Το Αργυρό Μετάλλιο κατέκτησε ο Γρηγόρης ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπότσια 2006 που διοργανώθηκε 3-15 Οκτωβρίου 2006 στο Ριο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας. Οι Αγώνες διεξήχθησαν σε κλειστό γυμναστήριο στη παραλία της Copa Cabana και συμμετείχαν περίπου 200 αθλητές από 31 χώρες.
Στη κατηγορία του Πολυχρονίδη αγωνιζόταν 63 αθλητές. Ο Πολυχρονίδης κατάφερε να επιβληθεί σε όλους τους αντιπάλους του ξεκινώντας κερδίζοντας και τους τρεις αγώνες των προκριματικών και στη συνέχεια συνέχισε αήττητος. Στον ημιτελικό ήρθε αντίπαλος με τον Πορτογάλο Μάριο ΠΕΪΖΟΤΟ με τον οποίο στη κανονική διάρκεια του αγώνα ήρθε ισόπαλος με σκορ 6-6 και στην παράταση κατάφερε να τον νικήσει. Στον τελικό ήρθε αντιμέτωπος με τον Κορεάτη Boυ ΠΑΡΚ από τον οποίο ηττήθηκε με 1-7. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διάκριση που έχει σημειώσει Έλληνας αθλητής στο άθλημα του Μπότσια.
Η Ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τους αθλητές και αθλήτριες: Δημήτρη Μίχος (BC3), Γρηγόρη Πολυχρινίδη (BC3), Μαρία Σταυροπούλου, (BC3), Μανόλη Μούρτο (BC4), Λαμπρινή Βασιλείου (BC4) καθώς και τους συνοδούς: Βαγγέλης Βασαλάκης (Αρχηγός Αποστολής) Γιώργος Τζίμας (Ομπσπονδιακπος Προπονητής) Αιμιλία Μίχου (Βοηθός Αθλητή) , Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης (Ιατρός), Ειρήνη Λαγουτάρη, Στέφανος Μπιτζούνης, Χρυσάνθη Μίχου, Ευδοκία Παπαϊωάννου, Δανιήλ Πολυχρονίδης, Ταμάζι Καμπάζη (Βοηθός Αθλητή).
Το Μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων έκαστη. Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αμαξίδιο, τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική.
Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο και στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στο τέλος κάθε γύρου μετρώνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής.
# # #
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αθήνα,17 Οκτωβρίου 2006
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Τηλ: 210 6496579, 6947931787, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σάκης Κωστάρης