Ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν εμφυτεύματα που συντελούν στην «αναγέννηση» του νωτιαίου μυελού έπειτα από τραυματισμούς. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπικόκα στο Μιλάνο δημιούργησαν βιοδιασπώμενα «κανάλια» τα οποία «γεφυρώνουν» το χάσμα που δημιουργείται στον νωτιαίο μυελό μετά από κακώσεις νωτιαίου μυελού.
Η προσπάθεια αυτή, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ονομάστηκε «bucatini project» και πήρε το όνομά της από τα μακαρόνια που έχουν μεγάλη τρύπα στο κέντρο τους και λέγονται bucatini.
Το σκεπτικό πίσω από το «bucatini project» βασίζεται στο ότι μετά από μια κάκωση νωτιαίου μυελού δημιουγούνται κύστεις με υγρό και ουλώδης ιστός στο σημείο τραυματισμού. Τα νέα βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα δημιουργούν μικροσκοπικά «κανάλια» (σωληνίσκοι μήκους 2-3mm και διάμετρο 0,5mm από πολυκαπρολακτόνη και ΡLGΑ) που δημιουργούν χώρο για τον σχηματισμό νέων νευρικών αξόνων ανάμεσα (και μέσα) στις κύστεις.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «ΑCS Νano», προκειμένου να κάνουν την επιφάνεια των σωληνίσκων πιο κολλώδη, τοποθέτησαν μικρά χημικά άγκιστρα τα οποία βοηθούσαν τα νευρικά κύτταρα να προσκολλώνται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των «καναλιών», ενώ παράλληλα γέμισαν τους σωληνίσκους με τζελ που περιείχε παράγοντες ανάπτυξης για την ενεργοποίηση των νεύρων. Οι σωληνίσκοι εμφυτεύθηκαν μέσα στις κύστεις που είχαν σχηματιστεί εντός του νωτιαίου μυελού μετά την κάκωση.
Μετά από 6 μήνες, νέες νευρικές ίνες αναπτύχθηκαν μέσα (και ανάμεσα) στα μικροσκοπικά κανάλια, καθώς και νέα αιμοφόρα αγγεία για την αιμάτωση του νωτιαίου μυελού. Τα πειραματόζωα απέκτησαν μερική κινητικότητα των πίσω άκρων, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η διαδικασία αποκατάστασης του νωτιαίου μυελού θα μπορέσει κάποια στιγμή να βοηθήσει και τους ανθρώπους με παραπληγία.
Φεβρουάριος 2011