Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος συζητεί με το Βέλγο εκπρόσωπο Olivier Deleuze
Βρυξέλλες: Η ηχορύπανση και η διαχείριση των αποβλήτων, που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές και τις ηλεκτρικές συσκευές, ήταν τα βασικά θέματα του διήμερου Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
το οποίο ολοκληρώθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Συζητήθηκαν, επίσης, η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και οι κλιματικές αλλαγές. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
Σχετικά με την ηχορύπανση, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία-πλαίσιο, προκειμένου να καθοριστεί η κοινοτική πολιτική διαχείρισης του θορύβου και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν ιδιαίτερα σε περιοχές που το πρόβλημα είναι οξύτερο (όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες και τα αεροδρόμια). Στόχος της οδηγίας είναι η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθορίστηκαν κοινές αρχές και το περιεχόμενο δύο κοινοτικών οδηγιών. Συγκεκριμένα, ορίζονται μέτρα για την ξεχωριστή ανακύκλωση (όπως με το χαρτί) και επαναχρησιμοποίηση των κατασκευαστικών στοιχείων των συσκευών αυτών, ώστε να μην απορρίπτονται στο περιβάλλον και μολύνουν τον αέρα, το έδαφος αλλά και το νερό. Θεσπίστηκε η ευθύνη των παραγωγών, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί, οι αντιπρόσωποι και οι διανομείς θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης και επεξεργασίας.
Επίσης, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν ουσίες, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στην κατασκευή των συσκευών και είναι περισσότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον, από άλλες πιο ασφαλείς. Το Συμβούλιο δίνει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το 2008 στις βιομηχανίες να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα μέτρα.
Το Συμβούλιο συζήτησε την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας περιβαλλοντικής πολιτικής στην ΕΕ και εντόπισε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των 15 σχετικά με την υποδομή ανακύκλωσης των αποβλήτων. Εξετάστηκε η περίπτωση χάραξης ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των οδηγιών ανακύκλωσης για χώρες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001, αφού προηγηθεί και σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για το θέμα των κλιματικών μεταβολών, το Συμβούλιο εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο εκφράζεται η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστεί για την προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης στις αρχές Ιουνίου του 2001, μετά την αδυναμία της Διάσκεψης της Χάγης να καταλήξει σε συμφωνία.
Παράλληλα, συζητήθηκε η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα. Ο κ. Ευθυμιόπουλος στην παρέμβασή του στήριξε τις προσπάθειες της Κομισιόν για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ, αλλά και το μεγαλύτερο μήκος ακτών. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η οικολογική προστασία των ακτών είναι καθοριστική για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Τόνισε, όμως, ότι οι νέες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής και εμπεριστατωμένης μελέτης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης των νέων ρυθμίσεων με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
Πηγή:ΑΠΕ