Μετά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας να προτείνει στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) την αναγόρευση του κ. Peter Lehmann σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας, ο 60χρονος Lehmann αναγορεύτηκε τελικά στις 28 Σεπτεμβρίου επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Σημειώνεται πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας πανεπιστημίου όντας πρώην έγκλειστος ψυχιατρείου.
Ο Peter Lehmann, που γεννήθηκε το 1950 στο Calw της Γερμανίας και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αποφοίτησε το 1977 ως διπλωματούχος Κοινωνικός Παιδαγωγός, ενώ τον ίδιο χρόνο βίωσε μια σημαντική διακοπή της βιογραφικής του πορείας που οδήγησε στην ακούσια, χωρίς δικαστική απόφαση, εισαγωγή του σε δημόσιο Ψυχιατρείο στην Γερμανία. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του βίωσε μια σειρά από παραβιάσεις της σωματικής του ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ενώ απαξιωτικές για τα δικαιώματά του εμπειρίες είχε και μετά την έξοδό του από το Ψυχιατρείο, όπως υπερβολική χορήγηση ψυχοφαρμάκων, άρνηση πρόσβασης στον ψυχιατρικό του φάκελο κ.λ.π.
Οι προσωπικές αυτές εμπειρίες τον οδήγησαν από το 1979 σε επιστημονικές και ανθρωπιστικές δράσεις κατά της ψυχιατρικής αυθαιρεσίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς. Το συνολικό του έργο είναι πολύπλευρο, με ποικίλες επιστημονικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς εκτείνεται από τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων έως τη δημιουργία δομών και φορέων διεκδίκησης για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, καλύπτοντας όλα τα παραπάνω θέματα.
σ.σ. Η εισήγηση προς το Τμήμα Ψυχολογίας για το επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο του προτεινόμενου είχε ανατεθεί στους Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη (αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας), Φοίβο Ζαφειρίδη (ψυχίατρο, αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων) και Μαρία Δικαίου (κοινωνική ψυχολόγο, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.).