Οι επιπτώσεις ενός αυτοκινητικού ατυχήματος που προκάλεσε τραυματισμό είναι σημαντικές και συχνά επαχθείς για τους εμπλεκομένους. Οικογενειάρχες, πολλές φορές νέοι στην ηλικία, μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα αδυνατούν να εργασθούν αλλά και να ζήσουν ως φυσιολογικοί άνθρωποι, εξ αιτίας κάποιας προσωρινής ή μόνιμης αναπηρίας.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στα αυτοκινητικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχουσα το θλιβερό προνόμιο να σκοτώνονται κάθε χρόνο στους δρόμους της οι κάτοικοι μίας κωμόπολης (περί τα 2.500 άτομα!) και να τραυματίζονται σοβαρά πολύ περισσότερα.
Συνήθως, η ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει τον υπαίτιο του ατυχήματος δεν καταβάλει την αποζημίωση που ζητεί ο παθών, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγείται στα δικαστήρια, ώστε οι δικαστές να κρίνουν τον βαθμό υπαιτιότητος εκάστου εμπλεκομένου και το ύψος της σχετικής αποζημιώσεως.
Αυτός που έχει υποστεί ζημία σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα δικαιούται να ζητήσει από την ασφαλιστική εταιρεία του υπαιτίου τα έξοδα της νοσηλείας του, τα χαμένα ημερομίσθια, τους μισθούς του, ή τα χαμένα εισοδήματά του από την αδυναμία του να εργασθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την ζημία του από την καταστροφή ή την μείωση της αξίας του αυτοκινήτου του, των ρούχων του, τα τυχόν αυξημένα έξοδα διατροφής του, εάν αυτό απαιτείται για την καλύτερη αποκατάσταση της υγείας του, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη, δηλαδή για την στεναχώρια και την ταλαιπωρία που υπέστη από το ατύχημα και τα επακόλουθά του.
Εάν προκλήθηκε θάνατος από το ατύχημα, οι συγγενείς του θανόντος αξιώνουν την λεγόμενη ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον χαμό του συγγενικού τους προσώπου.
Εκτός όμως από τις ανωτέρω αξιώσεις, που προκύπτουν με αποδείξεις περιουσιακής ζημίας και απώλειας διαφυγόντων εισοδημάτων, υπάρχει και μία ειδική αποζημίωση του άρθρου 931 του Αστικού Κώδικα, η οποία νομικά ονομάζεται χρηματική παροχή και αφορά στην αναπηρία ή την παραμόρφωση που προξενήθηκε στον παθόντα και στην επίδρασή τους στο μέλλον του.
Κατά την 154/2007 απόφαση του Αρείου Πάγου «ως αναπηρία θεωρείται κάποια έλλειψη της σωματικής, νοητικής ή ψυχικής ακεραιότητας του προσώπου, ενώ ως παραμόρφωση νοείται κάθε ουσιώδης αλλοίωση της εξωτερικής εμφανίσεως του προσώπου, η οποία καθορίζεται όχι αναγκαίως κατά τις απόψεις της ιατρικής, αλλά κατά τις αντιλήψεις της ζωής. Περαιτέρω ως “μέλλον” νοείται η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του προσώπου. Δεν απαιτείται βεβαιότητα δυσμενούς επιρροής της αναπηρίας ή παραμορφώσεως στο μέλλον του προσώπου. Αρκεί και απλή δυνατότητα κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Στον επαγγελματικό – οικονομικό τομέα η αναπηρία ή παραμόρφωση του ανθρώπου, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας αποτελεί αρνητικό στοιχείο στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της οικονομικής εξελίξεως και προαγωγής του. Οι δυσμενείς συνέπειες είναι περισσότερο έντονες σε περιόδους οικονομικών δυσχερειών και στενότητος στην αγορά εργασίας. Οι βαρυνόμενοι με αναπηρία ή παραμόρφωση μειονεκτούν και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας έναντι των υγιών συναδέλφων τους. Η Α.Κ. 931 προβλέπει επιδίκαση από το δικαστήριο χρηματικής παροχής στον παθόντα αναπηρία ή παραμόρφωση, εφόσον συνεπεία αυτών επηρεάζεται το μέλλον του».
Στην συγκεκριμένη υπόθεση συνοδηγός, τραυματίσθηκε σοβαρά από υπαιτιότητα του οδηγού, νοσηλεύθηκε τουλάχιστον επί τετράμηνο σε νοσοκομείο, με κακώσεις στην σπονδυλική στήλη, τα κάτω άκρα και στο πρόσωπο και έχασε τελικώς τα δύο δάκτυλα του αριστερού κάτω άκρου του, καθιστάμενος ανάπηρος διά βίου.
Εκτός των λοιπών αποζημιώσεων που ζήτησε, βάσει των δαπανών που είχε κάνει και την απώλεια εισοδημάτων του στο μέλλον, αλλά και πέραν την ηθικής βλάβης του, αξίωσε επιπλέον και ποσό 50 εκατομμυρίων δρχ. (το έτος 2001) ως ειδική χρηματική παροχή του άρθρου 931. Το Πρωτοδικείο και το Εφετείο απέρριψαν το αίτημά του ως αόριστο, όμως ο Άρειος Πάγος τον δικαίωσε, αφού έκρινε ότι το αίτημα είχε επαρκώς ορισθεί και περιγραφεί στην αγωγή.
Ανήρεσε λοιπόν ο Άρειος Πάγος την απόφαση του Εφετείου και έστειλε την υπόθεση πίσω στο ίδιο Εφετείο για να την δικάσει με βάση την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και με διαφορετικούς δικαστές από εκείνους που δίκασαν την πρώτη φορά.
ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ – ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Master οf Laws
Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Λεωφ. Αλεξάνδρας 105, Αθήνα, Τ.Κ. 114 75
Τηλ. 210–6400282. Τηλεομοιοτυπία 210 – 6400282. Κινητό: 6932–775920
e-mail : bm-bioxoi@otenet.gr
Hellenic news of America 20/11/2007