Η δημιουργία ενός συστήματος που μπορεί και «διαβάζει» τις σκέψεις ενός ανθρώπου, είναι το πετυχημένο εγχείρημα του καθηγητή Νίκου Μαυρίδη και των συνεργατών του στο Εργαστήριο Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων (IRML) του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Δρ. Χριστόφορου Χριστοφόρου από την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί και «διαβάζει» κάποιες κατηγορίες σκέψεων ενός ανθρώπου (ο οποίος φορά τα ηλεκτρόδια ενός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος) και το απομακρυσμένο ρομπότ («ο Αβικέννας») μετατρέπει τις σκέψεις του ανθρώπου αυτού σε κίνηση. Ο «Αβικέννας» είναι σε θέση να κουνάει το κεφάλι του πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, να χαμογελά, και να λέει «hello!».
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρίδης αναφέρει: «Κάναμε αρχικά μια πρώτη επίδειξη τον Ιούλιο και τώρα κάναμε μια δημόσια επίδειξη, στην Κύπρο, όπου ο κόσμος συμμετείχε στην όλη διαδικασία. Ύστερα από ένα ταχύρρυθμο, δεκάλεπτο “μάθημα”, οι συμμετέχοντες, φορώντας τα ηλεκτρόδια, μπορούσαν με τη σκέψη τους να επιλέγουν κινήσεις του ρομπότ μας που βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το οποίο έβλεπαν μέσα από ένα video link».
Στη συγκεκριμένη εφαρμογή του Brain Computer Interfacing (BCI) -της διασύνδεσης, δηλαδή, μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή-, τοποθετούνται ηλεκτρόδιο εξωτερικά στο κρανίο, με μικρές βεντούζιτσες. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνουμε με τα ηλεκτρόδια σήματα που αντιστοιχούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα (και συνεπώς και στις σκέψεις), και τα οποία μετατρέπονται σε ηλεκτρισμό, ταξινομούνται από τον υπολογιστή, μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου, και προκαλούν σχεδόν στιγμιαία τις κινήσεις του ρομπότ που βρίσκεται ακόμα και χιλιάδες μίλια μακριά .
Ο κ. Μαυρίδης υποστηρίζει ότι στο μέλλον, όχι μόνο θα βοηθηθούν άτομα με σοβαρές αναπηρίες, αλλά είναι πολύ πιθανόν αντί να κυκλοφορεί κάποιος στο δρόμο με το φυσικό του σώμα, να έχει ένα ρομποτικό αντίτυπό του, ένα ανθρωποειδές, το οποίο θα ελέγχει απλά με τη σκέψη του.
2-10-2009