Ουάσινγκτον –
Έρευνες σε μερικώς παράλυτα ποντίκια έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορούν να θεραπεύσουν άμεσα τις βλάβες της κάκωσης νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ).
Το πείραμα αυτό, που διεξήχθη τη Δευτέρα, δεν είναι το πρώτο που αποδεικνύει ότι τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να βοηθήσουν την αποκατάσταση των ΚΝΜ. Η νέα αυτή έρευνα πάει ένα βήμα μπροστά, υποδεικνύοντας τον τρόπο που τα βλαστικά κύτταρα διαμορφώνονται ώστε να βοηθήσουν την αποκατάσταση του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, όπως αναφέρει το Associated Press.
Περιέργως, δεν μετασχηματίστηκαν μόνο σε νευρικά κύτταρα, αλλά διαμόρφωσαν και τον μονωτικό ιστό που απαιτείται για τις διαβιβάσεις των νευρικών ερεθισμάτων. Πολλές νευρολογικές νόσοι, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, χάνουν αυτόν τον μονωτικό ιστό που ονομάζεται μυελίνη.
«Τα ενεργά κύτταρα που εμβολιάσαμε είναι αυτά που μετατρέπονται σε κύτταρα μυελίνης», λέει η επικεφαλής της έρευνας Aileen Anderson του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, Irvine. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό!»
Οι ερευνητές τραυμάτισαν τον νωτιαίο μυελό των ποντικών, κι έπειτα από εννέα μέρες τα εμβολίασαν με νευρικά βλαστικά κύτταρα.
Τέσσερις μήνες αργότερα, τα ποντίκια μπορούσαν να περπατήσουν κανονικά. Τα ποντίκια που δεν είχαν εμβολιαστεί ή εμβολιάστηκαν με άσχετα κύτταρα δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση.
Η απορία που δημιουργήθηκε αφορούσε στο «τί» προκάλεσε αυτή τη βελτίωση. Ο εμβολιασμός με βλαστικά κύτταρα μπορεί πολύ απλά να ενεργοποιήσει το σώμα, ώστε να παράγει όλους εκείνους του παράγοντες που οδηγούν στην αποκατάσταση, ή αυτά τα ίδια να θεραπεύσουν άμεσα τη βλάβη.
Έτσι, η Anderson εμβολίασε τα ποντίκια με τοξίνες διφθερίτιδας, που καταστρέφουν τα ανθρώπινα κύτταρα, όχι όμως και των ποντικιών. Η αποκατάσταση της βάδισης εξαφανίστηκε, αποδεικνύοντας ότι ήταν τα κύτταρα αυτά καθ’ αυτά που βοήθησαν στη θεραπεία.
«Ήταν εντυπωσιακό», δηλώνει η Anderson.
Από την Yvonne Lee
20 Σεπτεμβρίου 2005
Απόδοση στα ελληνικά:
Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com