ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των περιπτέρων ζητούν από την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό καθεστώς έχει ξεπεραστεί από την αγορά. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Καπνοπωλών Περιπτερούχων είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργος Λάμπρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι το ισχύον καθεστώς είναι αναχρονιστικό, στηρίζεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του κλάδου με νέα σημεία πώλησης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δήμοι αν και διαπιστώνουν συχνά την ανάγκη δημιουργίας νέων περιπτέρων εντός των ορίων ευθύνης τους, αντιμετωπίζουν ένα πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να εγκαταλείπουν τις σχετικές προσπάθειες.
Ο κ. Λάμπρης αναφέρθηκε επίσης στη νομιμοποίηση των σημερινών διαστάσεων των περιπτέρων (4 τετραγωνικά μέτρα), ώστε για τη διαφορά στα τετραγωνικά που προκύπτει από αυτά που προβλέπει ο νόμος να μην καταβάλλονται υπέρογκα τέλη στους δήμους.
Παράλληλα ο κλάδος ζητεί τη νομιμοποίηση και του συνόλου των προϊόντων που διατίθενται στην κατανάλωση, μια και για πολλές κατηγορίες αγαθών δεν υπάρχουν ανάλογες εξουσιοδοτήσεις από το ισχύον πλαίσιο. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι αυτές του λευκού γάλακτος, του εμφιαλωμένου νερού, των χυμών, των αναψυκτικών κ.ά. Για το ίδιο θέμα η Ομοσπονδία των περιπτερούχων προτείνει οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες να συγκεντρωθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ισχύει και για άλλες περιπτώσεις ειδικών σημείων πώλησης, με κυριότερη αυτή των σχολικών κυλικείων.
Στα θέματα που συζητήθηκαν χθες με τον υφυπουργό, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ήταν και η μείωση του ποσοστού αναπηρίας για τη χορήγηση των αδειών στην α΄ ζώνη της Αθήνας (ευρύτερο κέντρο), ώστε να καθίστανται ευκολότερες οι ανανεώσεις αδειών, δεδομένου του περιορισμένου πλέον αριθμού αναπήρων πολέμου, που από το νόμο προηγούνται επί της σχετικής διαδικασίας, έναντι άλλων ενδιαφερόμενων.
Τέλος, στην ατζέντα της συνάντησης περιελήφθη ως θέμα και η δυνατότητα μεταφοράς των περιπτέρων από δήμο σε δήμο, προκειμένου να ξεπεραστούν αντίστοιχα προβλήματα με τα προαναφερόμενα.
Σήμερα στην Αθήνα λειτουργούν περί τα 5.500 περίπτερα και ανά την επικράτεια περί τα 17.500 – 18.000, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με καθεστώς ενοικίασης.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005.