«Πού θα πάνε αυτά τα παιδιά; Πού θα βρουν περίθαλψη και φροντίδα οι ασθενείς με πολλαπλές βαριές αναπηρίες αν κλείσουν τα ιδρύματα;». Είναι η κραυγή απόγνωσης που απευθύνουν στην πολιτεία υπεύθυνοι και εργαζόμενοι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Εκπέμπουν σήμα κινδύνου διότι πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα στη χώρα μας απειλούνται με κλείσιμο λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αιτία είναι η υποχρηματοδότησή τους από το κράτος – που έχει επιδεινωθεί μέσα στην κρίση – αλλά και η υπερβολική φορολόγησή τους.
Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη και θεραπείες αλλά και χωρίς την απαραίτητη φροντίδα εκατοντάδες άνθρωποι με βαριές αναπηρίες ακόμη και παιδιά. Παράλληλα, δεκάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες. Οσο για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που προσφέρουν εθελοντικά, καθώς δεν αμείβονται, οδηγούνται συχνά στα δικαστήρια λόγω των χρεών των ιδρυμάτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.
Το ανησυχητικότερο όλων, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, δεν είναι ότι απλώς τα ιδρύματα θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των προβλημάτων: «Οι περιθαλπόμενοι θα μείνουν αβοήθητοι. Δεν θα έχουν πού να πάνε διότι η πολιτεία δεν διαθέτει παρόμοιες δομές».
ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη. Πρόκειται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο φιλοξενούνται 210 ασθενείς με βαριές νευρολογικές παθήσεις και η νοσηλεία τους κινδυνεύει να διακοπεί λόγων των συσσωρευμένων χρεών του. Γι’ αυτό τον λόγο οι υπεύθυνοι απευθύνουν έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να δώσουν λύση.
Τις τελευταίες ημέρες η πρόεδρος του ΔΣ Ιωάννα Ηλιάδη έχει σειρά επαφών με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για να τους εκθέσει τα προβλήματα του ιδρύματος με στόχο να βρεθεί λύση. «Είμαστε σε φάση διαβουλεύσεων. Δώσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και περιμένουμε να μας καλέσει το υπουργείο και πάλι» είπε στα «ΝΕΑ» η κυρία Ηλιάδη. Την ερχόμενη Τετάρτη, 19 του μήνα, το ΔΣ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον της λειτουργίας του ιδρύματος. Η κυρία Ηλιάδη πάντως σπεύδει να τονίσει ότι ο σκοπός και η πρόθεση του ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων είναι «να δώσουμε μάχη – όπως κάνουμε εδώ και καιρό – για να συνεχίσει να υπάρχει το Ιδρυμα και έτσι να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι ασθενείς».
Η υψηλή φορολόγηση. Μία από τις κύριες αιτίες για την κακή οικονομική κατάσταση στο Ασυλο Ανιάτων, όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Ηλιάδη είναι η φορολόγηση των ακινήτων του. «Οι υπέρογκοι φόροι έχουν γονατίσει το ίδρυμα και πλέον δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα». Σημειώνεται ότι το Ασυλο Ανιάτων όπως όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα φορολογείται με 20% για τα εισοδήματά του από ενοίκια. Μολονότι το ίδρυμα διαθέτει αρκετά ακίνητα, όπως διαπίστωσαν ορκωτοί ελεγκτές δεν έχουν μπει στα ταμεία του ενοίκια 20 μηνών από διαμερίσματα που του ανήκουν. Την τελευταία τριετία το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων έχουν θίξει με ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Οικονομικών βουλευτές όλων των κομμάτων.
Στις ερωτήσεις τους χαρακτήριζαν τη φορολόγηση των ιδρυμάτων άδικη και υπερβολική και ζητούσαν να επανεξεταστεί το καθεστώς που ισχύει. Είχαν επισημάνει ακόμη ότι τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν 20% φόρο για τα εισοδήματά τους από ενοίκια, 0,5% φόρο για χρηματικές δωρεές, κληρονομιές χρηματικές και ακινήτων αλλά και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αξία των οικοπέδων τους.Σήμερα, τα χρέη του Ασύλου Ανιάτων φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ. Τα χρεωστούμενα είναι κυρίως στο ΙΚΑ και στην Εφορία. Πρόσφατα η Εφορία βεβαίωσε στο ίδρυμα φόρο ακίνητης περιουσίας 3 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013.
Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα έχουν πολλαπλές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα φαρμακευτικές εταιρείες δεν προμηθεύουν φάρμακα στο ίδρυμα. Για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων το Ασυλο Ανιάτων είχε προτείνει συμψηφισμό των χρεών. Να δώσει δηλαδή στο Δημόσιο ακίνητά του αντικειμενικής αξίας 7 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει έτσι τις οφειλές του στο ΙΚΑ και στην Εφορία.
Οπως λέει η κυρία Ηλιάδη ήταν κάτι που η πολιτεία είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Στο μεταξύ, οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 8 μήνες.
«Δεν προβλέπεται η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών ή φορολογικών οφειλών» τονίζουν στελέχη του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα του Ασύλου Ανιάτων προσεγγίζεται με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία από την ηγεσία του. Τονίζεται παράλληλα ότι όπως προκύπτει από μελέτη της Arthur Andersen, την οποία παρήγγειλε το υπουργείο, το Ασυλο διαθέτει μια τεράστια ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας ζήτημα κακοδιαχείρισης. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το κοινωφελές έργο του Ασύλου απαλλάσσονται από τους φόρους ακινήτων, όχι όμως και τα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του.
Αριθμοί
210 ασθενείς με βαριές νευρολογικές παθήσεις φιλοξενεί το Ασυλο Ανιάτων
29 παιδιά φιλοξενεί το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας
100 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση εξυπηρετεί το Χατζηπατέρειο
370 παιδιά και νέους από 2½ έως 35 ετών εξυπηρετεί και εκπαιδεύει η Θεοτόκος
Μάνος Χαραλαμπάκης
tanea.gr 17-3-2014