CandoCo Dance Company

Η βραβευμένη ομάδα χορευτών του Λονδίνου (συμμετοχή χορευτών με κινητικά προβλήματα) έρχεται στη Θεσσαλονίκη για 2 παραστάσεις

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Υπό την Αιγίδα της Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π.

Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα δοθούν στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π.)

CandoCo - Dance Company

Η Candoco, είναι μία πρωτοποριακή μοντέρνα χορευτική ομάδα – σχήμα του Λονδίνου, στην οποία συμμετέχουν χορευτές με μειωμένες κινητικές ικανότητες και χορευτές αρτιμελείς, οι οποίοι εμφανίζονται σε μια μοναδική μίξη απόλυτης φυσικότητας, θεατρικής και δραματικής μουσικής αλλά και εξαιρετικά έντονης σκηνικής παρουσίασης, σε νέες πρωτότυπες δημιουργίες των κορυφαίων χορογράφων Rafael Bonachela και Arthur Pita.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο χοροθέατρο που εξελίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους επάνω στην σκηνή, με την συμμετοχή εφτά εξαιρετικών χορευτών ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και δύο χορευτές με κινητικά προβλήματα.

CandoCoCandoCo

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Πλατείας Αριστοτέλους.

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη: 100 ευρώ
Α΄ Ζώνη: 60 ευρώ
Β΄ Ζώνη: 50 ευρώ
Γ΄ Ζώνη: 40 ευρώ
Φοιτητικά, Μαθητικά, ΑΜΕΑ: 25 ευρώ

Παρουσίαση έργων:
The Stepfather (Ο Πατριός) – Από τον Arthur Pita
&
And who shall go to the ball? (Και ποιος θα πάει στο χορό;) – Από τον Rafael Bonachela

με μουσική του Scott Walker (music commissioned by Southbank Centre)

The Stepfather (Ο Πατριός) – Χορογραφημένο από τον Arthur Pita

Εμπνευσμένος από πένθιμα τραγούδια και την μουσική της υπαίθρου, ο Arthur Pita αφηγείται μια μακάβρια και την ίδια στιγμή αστεία ιστορία μιας οικογένειας, που διανύει μια δύσκολη περίοδο. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη αφήγηση οι χορευτές της Candoco μεταμορφώνονται σε παιχνιδιάρηδες και επιπόλαιους χαρακτήρες, που χαράζουν την πορεία τους μέσα από τολμηρούς χορούς και προσωπικές στιγμές. Με ένα ukulele και μέσα από μια παγίδα ξεπλέκουν αυτό το δολοφονικό χορευτικό.

Ο Arthur Pita χρησιμοποίησε rock and country κομμάτια από τους Violent Femmes σε μια φανταστική αναχώρηση από μια μουσική, παραδοσιακά συνδεδεμένη με τον μοντέρνο χορό. Αυτός ο συνδυασμός ολοκληρώνεται με τα σκηνικά και τα κοστούμια του γνωστού σκηνογράφου σχεδιαστή Simon Daw.

Ο Arthur Pita, που συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με το The Place από το 2002 μέχρι το 2004 και πρόσφατα χορογράφησε το έργο ‘Showboat’ στο Royal Albert Hall και το έργο ‘Snow White in Black’ για τους Phoenix Dance Company, έχει μεταμορφώσει τους χορευτές της CandoCo σε μια οικογένεια βουνίσιων στα Απαλάχια όρη, μέσα από μια μοναδική θεατρική κίνηση που τους έχει προσδώσει. Αυτό το νέο στοιχείο έχει δημιουργήσει έναν θεατρικό κόσμο σκοτεινού χιούμορ, γεμάτο εικόνες και ιλαρούς παιχνιδιάρηδες χαρακτήρες.

“Είναι μια δημιουργία διεστραμμένης παράλογης γνησιότητας, που έχει μεταφερθεί στη σκηνή υπέροχα και αποδίδεται αριστοτεχνικά”
The Guardian on, Snow White in Black, 2006

“Η δημιουργία του Pita είναι παράλληλα μυώδης και μουσική”
The Times, 2005

CandoCoCandoCo

And who shall go to the ball? (Και ποιος θα πάει στο χορό;) – Χoρογραφημένο από τον Rafael Bonachela

Με τον μουσικοσυνθέτη Scott Walker να δημιουργεί την σκηνή για έναν αμαρτωλό και πρωτόγονο χορό, η χορογραφία του Rafael Bonachela τέμνει το χώρο και εξωθεί τους χορευτές σε ακραίες επαφές, πλέκοντας τα κορμιά τους και αφήνοντας τους παρτενέρ τους σε μια πτήση, για να αδράξουν και να ελευθερώσουν σε πτήση ο ένας τον άλλο ξανά και ξανά.

Ο Rafael Bonachela έχει συνεργαστεί με το θρυλικό συνθέτη Scott Walker, οι avant-garde ηχογραφήσεις του οποίου τον έχουν καταξιώσει σαν έναν από τους πιο διάσημους και πλέον περιζήτητους καλλιτέχνες στον κόσμο. Ο Industrial και Interior Designer Torsten Neeland πραγματοποιεί την πρώτη του είσοδο στο μοντέρνο χορό σαν Διευθυντής Παραγωγής για να συμπληρώσει αυτή την απίστευτη ομάδα συνεργατών.

Ο Rafael Bonachela, νικητής του Βραβείου Place 2004, που η πορεία και η αξιοπιστία του σαν χορογράφου έχουν να επιδείξουν συνεργασίες με τους Rambert Dance Company και την Kylie Minogue, περιγράφει τον εαυτό του σαν άνθρωπο εθισμένο στην κίνηση. Πέρα όμως από το προσωπικό του « λεξιλόγιο της κίνησης », βρίσκει έμπνευση και στις οπτικές τέχνες και την λαϊκή κουλτούρα, που προσδίδουν στη δουλειά του ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

“Ευχαριστώ το Θεό για τον Rafael Bonachela”
Metro, May 2004

“Τυπικά ασυμβίβαστος … μια άγρια διαδρομή”
The Observer 2006

CandoCoCandoCo

Βιογραφία του Arthur Pita

Ο Arthur Pita είναι Πορτογάλος. Γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και σπούδασε χορό στο Johannesburg. Ήρθε στο Λονδίνο το 1991, όπου σπούδασε στο London Contemporary Dance School και πήρε το masters degree του.

Υπήρξε μέλος του Matthew Bourne’s Adventures in Motion Pictures από το 1997 μέχρι το 2003 και έχει υποδυθεί τόσο πρωταγωνιστικούς όσο και άλλους ρόλους σε έργα όπως Cinderella, The Car Man, Nutcracker, Swan Lake και Spitfire.

Η διαδρομή του σαν χορογράφου περιλαμβάνει δουλειές και συνεργασίες όπως: Johannesburg Dance Umbrella, Resolution! and Spring Loaded στο The Place, Mappa Mundi για το Royal National Theatre, Caledonian Road για το Almeida Theatre, La Boheme γραμμένο από την Francesca Zambello στο Royal Albert Hall, Idomeneo με τον Placido Domingo για το Los Angeles, Frankenstein για το Derby Playhouse, La Forza Del Destino για την Lithuanian State Opera και The Gambler για το Opera Zuid.

O Arthur συνεργάστηκε σαν καλλιτέχνης με το The Place από το 2002 μέχρι το 2004 και ήταν το 2003 που πραγματικά εκτόξευσε τον Arthur Pita στο Open Heart με το the double bill Boomshe Sheboom and Bugger, A Fairy Tale. Επίσης εκεί έκανε την πρεμιέρα της πρώτης ολοκληρωμένης προσωπικής δουλειάς του Camp, η οποία στη συνέχεια ανέβηκε για τρεις εβδομάδες στο The Place και ακολούθησε περιοδεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο Snow White in Black, που είναι η νέα του commission για τους Phoenix Dance Company πρόσφατα ανέβηκε στο Sadler’s Wells και το νέο του μονόπρακτο για τον Bare Bones ανέβηκε στο Linbury τον Μάιο του 2006. Και τα δύο αυτά έργα πραγματοποίησαν περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο το Φθινόπωρο του 2006.

Μόλις πρόσφατα ο Arthur έχει χορογραφήσει το Show Boat για το Royal Albert Hall και η μελλοντική του δουλειά περιλαμβάνει την Carmen στο Royal Opera House.

“Η μοναδική του μίξη περίπλοκου χορού και εφευρετικού θεάτρου είναι μια απόλαυση”
Ballet.co.uk, July 2004

“ο Pita είναι μια φωτεινή σπίθα στη γέννηση της”
Telegraph, Dec 2003

Bιογραφία του Rafael Bonachela

Ο Rafael Bonachela γεννήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, σπούδασε στο London Studio Centre και χόρεψε με τους Lanonima Imperial, πριν προσχωρήσει στους Rambert Dance Company όπου και χόρεψε από το 1992 μέχρι το 2004.

Η πρώτη του δουλειά σαν χορογράφος για τους Rambert, “Three Gone, Four Left Standing “ έκανε την πρεμιέρα της το 1998 στο Sadler’s Wells. Διετέλεσε συνεργάτης χορογράφος στους Rambert από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι το Νοέμβριο του 2005. Μέχρι σήμερα έχει χορογραφήσει εννέα δουλειές για τους Rambert dancers, μεταξύ των οποίων και η “21”, που είναι μια multi-media παραγωγή σε συνεργασία με την δημιουργική ομάδα της Kylie Minogue. Ο Rafael ήταν finalist για τα βραβεία the Critics’ Circle National Dance Awards στην κατηγορία Best Contemporary Choreography category για την δημιουργία “21”.
Τον Σεπτέμβριο του 2004, ο Rafael κέρδισε το πρώτο βραβείο Place Prize Award for Choreography, καθώς επίσης και το New York Bloomberg Choice Award, για τη δημιουργία του E2 7SD. Την επόμενη χρονιά η δουλειά του Irony of Fate τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στο 19ο International Choreographic Competition στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Το Φθινόπωρο του 2005, έγινε από τους Rambert η πρεμιέρα της δημιουργίας του Rafael ‘Curious Conscience’. Ο Rafael κέρδισε το τιμητικό βραβείο Choo San Goh Award (USA) και η παραγωγή επιλέχθηκε, ως το καλύτερο show της χρονιάς από το TIME OUT.

Τον Απρίλιο του 2006 στην πρώτη διοργάνωση Biennale Danza e Italia international competition για ανεξάρτητους χορογράφους από όλο τον κόσμο, ο Rafael τιμήθηκε με το Guglielmo Ebreo Prize και με το Critics’ Prize για τη χορογραφία του στο έργο ‘Soledad’.

Τον Ιούνιο του 2006 οι Bonachela Dance Company πραγματικά εκτοξεύθηκαν. Ο Rafael χορογράφησε δύο ακόμη νέες δημιουργίες και συνεργάστηκε με το μοντέρνο συνθέτη Matthew Herbert. Τον Ιούλιο του 2006 ο Rafael διορίσθηκε σαν ένας από τους πρώτους Artists in Residence at the Southbank Centre, London. Σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση για να αναπτύξει περισσότερο τη συνεργασία με καλλιτέχνες άλλων τεχνοτροπιών και να εξερευνήσει τρόπους για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί ο χορός σε μέρη έξω από τα συνηθισμένα χοροθέατρα.

Το 2002 η καριέρα του Bonachela πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή, όταν του ανατέθηκε η χορογραφία της Kylie Minogue’s για τις ανάγκες των Brit Awards. Η μοναδική του προσέγγιση στη χορογραφία και ο συνδυασμός μοντέρνου χορού με τις πιο εμπορικές τάσεις χορού της εποχής, είχαν τέτοια απήχηση και επιτυχία, που του εξασφάλισαν μόνιμη συνεργασία με την Kylie Minogue και άλλους επιφανείς καλλιτέχνες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και οι Tina Turner, The Kills, Primal Scream, Juliet, Jaguar Automóbiles, Siemens Mobile και Hugo Boss.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ταλέντο του Bonachela, όσον αφορά το υλικό της κίνησης. Η έκταση του λεξιλογίου του είναι τόσο εντυπωσιακή και με μια έντονη αίσθηση της δυναμικής διαφοροποίησης”
Dance Europe, February 2005

Ιστορία CandoCo

Η CandoCo ιδρύθηκε το 1991 από την Celeste Dandeker και τον Adam Benjamin. Η εταιρία αναπτύχθηκε από μικρούς χώρους εργασίας και έφθασε από την Celeste και τον Adam στο Mike Heaffey Centre στο Λονδίνο και αναπτύχθηκε γρήγορα στην πρώτη εταιρία στο είδος της στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή σε μια εταιρία χορού με εξειδίκευση στην ενσωμάτωση και συνεργασία χορευτών με μειωμένες κινητικές ικανότητες και χορευτών αρτιμελών. Η εταιρία πολύ γρήγορα κέρδισε την μεγάλη εκτίμηση του τύπου, του κοινού και των συναδέλφων χορευτών στον κόσμο του χορού και της εκπαίδευσης.
Η CandoCo συνέχισε να αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η καλλιτεχνική Διευθύντρια Celeste Dandeker πραγματοποίησε 26 νέες δουλειές για την εταιρία, από διάσημους χορογράφους όπως οι: Emilyn Claid (UK), Javier de Frutos (UK), Doug Elkins (USA), Siobhan Davies (UK), Fin Walker (UK), Darshan Singh-Bhuller (UK), Annabel Arden (UK) and Stephen Petronio (USA).
Η ζήτηση για τη δουλειά της εταιρίας οδήγησε σε ένα αξιοθαύμαστο πρόγραμμα εμφανίσεων και περιοδειών τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι το 1998 το κοινό που παρακολουθούσε της εμφανίσεις ετησίως έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τους 16.000 ανθρώπους και η διεθνής εικόνα της εταιρίας εδραιώθηκε σε σημείο να πραγματοποιούνται 46 εμφανίσεις ετησίως σε τέσσερις ηπείρους. Για την ακρίβεια από το 1995 η CandoCo έχει περιοδεύσει σε πάνω από 50 χώρες, στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αφρική. Η εταιρία την παρούσα χρονική στιγμή απασχολεί επτά χορευτές πλήρους απασχόλησης για περίπου 40 εβδομάδες το χρόνο.

Η CandoCo έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για την δουλειά της τόσο σε επίπεδο εμφανίσεων, όσο και σε επίπεδο διδασκαλίας χορού, μεταξύ των οποίων και με τα: Time Out Performance Award (1992), Sainsbury’s Arts in Education Award (1993), Barclays New Stages Award (1995), Prudential Award for the Arts (1997), Melbourne Festival Award (1997), Arts Council Breakthrough Award for Excellence and Innovation (2001), Critics’ Circle nomination (2003); Time Out Choreographer Award (2003) και ITI Best International Dance Award (2003).

CandoCoCandoCo

Η CandoCo έχει γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρωτοπόρος εκφραστής μιας πρακτικής διδασκαλίας χορού, που βασίζεται στη συνεργασία χορευτών με μειωμένες κινητικές ικανότητες και αρτιμελών. Η ριζοσπαστική προσέγγιση της διδασκαλίας του χορού στα πλαίσια της παραπάνω συνεργασίας εμπνέει, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 6.000 ανθρώπους να συμμετέχουν στα προγράμματά της ετησίως. Αυτή η προσέγγιση έχει δώσει δικαιολογημένα στην CandoCo το ρόλο και την εικόνα του εκφραστή της παραπάνω συνεργασίας ανάμεσα στους χορευτές, σε χώρες, που η μέχρι σήμερα παγιωμένη πρακτική της έκφρασης και διδασκαλίας του χορού δεν επέτρεπε την εμφάνιση αυτής της συνεργασίας και αποτελεί μια καλλιτεχνική κληρονομιά, πάνω στην οποία καλλιτεχνικές ομάδες και άτομα δημιουργούν.
Η Cando2, που είναι το νεανικό τμήμα χορού της εταιρίας, ιδρύθηκε το 1999 με κεφάλαια και χρηματοδότηση της Arts For Everyone Lottery funding. Η Cando2 έχει συχνά την ευκαιρία να δουλεύει με κορυφαίους χορογράφους και ομάδες όπως οι: Doug Elkins, Stomp! και English National Ballet.
Το Σεπτέμβριο του 2004 η CandoCo ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το Foundation Course in Dance for disabled students. Κάτω από την προστασία και με την επίβλεψη και συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης, αποτελεί ένα μοναδικό πρόγραμμα πλήρους εκπαίδευσης, που προετοιμάζει φοιτητές με μειωμένη σωματική ικανότητα για μια καριέρα στο χώρο του χορού.

Το ρεπερτόριο της εταιρίας δείχνει στον κόσμο τί μπορεί να επιτευχθεί και η εκπαιδευτική προσπάθεια που γίνεται είναι μια πρόκληση προς το κοινό για να το επιτύχει. Αυτό έχει αποδειχθεί ως ένας ακαταμάχητος συνδυασμός.

————————————
Υπεύθυνη Επικοινωνίας:
Κατερίνα Παπαγεωργίου, Κιν. 6942 570766
email: info@lifart.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …