ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ διαζυγίων από τα οποία προκαλείται κατάσταση εξαιρετικά σκληρή για τον εναγόμενο σύζυγο ή τα παιδιά μπορεί να επιβληθεί η διατήρηση του γάμου. Οι σχετικές δυσμενείς επιπτώσεις από το διαζύγιο όμως, πρέπει να εκφεύγουν των συνήθων και αυτονόητων.
Αυτό έκρινε ο ?ρειος Πάγος, σχετικά με τις «καταχρήσεις δικαιωμάτων», που μπορούν να υπάρξουν ως άμυνα στις αγωγές διαζυγίου. Όπως έκρινε το ανώτατο δικαστήριο με την 1143/2007 απόφασή του, που εκδόθηκε με αφορμή συγκεκριμένη υπόθεση:
«Για τη θεμελίωση της σχετικής ένστασης δεν αρκούν οι οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις του διαζυγίου σε βάρος των συζύγων ή των τέκνων τους (που άλλωστε επέρχονται από τη φύση του διαζυγίου) αλλά απαιτείται οι επιπτώσεις αυτές να εκφεύγουν των συνήθων και αυτονόητων και να οδηγούν, λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα τους, στη δημιουργία κατάστασης προφανώς σκληρής για τον εναγόμενο σύζυγο ή τα τέκνα των διαδίκων, ώστε να επιβάλλεται, προς αποτροπή της, η διατήρηση του γάμου».
Και διευκρινίζεται ότι: «Ο Αστικός Κώδικας, απαγορεύοντας την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της κακοπιστίας και ανηθικότητας κατά την ενάσκηση κάθε δικαιώματος».
Στην προκειμένη περίπτωση, η απόφαση εκδόθηκε με αφορμή την ένσταση της συζύγου η οποία είχε επικαλεσθεί, για τη θεμελίωσή της, ότι είναι ασθενής και ότι είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή, λόγω καρκίνου. Επίσης ότι μετά τη μετοίκηση του ενάγοντος συζύγου της από τη συζυγική κατοικία εξακολουθεί να διαμένει σε αυτή, μαζί με τα δύο από τα τρία τέκνα τους, (το ένα, ηλικίας 20 ετών, είναι ανάπηρος), ότι τόσο αυτή όσο και τα τέκνα τους δεν μπορούν να εργασθούν, ότι ο σύζυγος δεν τους καταβάλλει την οφειλόμενη διατροφή, καθώς και ότι με αγωγή διαζυγίου αυτός έχει απώτερο σκοπό να αποβάλει αυτή και τα τέκνα τους από τη συζυγική κατοικία, στην κατασκευή της οποίας η ίδια έχει συμβάλει, κατά μεγάλο μέρος. Τέλος, ότι για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να απορριφθεί η αγωγή, ως καταχρηστική και να μη λυθεί ο γάμος.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008