ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που λειτουργούν με πενθήμερο πρέπει να παρέχουν στο προσωπικό τους την εβδομαδιαία ανάπαυση σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Από τις ημέρες αυτές, η μία πρέπει να είναι οπωσδήποτε Κυριακή που μπορεί να λέγεται «έβδομη ημέρα» και η οποία είναι ημέρα βασικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως και η άλλη ημέρα πρόσθετης εβδομαδιαίας αναπαύσεως, η οποία μπορεί να λέγεται και «έκτη ημέρα».
Κατά συνέπεια, η δεύτερη μη εργάσιμη ημέρα δεν έχει τον χαρακτήρα αργίας, αλλά υποχρεωτικής ημέρας αναπαύσεως.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις εταιρειών κατά τις οποίες οι ημέρες εβδομαδιαίας αναπαύσεως του προσωπικού τους να είναι α) η μία ημέρα Κυριακή, ενώ η άλλη μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας (επιχειρήσεις που λειτουργουν έξι (6) ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο) και β) οι ημέρες της εβδομαδιαίας αναπαύσεως να δοθούν και σε μη συνεχόμενες ημέρες χωρίς να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά Κυριακή ή Σάββατο (επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας).
Στις περιπτώσεις όμως των επιχειρήσεων που εφαρμόζεται το σύστημα της πενθήμερης εργασίας, και το οποίο πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, όταν κάποιος εργοδότης θελήσει να απασχολήσει το προσωπικό του έκτακτα κατά την ημέρα του Σαββάτου, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι η εργασία κατά την ημέρα αυτή αντιμετωπίζεται ως αυτοτελής ημέρα εργασίας και όχι ως υπερωριακή εργασία. Δηλαδή, η ημέρα του Σαββάτου δεν θεωρείται ημέρα αργίας, και κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι κατά την ημέρα αυτή δεν δικαιούνται την προσαύξηση 75% του ημερομισθίου τους. Προσαύξηση η οποία προβλέπεται μόνο για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και τις άλλες ημέρες αργίας.
Για την απασχόληση των μισθωτών κατά την ημέρα αυτή του Σαββάτου, τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι είναι παράνομη και επομένως απαγορεύεται. Συνεπώς, οι μισθωτοί που απασχολήθηκαν κατά την ημέρα αυτή μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού. Στην περίπτωση αυτή, εάν ο μισθωτός που απασχολείται με πενθήμερο εργαστεί την ημέρα του Σαββάτου (έκτη ημέρα της εβδομάδας), θα λάβει εκτός από το μισθό του, που αντιστοιχεί σε πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, και το 1/25 του μισθού του λόγω της απασχολήσεως κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού. Εάν όμως ο μισθωτός απασχοληθεί πέραν από το νόμιμο ή συμβατικό ημερήσιο ωράριο την έκτη ημέρα της εβδομάδας, τότε η πέραν του νομίμου ωραρίου απασχόλησή του είναι υπερωριακή.
Παράδειγμα
Υπάλληλος απασχολείται σε βιομηχανική επιχείρηση με το σύστημα της πενθήμερης εργασίας (8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή) με μισθό 1.200,00 ευρώ. Ένα Σάββατο εργάστηκε εκτάκτως 11 ώρες. Για την απασχόλησή του αυτή θα λάβει εκτός από το μισθό του (1.200,00 ευρώ) και επιπλέον αμοιβή 111,60 ευρώ, η οποία υπολογίστηκε ως εξής:
Αμοιβή για την απασχόλησή του το Σάββατο μέχρι το νόμιμο ή συμβατικό ημερήσιο ωράριο 8 ώρες x 7,2 = 57,60 ευρώ
(ήτοι 1200: 25 = 48 ευρώ ημερήσιος μισθός x 6: 40 = ωρομίσθιο 7,2 ευρώ)
πλέον: Αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση του Σαββάτου κατά 3 ώρες πέραν του νομίμου ή συμβατικού ωραρίου.
Επειδή η υπερωριακή αυτή απασχόληση πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας, θεωρείται παράνομη υπερωρία, και θα υπολογιστεί στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο με προσαύξηση 150%.
Ήτοι ωρομίσθιο 7,2 x 3 ώρες = 21,60 + 21,60 x 150% ευρώ 54,00
Σύνολο 111,60 ευρώ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ορκωτός ελεγκτής λογιστής, μέλος της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε., εισηγητής εργατικού δικαίου στο Ι.Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 6 Μαϊου 2005 07:00