Προς το παρόν, τα e-books εκπροσωπούν μόλις το 1% της ελληνικής αγοράς, παρά το ότι η ψηφιακή έκδοση στοιχίζει λιγότερο από την έντυπη – ενδεικτικό πως οι εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας κινούνται με πολύ αργά βήματα προς την ψηφιοποίηση των εκδόσεών τους.
Αλλά και στο εξωτερικό, που ήδη το ψηφιακό βιβλίο υπάρχει εδώ και 5-6 χρόνια, ο συνολικός τζίρος των εκδοτών σε ψηφιακό βιβλίο δεν ξεπερνά το 10-12%. Σε σχετικό αφιέρωμα της Καθημερινής, διαβάσαμε πως οι εκδόσεις Ψυχογιός και Kαστανιώτης έχουν κάνει αποφασιστικότερα βήματα, παρέχοντας τα βιβλία τους σε μορφή e-pub, ενώ άλλοι εκδοτικοί οίκοι (όπως Πατάκης, Mίνωας, Λιβάνης, Mεταίχμιο) ψηφιοποιούν μέχρι τώρα κυρίως σχολικά βοηθήματα, αλλά σε μορφή pdf.
Επιπλέον, οι εκδότες πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τους αναγνώστες που θα αγόραζαν ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, ενώ οι εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν την πειρατεία δημιουργώντας «κλειστό περιβάλλον» ώστε να δεσμεύεται ο αγοραστής. Τί ισχύει με τη διάθεση τίτλων σε ψηφιακή μορφή των εκδόσεων στη χώρα μας:
Εκδόσεις «Kαστανιώτης»: 29, μέχρι στιγμής, ψηφιοποιημένα βιβλία – ανάμεσά τους και πρόσφατες εκδόσεις (N. Παπανδρέου, Iω. Kαρυστιάνη κ.ά.) και 8 δωρεάν ψηφιακά βιβλία. Ψηφιοποιούνται περίπου 2 βιβλία τον μήνα.
Εκδόσεις «Ψυχογιός»: διάθεση των τίτλων τους μέσω του i-phone της Apple από το i-bookstore – μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 10 τίτλοι βιβλίων. Δεν ψηφιοποιούν αμέσως τις καινούργιες εκδόσεις, ώστε το κάθε βιβλίο να κάνει τον κύκλο του στα βιβλιοπωλεία.
Δεκέμβριος 2010