Πραγματικότητα θα είναι στο μέλλον η θεραπεία των εκφυλιστικών νόσων του μυϊκού συστήματος, καθώς επιστήμονες στην Αυστραλία κατάφεραν να απομονώνουν μυϊκά κύτταρα από τον εμβρυϊκό ιστό.
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας, οι οποίοι δημιούργησαν μια μέθοδο για τη δημιουργία σκελετικών μυϊκών κυττάρων από εμβρυϊκό ιστό.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών προβλημάτων του μυϊκού συστήματος, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία και το Πάρκινσον.
Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες απομόνωσαν πρόδρομα κύτταρα από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε μυϊκά κύτταρα, ικανά να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων φαρμάκων στον ανθρώπινο ιστό.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων του ανθρώπινου σώματος, από δερματικά και εγκεφαλικά μέχρι κύτταρα του αίματος και των μυών που ελέγχουν την κίνηση.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Tiziano Barberi, υπάρχει άμεση ανάγκη για τον εντοπισμό μιας πηγής μυϊκών κυττάρων που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ελαττωματικές μυϊκές ίνες στις εκφυλιστικές ασθένειες του μυϊκού συστήματος και αυτή δεν είναι άλλη από τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
«Η παραγωγή μεγάλου αριθμού πρόδρομων μυϊκών κυττάρων όχι μόνο έχει τη δυνατότητα θεραπευτικών εφαρμογών, αλλά επίσης παρέχει μια πλατφόρμα ελέγχου νέων φαρμάκων σε πολύ μεγάλη κλίμακα», είπε ο καθηγητής Barberi.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Stem Cell Reports.
naftemporiki.gr 21-12-2013