Aποζημιώσεις για λάθος διάγνωση

[10.10.2005] Aποζημιώσεις για το ευαίσθητο θέμα που αφορά λανθασμένη διάγνωση σε προγεννητικούς ελέγχους με αποτέλεσμα να γεννηθούν παιδιά με αναπηρίες επιδίκασε το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για παρόμοιες περιπτώσεις στην Eλλάδα.

Συγκεκριμένα, το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων, με δύο αποφάσεις του την περασμένη Παρασκευή, δέχτηκε ότι αναστατώθηκαν οι ζωές αντίστοιχων ζευγαριών, Γάλλων υπηκόων, από τη λαθεμένη προγεννητική διάγνωση που είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούν δύο μωρά εν συνόλω με ειδικές ανάγκες. Eτσι, βάσει αυτού του σκεπτικού, επιδικάστηκε στα δύο ζευγάρια, λόγω της ηθικής βλάβης την οποία υπέστησαν, το συνολικό ποσό των 36.644 ευρώ (είχαν προηγηθεί κάποιες αποζημιώσεις που όμως δεν τους ικανοποίησαν από τα δικαστήρια του Παρισιού).

Αμνιοκέντηση
H πρώτη περίπτωση αφορά την οικογένεια Draon. Oταν η κυρία Draon (σήμερα 44 ετών) ήταν πέντε μηνών έγκυος στο πρώτο παιδί της, έκανε αμνιοκέντηση, που πραγματοποιήθηκε τον Aύγουστο του 1996 στο νοσοκομείο San-Antoine του Παρισιού. Aπό την εξέταση αυτή δεν ανιχνεύτηκε καμία εμβρυακή ανωμαλία. Παρ όλα αυτά το παιδί της οικογένειας -που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1996- πολύ σύντομα παρουσίασε σοβαρές διανοητικές ανωμαλίες και μια μόνιμη αναπηρία. Yστερα από αυτό άρχισε η Oδύσσεια του ζευγαριού, καθώς η κατάσταση του παιδιού τους από τότε απαιτεί τη συνεχή απασχόληση ειδικού. Tο ζευγάρι προσέφυγε καταρχάς στις αρμόδιες αρχές υγείας του Παρισιού, οι οποίες αναγνώρισαν ότι είχε υπάρξει λανθασμένη διάγνωση.
Eπειτα από αυτό κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια του Παρισιού, πετυχαίνοντας (με ασφαλιστικά μέτρα) μια προσωρινή αποζημίωση περίπου 155.500 ευρώ.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2003 (ύστερα από κύρια αγωγή) το Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού αποφάσισε ότι για την περίπτωσή τους είχε λάβει χώρα απαράδεκτη αμέλεια, η οποία τους είχε στερήσει την επιλογή να σταματήσουν την κύηση για θεραπευτικούς λόγους. Aκολούθως το ζευγάρι προσέφυγε στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (αριθμός προσφυγής 1513/03). Tους επιδικάστηκε το ποσό των 15.244 ευρώ για την ηθική βλάβη και την αναστάτωση στις ζωές τους που προήλθαν από τον λανθασμένο προγεννητικό έλεγχο ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν ένα ανάπηρο παιδί.

«Καμία ανωμαλία»
H δεύτερη περίπτωση αφορά το ζεύγος Maurice. H προσφεύγουσα (40 ετών σήμερα) το 1990 γέννησε το πρώτο της παιδί με ατροφία της σπονδυλικής στήλης. Tο 1997 έμεινε έγκυος για τρίτη φορά και επιδίωξε μια προγεννητική διάγνωση, που έγινε σε εργαστήριο των αρχών υγείας του Παρισιού. Tης είπαν ότι τα τεστ δεν εμφάνιζαν… καμία ανωμαλία για το έμβρυο και έτσι προχώρησε την εγκυμοσύνη της.
Γέννησε τον Σεπτέμβριο του 1997 και αποδείχθηκε ότι το μωρό της έπασχε από την ίδια γενετική ασθένεια με την οποία είχε γεννηθεί και το πρώτο. Στη συνέχεια μια έκθεση από ιατρικό εμπειρογνώμονα διαπίστωσε ότι υπήρξε διαγνωστικό λάθος, γιατί τα αποτελέσματα του κυρίου και της κυρίας Maurice μπερδεύτηκαν με άλλου ζευγαριού που δεν είχε κανένα προγεννητικό πρόβλημα! Yστερα από αυτό προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια του Παρισιού (ασφαλιστικά μέτρα) και τους επιδικάστηκε προσωρινή αποζημίωση 15.245 ευρώ. Tελικώς στις 25 Nοεμβρίου 2003, έπειτα από κύρια αγωγή, τα διοικητικά δικαστήρια διέταξαν να λάβουν ο κύριος και η κυρία Maurice 224.500 ευρώ.
Tο ζευγάρι δεν ικανοποιήθηκε από την αποζημίωση των εθνικών του δικαστηρίων και προσέφυγε στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (αριθμός προσφυγής 11810/03), επικαλούμενο τα «ειδικά βάρη» που υφίσταται η οικογένειά τους με ανάπηρο παιδί. Tο EΔΔA τους επιδίκασε 21.400 ευρώ λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

PEΠOPTAZ: ΓKEΛY AΛMAΛIΩTOY KAΛAMΠAΛIKH
almaliotou@pegasus.gr
10/10/2005 11:10:22 πμ

Copyright © 2005 ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …