Η Charlie Stratton δουλεύει σαν γυμνάστρια επί 12 χρόνια και γνώρισε τον σύζυγό της, πριν από οκτώ περίπου χρόνια στο γυμναστήριο, μετά τον τραυματισμό του στον όγδοο θωρακικό (Τ8) σπόνδυλο. “Ξεκίνησε να σηκώνει βάρη,” είπε η Stratton. “Κατάλαβε πως αντί να κάθεται όλη την ημέρα, καλό θα ήταν να δουλέψει τους μύες των χεριών και των ώμων.”
Η Stratton συνιστά τη χρήση ενός “ποδηλάτου” του άνω μέρους του σώματος για αεροβική άσκηση και έχει μία ασθενή με τετραπληγία που χρησιμοποιεί το μηχάνημα στερεώνοντας τα χέρια της σ’αυτό. Η Stratton προτείνει επίσης τη χρήση ελευθέρων βαρών, δίνοντας έμφαση σε μύες των άνω άκρων και της ράχης, προκειμένου να δυναμώσει ο κορμός και τα άνω άκρα για να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι επιιδράσεις της βαρύτητας. “Υπάρχει η τάση να δουλεύουμε το μπροστά μέρος του σώματός μας, γιατί αυτό βλέπουμε,” είπε η Stratton. Η ενδυνάμωση όμως μιας ομάδας μυών, χωρίς την ενδυνάμωση της αντίστοιχης ανταγωνιστικής ομάδας, μπορεί να διακινδυνεύσει έναν σύνδεσμο, να μειώσει την ελαστικότητα και να διαταράξει την ισορροπία.
Οι δικέφαλοι και τρικέφαλοι μύες του χεριού είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους με βλάβη νωτιαίου μυελού γιατί χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και βοηθούν στο να μη ζορίζονται οι ώμοι και οι αγκώνες. Οι μύες του αυχένα και της πλάτης χρειάζονται πάντα μια καλή διάταση, εφόσον, έχοντας πλέον την “ευθύνη” στήριξης του κορμού κουράζονται και ταλαιπωρούνται – ειδικά σε όσους έχουν υποστεί τραύματα στην σπονδυλική στήλη.
“Βρείτε ένα καλό βιβλίο γυμναστικής και μάθετε τις μυϊκές ομάδες”, συμβούλευσε η Stratton. “Συνιστώ ασκήσεις με σχετικά ελαφρά βάρη (περίπου 2,5 κιλά) και πολλές (10 – 20) επαναλήψεις.”
Η Dee Malchow, νοσηλεύτρια στο Harborview Medical Center και η οποία συμμετέχει στην Team USAble, μέλος της Disabled Sports USA, ανέφερε πως το σκι έχει δώσει διέξοδο στην αναπηρία της. Η Malchow, που έχει υποστεί ακρωτηριασμό, εξήγησε πως τα αναπηρικά αμαξίδια και οι προσθέσεις σε καθηλώνουν, υποχρεώνοντάς σε να κάνεις τα πάντα με αργότερο ρυθμό από τους υπολοίπους, “αλλά όταν κατεβαίνεις το βουνό, η βαρύτητα είναι η ίδια. Νομίζω πως όλοι πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια.”
“Το να είμαι ενεργητική είναι σημαντικό για μένα,” είπε η Malchow. “Δεν είμαι αθλήτρια, αλλά θέλω να διατηρήσω την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.” Ένας από τους κύριους στόχους της Team USAble είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες καθενός, πρόσθεσε. “Μην επικεντρώνεστε στο τί δεν μπορείτε, αλλά σ’αυτό που μπορείτε να κάνετε.”
Η οργάνωση σπονσοράρει διάφορες δραστηριότητες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και μιας κούρσας “από το βουνό στη θάλασσα” στο Bellingham της Βιρτζίνια. Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Team USAble στο Bellingham, στο τηλέφωνο (206) 733-6714, ή με την οργάνωση Disabled Sports USA, στη διεύθυνση: 451, Hungerford Dr., Suite 100, Rockville MD 20850, τηλ. (301) 217-0960.
SCI Forum, 4 Οκτωβρίου 1994.