Ναι, εμείς που ζούμε κάτω από συνθήκες αναπηρίας, έχουμε πολύ κακή φήμη και αρνητική επιρροή. Τα χρόνια της ετεροδιαχείρισης έχουν βλάψει την εικόνα των Ελλήνων με αναπηρίες.
Αυτό όμως που έβλαψε καίρια την κοινωνική μας εικόνα είναι η γενικευμένη ανοησία που διαδέχθηκε την ετεροδιαχείριση:
Εμείς οι ίδιοι οι πολίτες και οι καταναλωτές με αναπηρίες, αλλά και οι οργανώσεις μας, έχουμε κάνει προ πολλού χαρακίρι: Με τη δική μας συμπεριφορά και νοοτροπία επιβάλαμε την ακύρωσή μας ως καταναλωτές και ως πολίτες. Ακυρωθήκαμε τόσο ως καταναλωτές όσο και ως πολίτες. Έχουμε κάνει πολλά για να κατακτήσουμε την αρνητική πρωτιά.
Είμαστε ανύπαρκτοι ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως καταναλωτές και ως κοινότητα. Δεν υφιστάμεθα!
Κανείς δε μας χρειάζεται και κανείς δεν απευθύνεται σε εμάς:
– Οι πολιτικοί απευθύνονται στις οργανώσεις μας, επειδή έχουν την αυταπάτη πως οι οργανώσεις συσπειρώνουν αναπήρους.
– Κάποιες επιχειρήσεις ορθοπεδικών και ιατρικών απευθύνονται στους γιατρούς μας και στους φυσικοθεραπευτές μας.
– Τα ασφαλιστικά μας ταμεία απευθύνονται στους πληρεξούσιους συγγενείς μας για να εισπράξουν τις συντάξεις μας.
– Κάποιες επιχειρήσεις προϊόντων αποκατάστασης επιδιώκουν να έχουν πελάτη το ασφαλιστικό βιβλιάριο του αναπήρου και όχι τον ανάπηρο.
– Τα ασφαλιστικά ταμεία νομοθετούν όχι την προμήθεια ειδών από τους αναπήρους ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.
Κανείς δεν μας παίρνει στα σοβαρά. Γίνεται ένας χορός δισεκατομμυρίων ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Είμαστε όλοι δυσαρεστημένοι. Οι καταναλωτές, οι επιχειρηματίες, οι ιατροί, οι φυσικοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές κ.ο.κ.
Ασκούμε το εθνικό μας σπορ: ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ. Δεν μας ικανοποιεί τίποτα, για όλα φταίνε οι άλλοι και ζούμε στο κράτος που ποτέ δε φταίει κανείς.
Η γκρίνια υπονομεύει τη δημιουργικότητα και την καταναλωτική διάθεση.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Πάντα υπήρχαν ενεργοί και δραστήριοι έλληνες και ελληνίδες με αναπηρίες. Όμως πάντα ήταν αφανείς επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα ΑμΕΑ είναι μόνο όσοι είναι καταγεγραμμένοι από τα ιδρύματα και από τα κοινοτικά προγράμματα. Όμως οι καταγεγραμμένοι είναι η μειοψηφία.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων με αναπηρίες ήταν πάντα άγνωστη. Ποτέ δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτήν. Ένα παράδειγμα άγνοιας είναι οι επιστήμονες με αναπηρίες. Ποτέ τα ΑΕΙ ή τα ΤΕΙ δεν μέτρησαν τους φοιτητές και σημερινούς επιστήμονες με αναπηρίες. Έπρεπε να υπάρξει νόμος που να προβλέπει την εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα ΑΕΙ για να μπουν στον κόπο οι διοικήσεις των πανεπιστημίων για να ασχοληθούν με τους φοιτητές με αναπηρίες.
Έτσι λοιπόν η μειονότητα των επιστημόνων με αναπηρίες αλλά και η μειονότητα των επιχειρηματιών με αναπηρίες είναι άγνωστες, αλλά υπαρκτές.
Η εκδίκηση των ενεργών
Μία νέα ομάδα ενεργών και δραστήριων αναπήρων εμφανίστηκε και δρα. Είναι οι νέοι και οι εκπαιδευμένοι άνθρωποι με αναπηρίες. Είναι όλες αυτές οι χιλιάδες ελλήνων με αναπηρίες που έχουν εκπαιδευτεί από το 1981 μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, το μορφωτικό επίπεδο των ελλήνων με αναπηρίες έχει αναβαθμιστεί. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες με αναπηρίες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.
Η σύνθεση του πληθυσμού που ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας τείνει να αλλάξει:
– είναι ελάχιστοι αυτοί που σταματούν τις σπουδές τους στο λύκειο,
– εδώ και 2 χρόνια χιλιάδες φοιτητών με αναπηρίες σπουδάζουν στα ΑΕΙ ή στα ΤΕΙ,
– πολλοί ζουν ανεξάρτητοι σε ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες χωρίς την επιτήρηση της οικογένειας,
– όλοι είναι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων,
– αρκετοί έως πολλοί έχουν οικογένεια ή/και παιδιά,
– οι περισσότεροι είναι ενεργοί επαγγελματικά ή/και επιχειρηματικά,
– η πλειοψηφία έχει επιπλέον εισοδήματα από τα επιδόματα.
Αυτό που ονομάζεται ΑμΕΑ τείνει να εξαφανιστεί. Το σημερινό ΑμΕΑ είναι αυταπασχολούμενος ή δημόσιος υπάλληλος, φοιτητής ή απόφοιτος ΑΕΙ, είναι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι του, πηγαίνει διακοπές, συντηρεί κατοικία κ.ο.κ.
ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΓΟΡΑ
Ναι, είναι άγνωστη αυτή η αναπηρία αλλά είναι εξ ίσου υπαρκτή. Όσοι δε γνωρίζουν αυτή τη μειονότητα χρειάζονται βοήθεια. Χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να αποκτήσουν την επιδεξιότητα για να προσεγγίσουν αυτή την μειονότητα.
Μέχρι τότε: Μην απωθείτε! Προσελκύστε καταναλωτές με αναπηρίες.
Ποιοι είναι
Η αναπηρία είναι εμπειρία διαταξική. Υπάρχει παντού σε όλα τα σπίτια και σε όλα τα περιβάλλοντα. Έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά που είναι πιο έντονα από ότι στις άλλες μειονότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:
1. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με αναπηρίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν αυτοκίνητο ΙΧ στο όνομά τους.
2. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με αναπηρίες, ανεξαρτήτως ηλικίας όλοι κάνουν ασυνήθιστα μεγάλη χρήση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας τόσο για ηλεκτρικές συσκευές όσο και για όλες τις άλλες τεχνολογικές εφαρμογές.
3. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με κινητικές αναπηρίες έχουν το λιγότερο ένα κινητό τηλέφωνο, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο internet, μεγάλου κυβισμού αυτόματο αυτοκίνητα, οικιακό εξοπλισμό νέας τεχνολογίας.
4. Όλοι οι ενήλικες με κινητικές αναπηρίες και οι τυφλοί κάνουν χαρακτηριστικά μεγάλη χρήση τροφών που διανέμονται στο σπίτι.