Το «Πρόγραμμα 1.000 γονιδιώματα» είναι μια διεθνής προσπάθεια που φιλοδοξεί να μας επιτρέψει να γνωρίσουμε επακριβώς ποιες αλλαγές στα γονίδιά μας προκαλούν προδιάθεση για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.
Περίπου το 99,9% του DNA μας είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή η μικρή διαφορά του 0,1 %, μας καθιστά μοναδικούς. Εκεί βρίσκεται και η διαφορετική γενετική προδιάθεση ατόμων στο να εκδηλώσουν ορισμένες ασθένειες. Γνωρίζοντας αυτές τις προσωπικές γονιδιακές διαφορές, μπορούμε αφενός να αποφύγουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας και αφετέρου να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα με μια πιο εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή.
Πράγματι πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 περιοχές στο ανθρώπινο γονιδίωμα που σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος του μαστού. Η ακριβής χαρτογράφηση αυτών των γονιδίων είναι ακόμα ελλιπέστατη. Το νέο πρόγραμμα υπόσχεται να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων 60 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 25 χρόνια.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
2/4/2008