Μπαίνουν στο µικροσκόπιο οι τράπεζες βλαστοκυττάρων: Πολύ αυστηρά τα κριτήρια για την ασφαλή λειτουργία των ιδιωτικών µονάδων

Ξεκαθάρισµα επιχειρεί το υπουργείο Υγείας στον χώρο της φύλαξης βλαστοκυττάρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι µόνες τράπεζες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα είναι οι δύο δηµόσιες, καθώς ανεβαίνει ψηλά ο πήχυς των κριτηρίων για την ασφαλή λειτουργία των ιδιωτικών µονάδων µε αποτέλεσµα να απειλούνται ακόµη και µε λουκέτο.

Υπερβολικά πολύ καχύποπτη η πατρίδα μας για οτιδήποτε το «ιδιωτικό» τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο του «κρατικού» και του «δημόσιου» έχει καταρρεύσει, αφού πριν ανέδειξε την διαφθορά και κατέστειλε την παραγωγικότητα.

Ας πάρουμε τη μεγάλη απόφαση ως έθνος, ως οικονομία και ως πολιτισμός. Αυτό που μας έφερε στην χρεοκοπία είναι το δημόσιο και το κρατικό. Ας αφήσουμε το ιδιωτικό ελεύθερο και χωρίς προκαταλήψεις, γιατί είναι η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη.

Τέτοιες προκαταλήψεις μας έφτασαν στη χρεοκοπία. Ας αποφύγουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την κατάρρευση!

Σύµφωνα µε τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, την ηµέρα που θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου στη Βουλή για τη «∆ωρεά και Μεταµόσχευση Οργάνων» (πριν από το Πάσχα) θα υπάρξει και συνοδευτική υπουργική απόφαση που θα ορίζει το θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών βλαστοκυττάρων.

Είναι ενδεικτικό πως στη χώρα µας δραστηριοποιούνται περίπου 22 ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων – οι περισσότερες σε αναλογία πληθυσµού παγκοσµίως – αγνώστου… ποιότητας.

Η Ελληνική Αιµατολογική Εταιρεία από την πλευρά της, κάνει λόγο για παραπλάνηση των νέων γονέων όταν πείθονται να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του νεογέννητου µωρού τους – µε κόστος περίπου 2.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί το επιχείρηµα των ιδιωτικών τραπεζών ότι θα έχουν ένα µόσχευµα στην περίπτωση που το παιδί νοσήσει στο µέλλον από λευχαιµία ή άλλη σοβαρή ασθένεια, καταρρίπτεται επιστηµονικά. «Το οµφαλικό µόσχευµα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για µεταµόσχευση προς τον ίδιο τον ασθενή», καταλήγουν οι αιµατολόγοι.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας Αντώνης ∆ηµόπουλος, η εισήγηση – η οποία ακόµη δεν έχει οριστικοποιηθεί – επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της λειτουργίας και στην ενίσχυση των δηµόσιων τραπεζών. Επιπλέον – και αν τελικά δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών – τα κριτήρια θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Συνεπώς η πρόταση αυτή οδηγεί ακόµη και στην παύση ιδιωτικών µονάδων φύλαξης βλαστοκυττάρων. Αλλωστε, όπως προσθέτει ο κ. ∆ηµόπουλος, το Σώµα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας έχει ήδη διεξάγει κατά το προηγούµενο έτος ελέγχους σε ιδιωτικές τράπεζες και συνεπώς έχουν συνταχθεί εκθέσεις για την ποιότητά τους.

Το τοπίο πάντως φαίνεται πιο ξεκάθαρο για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων που έχουν διαπιστευτεί από διεθνείς οργανισµούς όπως είναι το Fact Netcord – οι οποίες µετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

1 Απριλίου 2011
ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙ∆Η, tanea.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …