με τίτλο “Motorisches Strategie-Training und PNF” – εκδοτικός οίκος “Thieme”, Γερμανία.
Περισσότερες πληροφορίες για την κ. Horst: www.fpt.gr, και http://www.renatahorst.de/index.php

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα

Ημέρες και Ώρες διεξαγωγής: Απρίλιος και Μάιος 2007. Διάρκεια σεμιναρίου: 50 διδακτικές ώρες.
• Απρίλιος: Παρασκευή 13, 14.00 – 19.30. Σάββατο 14, 08.30 – 17.30. Κυριακή 15, 08.30 – 14.00
• Μάιος: Παρασκευή 25, 14.00 – 19.30. Σάββατο 26, 08.30 – 17.30. Κυριακή 27, 08.30 – 14.00

Τόπος Διεξαγωγής:
Κέντρο Λειτουργικής Φυσικοθεραπείας, Πρωτογένους 8,
Ιστορικό Κέντρο Αθήνας, τηλ 210 36 34 194.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλική, με παράλληλη μετάφραση.

Συμπεριλαμβάνονται:
• Συμμετοχή στο σεμινάριο, 2 εκπαιδευτικά τριήμερα.
• Ντοσιέ το σεμιναρίου με εργαστηριακές σημειώσεις μεταφρασμένες στα ελληνικά.
• Δικαίωμα προβολής των δραστηριοτήτων του κάθε συμμετέχοντος από τον δικτυακό τόπο FPT.gr (παρέχεται δωρεάν χώρος μίας σελίδας).

Σημειώσεις
1. Το σεμινάριο είναι ολιγομελές. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 16 άτομα. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να οριστικοποιήσουν την συμμετοχή τους άμεσα.
2. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο χρειάζεται επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Συντονισμός Σεμιναρίου:

• Κωνσταντίνος Δ. Παπαντωνόπουλος, IPNFA Assistant
Κινητό: 6945 478 414
e-mail: kp@fpt.gr

• Κέντρο Λειτουργικής Φυσικοθεραπείας
Πρωτογένους 8, Ιστορικό Κέντρο Αθήνας, τ.κ. 105 54 Αθήνα
Τηλ. & Fax: 210 36 34 194
web site: www.fpt.gr

• Πληροφορίες:
Αριστέα Χατζηβασιλειάδου

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …