Πάνω από 4.500 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε 3.873 νέες επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν με δημόσια δαπάνη 140 εκατομμυρίων ευρώ μέσω των Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ από το 2002 μέχρι το 2008.
Τα παραπάνω εντυπωσιακά μεγέθη ανακοινώθηκαν σε Ημερίδα με θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – Η Κοινωνική Διάσταση – Η θέση μας η προοπτική μας» που διοργάνωσε ο ΕΟΜΜΕΧ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
ΕΟΜΜΕΧ Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια υλοποίησης των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του Γ’ Κ.Π.Σ. για Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και της Επιχειρηματικότητας Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναγνώσθηκε χαιρετισμός τον οποίο απέστειλε στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες ο υπουργός Ανάπτυξης Xρήστος Φώλιας ο οποίος τόνισε ότι « η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις μέσα σε ένα νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ΄επέκταση της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολο της, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα που θα επιδείξουμε στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικότερου παρόντος και ενός μέλλοντος αυξημένων δυνατοτήτων.»
Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα προχωράει με αισιοδοξία στο μέλλον. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως ειδικών ομάδων πληθυσμού, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.»
Επίσης διευκρίνησε ότι «βασική μας επιδίωξη είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους του (ΕΠΑΝ ΙΙ) «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», με έμφαση στην καινοτομία και την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα. Τα καλά αποτελέσματα του ΕΠΑΝ Ι αποδεικνύουν ότι μπορούμε. Σε όλη την ελληνική επικράτεια ενισχύθηκαν περισσότερες από 12.300 μεταποιητικές τουριστικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις, για ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, πιστοποίηση με το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMAS) και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.Επιπρόσθετα ενισχύθηκαν ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρίες, ΡΟΜ και Πολύτεκνοι, με στόχο την προσφορά κινήτρων για την έναρξη της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και την δημιουργία νέων, σύγχρονων και βιώσιμων επιχειρήσεων.»
Και ο κ. υπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας: «Η πολιτική μας σηματοδοτεί μια ακλόνητη πίστη και μια στρατηγική επιλογή. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μπορεί να πρωταγωνιστεί. Την Ελλάδα που σχεδιάζει με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Την Ελλάδα που κερδίζει, ημέρα με την ημέρα, το μέλλον που δικαιούται. Είναι στο χέρι μας να απελευθερώσουμε νέες αναπτυξιακές δυναμικές ώστε να γραφτεί μια καινούρια σελίδα προόδου για τον τόπο μας.»
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργος Αλ. Σουφλιάς ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στη σύγχρονη διεθνή οικονομική πραγματικότητα, η επιχειρηματικότητα αποτελεί το βασικό παράγοντα ανάπτυξης. Όραμά μας είναι να εξοπλίσουμε και να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα Ειδικών Ομάδων πληθυσμού, για να επιτύχουμε βιώσιμη, διατηρήσιμη, και ισόρροπη ανάπτυξη.»
«Στο πρόσφατο παρελθόν», συμπλήρωσε ο κ. Σουφλιάς «η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα αντιμετωπίζονταν σαν οικονομικό κακό, κυρίως λόγω της ύπαρξης κερδών από τις επιχειρήσεις. Σήμερα, που η έννοια του επιχειρηματικού οφέλους έχει πλέον αποδαιμονοποιηθεί, μπορούμε να διεξαγάγουμε ένα γόνιμο και αποδοτικό διάλογο για την αναπτυξιακή διάσταση της επιχειρηματικότητας.»
«Όλα τα παραδείγματα των ώριμων και ανεπτυγμένων οικονομιών καταδεικνύουν ότι ο βασικός μοχλός οικονομικής μεγέθυνσης υπήρξε η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ήταν αυτός που έκανε επενδύσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν, και είναι, αυτές που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ και συνέχισε: «Λόγω του κρίσιμου ρόλου της επιχειρηματικότητας στην οικονομική ανάπτυξη, είναι ευνόητο ότι η επιχειρηματικότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο και στην αύξηση της απασχόλησης. Συνήθως, όταν γίνεται αναφορά στον όρο επιχειρηματικότητα, ο νους των περισσότερων πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι λάθος. Η επιχειρηματικότητα αναφέρεται κυρίως στις ΜΜΕ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν κυρίως τεχνογνωσία. Αντίθετα, οι ΜΜΕ διαθέτουν και τα τρία χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας: Την τεχνογνωσία, την καινοτομία, και την ευελιξία. Ιδίως η καινοτομία και η ευελιξία είναι χαρακτηριστικά που μόνο οι ΜΜΕ διαθέτουν. Κατά συνέπεια, η τόνωση της επιχειρηματικότητας σημαίνει τόνωση των ΜΜΕ.»
Ειδικά για τον ρόλο του ΕΟΜΜΕΧ ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι «ο ρόλος του κράτους είναι πολύ σημαντικός για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, και ιδίως των ΜΜΕ. Σε γενικές γραμμές, το κράτος οφείλει να δημιουργεί ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας των αγορών, να αίρει τα εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων στις αγορές καταλύοντας τα επενδυτικά αντικίνητρα και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και να παρέχει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριοποίηση θα προάγεται και δε θα τιμωρείται.»
«Όπως γνωρίζετε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ «οι συνθήκες αυτές δεν πληρούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Όμως, η κυβέρνησή μας προχωρά γοργά στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της ουσιαστικής ενίσχυσης των ΜΜΕ. Στον ΕΟΜΜΕΧ, λαμβάνουμε υπόψη και επεξεργαζόμαστε, τις προτάσεις των φορέων όπως αυτές εκφράστηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013» – που έγινε από τον Υπουργό κ. Χ. Φώλια στη Θεσσαλονίκη στις 14 Μαρτίου – από τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων ΒΕΘ και ΕΕΘ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Επίσης, ενστερνιζόμαστε την επισήμανση του Υπουργού στην ίδια εκδήλωση, για την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» καθώς πιστεύουμε ότι θα είναι καταλύτης για την ανταγωνιστικότητα της Βόρειας Ελλάδας.»
Και ο κ. Σουφλιάς κατέληξε: «Θα προσέξατε ίσως, πως στη μέχρι τώρα αναφορά μου στην επιχειρηματικότητα δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Και δεν έγινε διότι θέση μας και στόχος είναι οι ίσες ευκαιρίες, οι ίδιες προοπτικές, τα ίδια εργαλεία και η ίδια δυνατότητα του επιχειρείν αφού επιδιώκουμε να ισχύσουν για όλους χωρίς διακρίσεις.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ Δρ. Ελευθέριος Ν. Σκανδάλης τόνισε στον δικό του χαιρετισμό τη σημασία της καινοτομίας της δημιουργικότητας στο επιχειρείν και συμβούλευσε τους επιχειρηματίες να αναζητούν με επιμονή λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν έτσι ώστε τελικά να επιτυγχάνουν στους σκοπούς που θέτουν.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ:
«Ο χαιρετισμός τον οποίο θα σας απευθύνω κατά ευτυχή σύμπτωση εμπνέεται από την επικαιρότητα των ημερών αυτών και είναι δάνειος από τους Χαιρετισμούς στη Θεοτόκου. Και δεν είναι μόνο αυτή η αγαθή σύμπτωση και επικαιρότητα αλλά υπάρχει και δεύτερη που αναφέρεται στο αίτημα των καιρών, στις επιταγές της εποχής και εννοώ αυτές που επιβάλλεται να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα και οι οποίες ατυχώς δεν φέρουν τη Χώρα μας σε ικανοποιητικές θέσεις στις διεθνείς συγκρίσεις.
Εννοώ βέβαια την ανάγκη καινοτομιών σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε οργάνωση , ανακαίνιση του εξοπλισμού, νεωτερισμούς στο σχέδιο και την εμφάνιση, ποιοτική βελτίωση, σε νέα προϊόντα με νέες μεθόδους, με νέα υλικά κ.λπ.
Ίσως λοιπόν να σας αιφνιδιάσω λέγοντάς σας ότι στα στενά περιθώρια ενός χαιρετισμού θα σας παρουσιάσω μια…καινοτομία, η οποία αναφέρεται στα θέματα ακριβώς αυτά και εκφράζεται με θρησκευτικούς όρους της Εκκλησίας μας και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
Ιδού ο γλαφυρός λόγος με το θαυμάσιο νοηματικό περιεχόμενο:
Χαίρε δι΄ ής νεουργείται η κτίσις
Χαίρε δι΄ ής βρεφουργείται ο κτίστης.
Που βέβαια σημαίνει χαίρε ανανέωση και αναγέννηση παραγωγής και παραγωγού!!
Οποία έκφραση δυναμικής της ανάπτυξης !!
Λιτότερο και ωραιότερο, σε έκφραση και περιεχόμενο, ορισμό της ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ δεν μπορώ να φαντασθώ.
Αναδεικνύεται έτσι η Θεοτόκος οιονεί Προστάτης της Ανάπτυξης.
Προσωπικά θεωρώ καινοτομικό το εύρημα αυτό και πάντως είναι βέβαιο, πως είναι μήνυμα και παραίνεση προς όλους που ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων ή προσφορά υπηρεσιών, να ψάχνουν δηλαδή συνεχώς για την βελτίωσή τους, ή την παραγωγή νέων καλλίτερων. Είμαι βέβαιος ότι σχεδόν πάντα θα βρίσκουν τρόπους.
Και τώρα μόνο λίγα λόγια για το θεματικό περιεχόμενο της ημερίδας μας.
Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι για διάφορους λόγους αδυνατούν, ίσως και να σκεφθούν ακόμη, να αναλάβουν οποιαδήποτε προσπάθεια και εργασία για δικό τους λογαριασμό και όφελος.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι φυσικό να διακατέχονται από απαισιοδοξία και να ανησυχούν για το μέλλον και την τύχη τους στη ζωή.
Και όμως οι άνθρωποι αυτοί αν ενημερωθούν, βοηθηθούν και στηριχθούν μπορούν να αποβούν δημιουργικοί, χρήσιμοι για τους εαυτούς των και την κοινωνία.
Το έργο και την αποστολή αυτή έχει αναλάβει ο ΕΟΜΜΕΧ, σε συνεργασία και με την συνδρομή και συμπαράσταση της Κυβέρνησης, δια του σχεδιασμού και παρουσίασης διαφόρων προγραμμάτων, τα οποία βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση από τους ανθρώπους αυτούς και τα Προγράμματα εσημείωσαν εξαιρετική επιτυχία.
Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΜΜΕΧ, προσφέρει πολύτιμο έργο. ΄Εργο ανθρωπιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, με τον εμπλουτισμό του παραγωγικού και επιχειρηματικού δυναμικού της Χώρας με άτομα που θεωρούσαν, τα περισσότερά τους, ότι ήταν βάρος της κοινωνίας.»
Και ο κ. Σκανδάλης κατέληξε λέγοντας:
«Πρέπει να τονισθεί ότι οι ανάγκες για τέτοια προγράμματα είναι μεγάλες, αλλά οι πόροι περιορισμένοι. Τα αποτελέσματα όμως των προγραμμάτων αυτών, ενθαρρύνουν, εμπνέουν και φιλοτιμούν και γι΄ αυτό αναζητούνται
επίμονα πρόσθετοι πόροι.»
Ακολούθησε προβολή ειδικών videos με συνεντεύξεις των ιδίων των επιχειρηματιών οι οποίοι παρουσίασαν τα ολοκληρωμένα Επιχειρηματικά Σχέδια που εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια των Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα να αποκτήσουν μια άμεση εικόνα του αποτελέσματος της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΕΟΜΜΕΧ.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Τμήματος Ψυχολογίας του CITY COLLEGE/UNIVERSITY OF SHEFFIELD Αγγελος Ροδαφινός απηύθυνε ομιλία με θέμα : «Χαρακτηριστικά του επιτυχημένου Επιχειρηματία» και ο Διευθυντής Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργος Μπόλας παρουσίασε τα Απολογιστικά στοιχεία των Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Νέων, Γυναικών και Ατόμων με Αναπηρία που ολοκλήρωσε ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά από το 2002 μέχρι το 2008 δημιουργήθηκαν 3.873 νέες επιχειρήσεις και 4.500 νέες θέσεις εργασίας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανήλθε στο ποσό των 251,3 εκατομμυρίων ευρώ και η δημόσια δαπάνη με την οποία επιχορηγήθηκαν ανήλθε στο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μπόλας στην ομιλία του, «η δημόσια δαπάνη που αναλώθηκε σχετικά με το πλήθος των νέων επιχειρήσεων και των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν και την ενίσχυση των αντιστοίχων ταμείων (ΤΕΒΕ,ΙΚΑ) και των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων που επιτεύχθηκε, ήταν άκρως ικανοποιητική.»
Και ο κ. Μπόλας κατέληξε: «Η σπουδαιότητα της ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με δεδομένες τις δυσκολίες που συναντούν για την εξεύρεση πόρων εκκίνησης τους, έχουν καταστήσει αυτά τα προγράμματα ως τα δημοφιλέστερα στην αντίστοιχη αγορά.»
Η Ενημερωτική Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ελεύθερη συζήτηση με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων και παράθεση των αιτημάτων τους προς την πολιτεία και την Ευρωπαική Ενωση καθώς και κατάθεση προτάσεων για ενίσχυση της στήριξης που παρέχει ο ΕΟΜΜΕΧ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν Βουλευτές, Πρόεδροι Επιμελητηρίων από όλη την χώρα, πλήθος ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί και εκπρόσωποι οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων καθώς και δεκάδες επιχειρηματίες που ενισχύθηκαν από προγράμματα επιχειρηματικότητας του Οργανισμού.
www.e-ptolemeos.gr 26/4/2008