Νέα προβλήματα στη χορήγηση καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς έχουν προκύψει ύστερα από τον νέο ΕΚΠΥ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 11 Απριλίου 2012. Στον νέο ΕΚΠΥ μολονότι τα ποσά που χορηγούνται για καθετήρες για διαλείποντες καθετηριασμούς έχουν αυξηθεί από 540 € στα 640 €, οι συντάκτες του κειμένου λησμόνησαν να ενσωματώσουν την εγκύκλιο 15382 που εκδόθηκε στις 3 Απριλίου 2012.
Και μόνο από τις ημερομηνίες φαίνεται πως πρόκειται για παραδρομή: Η εγκύκλιος 15382 δημοσιεύθηκε πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τη δημοσίευση του νέου ΕΚΠΥ. Προφανώς ο νέος ΕΚΠΥ γράφτηκε αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση της εγκυκλίου 15382 για να προλάβει να εκδοθεί στις 11 Απριλίου του 2012, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν απασχολεί και πολύ τα ασφαλιστικά όργανα των ασφαλιστικών ταμείων, που δικαιολογημένα αρνούνται να ερμηνεύσουν λογικά τις ημερομηνίες έκδοσης των δύο επίσημων εγγράφων.
Είναι προφανές ότι ο νέος ΕΚΠΥ δόθηκε για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο πολύ πριν δημοσιευθεί η εγκύκλιο 15382 και γι’ αυτό δεν αναφέρει το ότι η ουροδυναμική δεν είναι πλέον προαπαιτούμενο για την χορήγηση καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς.
Εδώ θα χρειαστεί να αναφέρουμε πως όλες αυτές οι αλλαγές συνέβησαν ύστερα από τη διαμαρτυρία του Παναγιώτη Ζούρου στον ΕΟΠΥΥ που λογικά δικαιώθηκε αφού η διαμαρτυρία του ήταν απολύτως ορθολογική και δικαιολογημένη – και υποστηρίχθηκε τεχνικά από γνωστή γιατρό αποκατάστασης που θεωρείται ως η πλέον εξειδικευμένη για τα ζητήματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστεως και την εμπιστεύονται χιλιάδες άνθρωποι με παραπληγίες και με τετραπληγίες από όλη την Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι πως σε αρκετά παραρτήματα Ι.Κ.Α. τα ασφαλιστικά όργανα εξακολουθούν να ζητούν από τους ασφαλισμένους και ουροδυναμική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα ιατρεία που διενεργούν ουροδυναμικούς ελέγχους είναι ελάχιστα και δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν τις εκατοντάδες ασφαλισμένων με παραπληγίες και με τετραπληγίες. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό πως ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια επεμβατική μέθοδος (και ως τέτοια φέρει κάποια ποσοστά κινδύνου), που καλό είναι να αποφεύγεται όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητη για θεραπευτικούς λόγους.
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Αυτονομία (τεύχος 85) δημοσιεύσαμε κείμενο για την εγκύκλιο 15382, αλλά δεν προλάβαμε να δημοσιεύσουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.
Τα τελευταία δύο χρόνια συμβαίνει ένας νομοθετικός οργασμός και δύσκολα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσα από το περιοδικό Αυτονομία τις αλλαγές που συμβαίνουν, αφού εκδίδεται κάθε δύο μήνες. Ο μόνος τρόπος για να μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη νομοθεσία είναι το http://www.disabled.gr/ και η εξειδικευμένη θεματική για το ΕΟΠΥΥ που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το λόγο.
Τί μπορεί να γίνει; Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένα νέο «ΝΤΟΥ» στον ΕΟΠΥΥ, επειδή αποδείχθηκε πως τα δημιουργικά «ΝΤΟΥ» αποδίδουν και έχουν αποτελέσματα.
Ο επόμενος ασφαλισμένος που θα συναντήσει πρόβλημα με το ασφαλιστικό του ταμείο καλό θα ήταν να μιμηθεί τον Παναγιώτη Ζούρο και να κάνει ένα «ΝΤΟΥ» πολιτισμού και αισθητικής, στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ στην Κηφισίας.
Υπάρχει άλλη επιλογή σε αυτή τη δύσκολη μετεκλογική περίοδο που τίποτα δεν λειτουργεί;
Περιοδικό Αυτονομία (πρώην περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ) http://www.disabled.gr/, Μάιος, 2012.