Την ελεύθερη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στις υπηρεσίες υγείας της χώρας επιλογής τους μελετά η Ε.Ε. Κατά τον επίτροπο Υγείας, Μάρκο Κυπριανού, οι Ευρωπαίοι ασθενείς πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα, μεταξύ των κρατών μελών, πού θα νοσηλευτούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να κάνει το πρώτο βήμα για την αποσαφήνιση των κανόνων όσον αφορά τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης πολιτών της Ε.Ε. που πραγματοποιούνται σε άλλο κράτος-μέλος και την απόδοση αυτών. Ενα ευαίσθητο θέμα για τις κυβερνήσεις των «25», το οποίο παραμένει ασαφές παρά τις αποφάσεις που εξέδωσε κατά την τελευταία 10ετία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το πρώτο βήμα της Επιτροπής είναι η έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, με βάση ανακοίνωση που θα καταρτίσει ο αρμόδιος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, και στόχο την εξεύρεση τρόπων διαμόρφωσης ενός πλαισίου ασφάλειας δικαίου για τις διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο καθώς και την υποστήριξη της συνεργασίας των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών. Η διαβούλευση θα περιλαμβάνει θέματα όπως:
1. Οι όροι σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να εγκρίνεται η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και η κάλυψη του κόστους της.
2. Η παροχή πληροφοριών στους ασθενείς σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες σε άλλα κράτη-μέλη.
3. Ο προσδιορισμός του αρμόδιου υγειονομικού φορέα για την επίβλεψη της διασυνοριακής περίθαλψης σε διάφορες περιπτώσεις.
4. Τα δικαιώματα των ασθενών και η ευθύνη για τυχόν βλάβες που προκλήθηκαν από την υγειονομική περίθαλψη καθώς και η αποζημίωση.
5. Η στήριξη των συστημάτων υγείας μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε τα τελευταία χρόνια σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και ιδίως την «κινητικότητα των ασθενών». Στις αποφάσεις του, το Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι οι υπηρεσίες υγείας υπόκεινται στις διατάξεις της Συνθήκης για την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, τα μέτρα που προβλέπουν ότι για την επιστροφή των εξόδων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλο κράτος-μέλος απαιτείται προηγούμενη έγκριση αποτελούν εμπόδια για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, παρ’ όλο που τα εμπόδια αυτά μπορεί να είναι δικαιολογημένα για λόγους υπέρτερου γενικού συμφέροντος.
Για την Επιτροπή, η εξαίρεση του τομέα της υγείας από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (οδηγία Μπολκεστάιν) έχει δημιουργήσει νομικό κενό, παρά τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου. Στόχος της διαβούλευσης, λοιπόν, με τη συμμετοχή των κρατών-μελών, του Ευρωκοινοβουλίου και άλλων ενδιαφερομένων, όπως οι ασθενείς και οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, είναι η κάλυψη αυτού του νομικού κενού, με συγκεκριμένες επίσημες προτάσεις που θα υποβληθούν στους 25 εντός του 2007.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/09/2006