Αναπηρικά Αυτοκίνητα

Δικαιούχοι και διαδικασίες χορήγησης αδασμολόγητου αυτοκινήτου: Αδασμολόγητα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθρα 16 του Ν. 1798/88 και 23 του Ν. 1882/90) δικαίωμα αδασμολόγητης εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ηλικίας 4 έως 70 ετών:

1. Όσοι πάσχουν από πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
2. Όσοι εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία με συνολικό ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω από το οποίο το 40% τουλάχιστον θα είναι σε ένα από τα κάτω άκρα.
3. Όσοι είναι ολικά τυφλοί και στα δυο μάτια.
4. Όσοι πάσχουν από βαριά νοητική υστέρηση και έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω από 40.
5. Όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και αιμορροφιλία.
6. Όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
7. Όσοι πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις, νοητική υστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, με συνολική αναπηρία 67% και άνω.

Το αδασμολόγητο επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1,650 κυβ. εκατ. Κατ’ εξαίρεση οι ηλικίας άνω των 18 ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλάβουν αυτοκίνητο με κυλινδρισμό μέχρι 2.000 κ.ε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Για την απόκτηση βεβαίωσης προσδιορισμού της φύσης και του ποσοστού αναπηρίας για την σχετική ατέλεια εισαγωγής ή αγοράς αναπηρικού αυτοκινήτου, απαιτείται:
Εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή, που λειτουργεί στη Νομαρχία που έχει μόνιμη κατοικία ο ενδιαφερόμενος, μετά από αίτησή του και αυτοπρόσωπη εξέτασή του.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται: για τις περιπτώσεις 1 και 2 από:
1. γνωμάτευση ιατρού νευρολόγου διευθυντού ή επιμελητού κρατικού νοσοκομείου ή Ι.Κ.Α. και
2. γνωμάτευση ιατρού ορθοπεδικού ή φυσιάτρου, διευθυντού ή επιμελητού Α’ κρατικού νοσοκομείου ή Ι.Κ.Α., στις οποίες γνωματεύσεις να αναφέρεται λεπτομερώς η φύση της αναπηρίας του.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Μετά από θετική απόφαση της υγειονομικής Επιτροπής μπορείτε να προβείτε στην αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου καταλυτικού αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένου από άλλον ανάπηρο.
Σε περίπτωση αρνητικής αποφάσεως των Υγειονομικών Επιτροπών, έχετε το δικαίωμα εντός 60 ημερών ή ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΗΣ μετά τη συμπλήρωση έτους (από την προηγούμενη εξέταση).
Προσοχή: Επίδομα καυσίμων (βενζίνης) δικαιούνται οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας 86% και άνω στα ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ και να αναφέρεται στην απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για την αγορά (ατελούς) αναπηρικού αυτοκινήτου.

Τι πρέπει να ξέρουμε:
Δίπλωμα Οδήγησης- Απαραίτητα δικαιολογητικά
– αίτηση
– δυο πιστοποιητικά υγείας από παθολόγο και οφθαλμίατρο, συμβεβλημένους με την αρμόδια υπηρεσία συγκοινωνιών
Σε κάθε γιατρό προσκομίζονται : α) χαρτόσημο 150δρχ, β) 2 φωτογραφίες, γ) 1 τριπλότυπο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος 20.000δρχ και δ) επιδεικνύεται Απολυτήριο Στρατού.
– υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86
– αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
– αποδεικτικό είσπραξης τελών χαρτοσήμου δημοσίου ταμείου:
2.400δρχ. για άδεια οδήγησης, μοτοσικλέτας, 6.000δρχ. για ερασιτεχνική ή επαγγελματική άδεια.
– δυο πρόσφατες φωτογραφίες (έγχρωμες).

Διαδικασία
Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει τα παραπάνω δικαιολογητικά στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (δ/νση Συγκοινωνιών) του τόπου κατοικίας του, για τον ορισμό ημερομηνίας εξέτασης στα σήματα και στην οδήγηση.

Αντικατάσταση της άδειας οδηγήσεως λόγω απώλειας, κλοπής, φθοράς ή αλλοίωσης:
Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την αίτηση με τα παρακάτω δικαιολογιτικά, είτε στην Υπηρεσία Μεταφορών- Επικοινωνιών του τόπου κατοικίας, είτε στην Υπηρεσία αρχικής χορήγησης.
– Αίτηση χωρίς χαρτόσημο
– Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86
– Η φθαρμένη ή αλλοιωμένη άδεια οδήγησης
– Αποδεικτικό Δημοσίου Ταμείου Εφορίας ποσού 3.080δρχ.
– Δυο πρόσφατες φωτογραφίες (έγχρωμες)
– Χαρτόσημο 200δρχ για το αντίγραφο, που επικολλάται στην αίτηση
– Αποδεικτικό καταβολής στην Εθνική Τράπεζα ποσού 1.000δρχ, αν πρόκειται για φθορά ή αλλοίωση.
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, τότε το ποσό αυτό είναι 10.000δρχ για την περίπτωση έκδοσης πρώτου αντιγράφου και 50.000δρχ για την έκδοση δευτέρου, τρίτους κ.ο.κ. αντιγράφου.

– Απαραίτητα δικαιολογητικά
– Πιστοποιητικό Γεννήσεως
– Δυο μάρτυρες
– Πέντε πρόσφατες φωτογραφίες
– Ομάδα αίματος και ρέζους (προαιρετικό) που να αναγράφεται σε σημείωμα νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου.
– Υπεύθυνη δήλωση (προαιρετική) στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να γίνει δωρητής σώματος.

– Διαδικασία
Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει τα παραπάνω δικαιολογητικά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, μαζί με τους δυο μάρτυρες. Το αστυνομικό τμήμα μπορεί να χορηγήσει βεβαίωση ισχύος δυο μηνών. Η αστυνομική ταυτότητα θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα από την υποβολή των δικαιολογητικών.

– Αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας λόγω απώλειας
Στην περίπτωση που η αρχική ταυτότητα είχε εκδοθεί από το ίδιο αστυνομικό τμήμα, χρειάζεται Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 που να περιγράφει τις συνθήκες απώλειας, πιστοποιητικό γεννήσεως, παράβολο 3.000δρχ και πέντε πρόσφατες φωτογραφίες. Στην περίπτωση που η αρχική ταυτότητα είχε εκδοθεί από άλλο αστυνομικό τμήμα, είναι επίσης απαραίτητη και η παρουσία δυο μαρτύρων.

-Αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας λόγω αλλαγής στοιχείων:
Στην περίπτωση που η αρχική ταυτότητα είχε εκδοθεί από το ίδιο αστυνομικό τμήμα, χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
– Παλιά ταυτότητα
– Πιστοποιητικά εγγραφής της συζύγου στα βιβλία του δήμου του συζύγου της (σε περίπτωση γάμου)
– Αντίγραφο της σχετικής πράξης που είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των στοιχείων
– Πέντε πρόσφατες φωτογραφίες

Στην περίπτωση που η αρχική ταυτότητα είχε εκδοθεί από άλλο αστυνομικό τμήμα, είναι επίσης απαραίτητη η παρουσία δυο μαρτύρων.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι υπουργικές αποφάσεις για την ιατρική εξέταση ΑμεΑ από τα ΚΕ.Π.Α. για χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης & τα τέλη κυκλοφορίας

Κοινοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών (αρ.πρωτ.: Δ18Α 5039906 ΕΞ 13.11.2013) οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες από τα Κέντρα Πιστοποίησης …

Ιατρική εξέταση για απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης & κυκλοφορίας αυτοκινήτων με γνωματεύσεις ΚΕ.Π.Α. – Ποια είναι τα δικαιολογητικά

Στις 23/10/2013 ορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών (αρ.πρωτ: Δ18Α 5038263 ΕΞ2013) η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της …

Προϋποθέσεις, δικαιολογητικά & διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τέλος ταξινόμησης & τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε (Δ18Α 5038645 ΕΞ2013) τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών …

Ποιες γνωματεύσεις ιατρικών επιτροπών γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης & κυκλοφορίας αυτοκινήτων

Με νέα εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ.1105/13.5.2013) διευκρινίζεται ποιες γνωματεύσεις ιατρικών επιτροπών γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων. …

Οδηγίες για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται πως μέχρι την έκδοση νεοτέρας ΚΥΑ, δεν γίνονται δεκτές για τον τελωνισμό αναπηρικού αυτοκινήτου οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών …