Το 79% των Ελλήνων θεωρεί ότι αποτελεί κοινωνικό μειονέκτημα η αναπηρία, το 77% το να είναι Ρόμα ή ομοφυλόφιλος, το 66% το να είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, το 55% το να έχει διαφορετική εθνοτική καταγωγή από την ελληνική και το 32% το να μην είναι χριστιανός ορθόδοξος, σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο» που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006 στα 27 κράτη μέλη.
Ο μέσος Ελληνας εμφανίζεται μάλλον «κλειστός» στις σχέσεις του με άτομα τα οποία προέρχονται από πολλές από τις προαναφερθείσες ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, δεν αρνείται την ύπαρξη εκτεταμένων διακρίσεων σε βάρος ομάδων πληθυσμού στην Ελλάδα, και αναγνωρίζει τη συμβολή στην καταπολέμηση των διακρίσεων της εκπαίδευσης (76%, 42% στην Ε.Ε.), της οικογένειας (57%, 40% στην Ε.Ε.) και των μέσων μαζικής ενημέρωσης (35%, 34% στην Ε.Ε.).
Αντίθετα, μόνο το 23% των Ελλήνων θεωρεί ότι η εκλογή και αλλοεθνών στη Βουλή θα αποτελούσε παράγοντα άρσης των δυσμενών διακρίσεων (44% στην Ε.Ε.).
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα αν οι αλλοδαποί εμπλουτίζουν πολιτιστικώς τη χώρα σας θετική απάντηση δίδει το 53% των ερωτηθέντων Ελλήνων έναντι 65% στην Ε.Ε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007