Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση βλαστοκυττάρων. Ωστόσο, παρότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Προς την αποκατάσταση των ΚΝΜ κινείται και ένα νέο project, με τίτλο «Rescue» («From stem cell technology to functional restoration after spinal cord injury»), που έως τώρα φαίνεται να έχει υποσχόμενα αποτελέσματα. Με τις έρευνες στο Rescue οι ερευνητές αναλύουν την ικανότητα των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων να θεραπεύουν κακώσεις νωτιαίου μυελού.
Για να διαπιστώσουν αν η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι επιτυχής, μελέτησαν τόσο νευρικά όσο και μη-νευρικά βλαστικά κύτταρα και διεξήγαγαν πειράματα σε ζώα. Η έρευνα δεν ήταν εύκολη, γιατί τα βλαστοκύτταρα προκαλούν δημιουργία όγκων λόγω της ικανότητάς τους να πολλαπλασιάζονται συνεχώς.
Οι ερευνητές θέλησαν λοιπόν πρώτα να ελέγξουν αν το πείραμα είναι ασφαλές. Διαπίστωσαν όμως ότι η μεταμόσχευση ανθρώπινων ενήλικων νευρικών βλαστοκύτταρα από βιοψίες οδήγησε σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους. Ως εκ τούτου, πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κύτταρα ώστε να θεραπευτούν, ασφαλώς, οι ΚΝΜ.
Τα βλαστοκύτταρα είναι νεαρά αρχέγοννα κύτταρα που μπορούν να διαιρεθούν και να διαφοροποιηθούν σε ποικίλα είδη κυττάρων. Υπάρχουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία εξάγονται από την βλαστοκύστη (το αναπτυξιακό στάδιο του εμβρύου την 5η-6η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση) και τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος του ενήλικα. Ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, τα βλαστικά κύτταρα κατατάσσονται σε ολοδύναμα (totipotent), πολυδύναμα (pluripotent / multipotent) και μονοδύναμα (unipotent).
Οι ερευνητές του Rescue κατάφεραν να διαφοροποιήσουν ανθρώπινα πρόδρομα νευρικά αστροκύτταρα, τα οποία παίζουν κάποιο ρόλο στην αξονική ανάπτυξη των ικριωμάτων κολλαγόνου. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να κατευθύνουν τη διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων προς μια συγκεκριμένη κυτταρική γραμμή με χρήση ιϊκών ξενιστών. Με αυτούς τους ιϊκούς ξενιστές οι ερευνητές μετέφεραν παράγοντες μεταγραφής που οδηγούν στο σχηματισμό συγκεκριμένων κυτταρικών γραμμών.
Παρά το ότι είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες και σχετική έρευνα, οι επιστήμονες του Rescue φαίνεται πως έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο δρόμο προς την αντιμετώπιση των κακώσεων νωτιαίου μυελού.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr