Μοντέλα-παιδιά με αναπηρίες; Θυσία όλα στο βωμό του μάρκετινγκ και του κέρδους; Αυτό αναρωτιούνται αρκετοί πολίτες της Λάρισας, μετά την πρωτοβουλία εταιρείας να δώσει πασαρέλα σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε εκδήλωση γνωριμίας εμπορικού κέντρου που ανεγείρεται στη Λάρισα.
Αφορμή για την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, στάθηκε η εκδήλωση γνωριμίας που διοργανώνεται στις 8 Απριλίου, στο νεοανεγειρόμενο εμπορικό κέντρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας με την επωνυμία «Geae Lifestyle Center», σε συνοικία της πόλης. Η κατασκευάστρια εταιρεία διοργανώνει εκδήλωση γνωριμίας με μία «διαφορετική επίδειξη μόδας».
Οπως υπογραμμίζει η κατασκευάστρια εταιρεία στην πρόσκληση, «θα συνεργαστούν εκτός των μοντέλων και 10-15 άτομα με αναπηρίες, ηλικίας 10-30 ετών», τα οποία θα μπορούν ν’ ανεβούν στην πασαρέλα ώστε «να έχουν τη χαρά και την ικανοποίηση να παρουσιάσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο κάποια από τα ρούχα των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στην επίδειξη. Πρόκειται για μία διαφορετική εμπειρία σε άτομα που θα αποδείξουν ότι δεν είναι διαφορετικοί, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και της καθημερινότητάς μας».
Η κίνηση αυτή όμως, η οποία γίνεται για καθαρά διαφημιστικούς λόγους, προκαλεί ήδη αντιδράσεις.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, διά του προέδρου του, βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, μιλά για «εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσβολής της προσωπικότητας του ατόμου. Τα ΑμΕΑ δεν έχουν ανάγκη από πασαρέλες και επίδειξη μόδας αλλά από πραγματική βοήθεια και σεβασμό τόσο από την πολιτεία όσο και από το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρει.
Απαράδεκτη ενέργεια χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων νομού Λάρισας τη συμμετοχή παιδιών με αναπηρίες σε επίδειξη μόδας. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «όταν το εμπορικό κέρδος και οι νόμοι του μάρκετινγκ γίνονται ασύδοτοι, δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός και κανένα όριο για κάποιους. Η πασαρέλα, στην οποία επιχειρούν να προωθήσουν νεαρούς μαθητές, είναι ο αγοραίος, φτηνιάρικος και αναξιοπρεπής “πολιτισμός” τους. Οταν μάλιστα αυτοί οι μαθητές είναι και άτομα με ειδικές ανάγκες, τότε η επιχείρηση εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου είναι εξοργιστικά προκλητική».
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/03/2008