ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της μη νόμιμης υπερωριακής εργασίας καθώς και η αποζημίωση του μισθωτού σε τέτοιες περιπτώσεις, απασχόλησε πρόσφατα τον Αρειο Πάγο. Το ανώτατο δικαστήριο αναίρεσε εφετειακή απόφαση για «σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, υπερωριακή απασχόληση και αδικαιολόγητο πλουτισμό».
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Αρείου Πάγου (419/2004, εισηγητής ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Χ. Μπαλτάς) αναφέρονται τα εξής:
«Στην περίπτωση μη νόμιμης υπερωριακής εργασίας ο μισθωτός δικαιούται, εκτός από τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του εργοδότη, από της πρώτης ώρας αποζημίωση ίση προς το 100% του καταβαλλομένου ωρομισθίου του.
«Ως πλουτισμός (αδικαιολόγητος) του εργοδότη νοείται το ποσό που θα κατέβαλε αυτός σε άλλον εργαζόμενο των ιδίων προσόντων με τον παρανόμως απασχολούμενο μισθωτό, που θα παρείχε νόμιμα την ίδια εργασία υπό τις ίδιες συνθήκες. Το ποσό αυτό, εφόσον δεν καταβάλλεται στον παρανόμως απασχολούμενο, θεωρείται ότι λειτουργεί σε βάρος της περιουσίας του.
«Το εφετείο δέχθηκε ότι ο εργαζόμενος παρείχε παράνομη υπερωριακή εργασία δύο ωρών κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και δύο ωρών το κάθε Σάββατο. Επεδίκασε δε στον εργαζόμενο για την εργασία του, και για κάθε ώρα αυτής, προσαύξηση 100% επί του καταβαλλομένου ωρομισθίου του καθώς και «λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού της εργοδότριάς του», το νόμιμο ωρομίσθιό του, κρίνοντας ότι η αξίωση αυτή αποτιμάται κατ’ ανώτατο όριο στο αντίστοιχο ωρομίσθιο των οικείων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Με την τελευταία αυτή κρίση του το Εφετείο παραβίασε τους κανόνες ουσιαστικού δικαίου, αφού, κατ’ αυτούς, η ωφέλεια του εργοδότη και η αντίστοιχη ζημία του μισθωτού, συνίσταται στο ποσό που θα κατέβαλε αυτός σε άλλον εργαζόμενο των ιδίων προσόντων. Συνεπώς είναι βάσιμη η σχετική αναιρετική αιτίαση.
«Ειδικότερα, το Εφετείο δεν ερεύνησε, όπως έπρεπε, τις επικουρικές βάσεις της αγωγής, όσον αφορά την παραχθείσα από τον εργαζόμενο εργασία εντός του νόμιμου ωραρίου κατά την έκτη, μη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας (Σάββατο). Υπέπεσε συνεπώς σε πλημμέλεια και η απόφασή του είναι αναιρετέα.
Γ. ΓΕΡ.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2005