Απλή εξέταση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως

Μια πειραματική εξέταση, με την οποία μετρώνται τα επίπεδα του ενζύμου τελομεράση στα ούρα, μπορεί να ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ιταλοί ερευνητές ανέφεραν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας», ότι η μέτρηση της τελομεράσης έχει ακρίβεια περίπου 90% στη διάγνωση του καρκίνου της κύστεως.

Όπως τόνισαν, όμως, η εξέταση δεν θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί στο ευρύ κοινό, δεδομένου ότι είναι μικρή η συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, αλλά κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι καπνιστές οι οποίοι διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η μελέτη διεξήχθη στο Νοσοκομείο Μοργκάνι-Πιεραντόνι, μετακύ 218 ανδρών, οι 134 εκ των οποίων είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μαρία Αουρόρα Σαντσίνι, υπέβαλλαν σε αναλύσεις ούρων τους εθελοντές μετρώντας τα επίπεδα της τελομεράσης, η οποία υπάρχει σε όλα σχεδόν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα αλλά σπανίως στα μη καρκινικά κύτταρα. Η διάγνωση του καρκίνου είχε γίνει με βιοψία και ειδικές εξετάσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ο έλεγχος της τελομεράσης συγκρίθηκε με την κυτταρολογική εξέταση των ούρων, η οποία αναζητά καρκινικά κύτταρα αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μειωμένη ευαισθησία κυρίως στους ασθενείς με επιθετικό καρκίνο.

Το τεστ της τελομεράσης ήταν ακριβές κατά 90% στην ανίχνευση του καρκίνου και κατά 88% στην διάγνωση ότι δεν υπήρχε καρκίνος. Επιπλέον, ήταν εξ ίσου ακριβές και στους επιθετικούς καρκίνους.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η τελομεράση στα ούρα εμφανίζεται σχετικά αργά σε πολλούς καρκίνους, αλλά νωρίς στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, γεγονός που την καθιστά καλό στόχο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου – όταν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης.

Η τελομεράση αποκαλείται μερικές φορές και «ένζυμο αθανασίας», επειδή επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται επ’ άπειρον.

ΠΗΓΗ: Reuters, Journal of the American Medical Association (JAMA)

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …