Η κρίση που χτυπά την Ευρώπη δεν έχει αφήσει κάποια κοινωνική ομάδα ανεπηρέαστη. Το αντίθετο. Στη Βρετανία συγκεκριμένα, δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι ευάλωτες και ευπαθείς κατηγορίες πολιτών όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Υπάρχουν αρκετές ιστορίες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, όπως αυτή της Kelly Marie. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει να χάσει και το δωμάτιό της όπου βρίσκεται και ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να μπορεί να περπατά, διότι η μητέρα της αδυνατεί να πληρώσει το Βedroom Τax, το φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, που επέβαλε η κυβέρνηση Κάμερον.
Ο κατάλογος των περικοπών που έχουν επιβληθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Βρετανία είναι αποκαλυπτικός.
Το 2010, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Κάμερον πρότεινε την κατάργηση του επιδόματος αναπηρίας και τη μεταφορά των δικαιούχων στην λίστα του κοινού επιδόματος απασχόλησης και στήριξης που λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι, όπου τα ΑμΕΑ θα πέρναγαν αξιολόγηση για το κατά πόσο είναι ικανά να δουλέψουν. Μια ψυχοφθόρα δηλαδή διαδικασία, που θα οδηγούσε πολλά από αυτά εκτός επιδοματικών παροχών. Πράγματι, το 2013 καταγγέλθηκε από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση είχε πάρει αρκετές λάθος αποφάσεις που αδικούσαν ανθρώπους με σοβαρές νοητικές και κινητικές δυσκολίες.
Στις αρχές του 2014 πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση σε 1.500 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση και το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον τους εξαιτίας της έλλειψης επιδοματικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Πέρα όμως από τις ανησυχίες των πολιτών, η ίδια η κυβέρνηση Κάμερον στις προσομοιώσεις που τρέχει για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αποκαλύπτει ότι 7.000-8.000 Βρετανοί με νοητικά και κινητικά προβλήματα, θα χάσουν μέρος ή και ολόκληρο το κρατικό επίδομα.
Η κοινωνική πολιτική του σταγονόμετρου που ακολουθεί η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων έγινε αντικείμενο συζήτησης και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έκρινε ως «καταφανώς ανεπαρκή» τα επιδόματα που δίνονται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων. Παρ’ ολ’ αυτά η κριτική του δεν σταματά εκεί και επισημαίνεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αν συνυπολογιστεί το υψηλό κόστος ζωής της χώρας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Από το 2010, όταν η χώρα μας πέρασε το κατώφλι της μνημονιακής εποχής, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.500 ανθρώπων το 2013, παρατηρείται «ραγδαία επιδείνωση της ζωής τους αναφορικά με τους πόρους διαβίωσης εξαιτίας της κρίσης». Το 51,6% των ερωτηθέντων που έχουν άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ανέφεραν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι οικονομικές. Υπολογίζεται επίσης ότι μόνο το 30% των επιδοτούμενων αναπήρων λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη των 400-500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 70% των ανθρώπων με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στην αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι σημαντικό επίσης να υπογραμμιστεί, ότι οι επιδοτήσεις στα ακριβά φάρμακα και τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό που τους είναι απαραίτητος, έχουν περικοπεί δραματικά. Στις δυναμικές διεκδικήσεις τους, το κράτος απάντησε με καταστολή, δηλώνοντας ακόμα μια φορά την σαφή επιλογή περιθωριοποίησής τους.
Του Κ. Βλαχόπουλου
Πηγή: falseeconomy.org.uk
sofokleousin.gr