Πέντε χρόνια μετά τον τραυματισμό της δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου το Πρωτοδικείο Χίου επέβαλε ποινές φυλάκισης στους κατηγορούμενους που ευθύνονται για την πρόκληση της σοβαρής αναπηρίας της. Θυμίζουμε πως στις 8 Απριλίου 2006 η δημοσιογράφος είχε πάει να καλύψει – εκ μέρους της τοπικής τηλεόρασης «Πατρίδα» – πυρκαγιά στο τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και τραυματίσθηκε από τον security, ο οποίος, προσπαθώντας να αποτρέψει την είσοδό της, την τραβούσε από το λουρί της κάμερας που είχε περασμένο στο λαιμό της.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τραυματισμός αυτός, μαζί με τη λάθος διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου και την ολιγωρία τους να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει την χτυπημένη ρεπόρτερ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα, ήταν μοιραίος.
Το Πρωτοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή στον παθολόγο που την εξέτασε, κρίνοντάς τον ένοχο για αμέλεια (καθώς ήταν εκείνος που την έστειλε σπίτι της μετά τον τραυματισμό της, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα «απλό υστερικό σοκ»), 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον χειρουργό για αμέλεια και 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον φύλακα για απλή σωματική βλάβη, ενώ η οικογένεια της δημοσιογράφου ζητά 11 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση (7 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ, τον φύλακα και την εταιρεία φύλαξης, και 4 εκατ. από το νοσοκομείο).
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου: «ο παθολόγος δεν αξιολόγησε με επιμέλεια την κλινική εικόνα της, παρά το γεγονός ότι είχε τα εμφανή συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή κεφαλαλγία, μούδιασμα γλώσσας, αδυναμία ομιλίας, πτώση επιπέδου συνείδησης, εμετούς, πάρεση δεξιού άνω και κάτω άκρου, αδυναμία στροφής των οφθαλμών και δυσκαμψία αυχένα, το οποίο επεισόδιο μπορούσε να διαπιστώσει ως έμπειρος νοσοκομειακός γιατρός, αλλά εσφαλμένα διέγνωσε υστερικό σοκ, ενώ δεν αναζήτησε αμέσως τον νευρολόγο ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».
Σήμερα η δημοσιογράφος βρίσκεται στο κρεβάτι σε πλήρη ακινησία, τρέφεται μέσω γαστροστομίας, αναπνέει μέσω τραχειοστομίας, έχει αφωνία και αδυναμία κατάποσης, κλινικά συμπτώματα που συνιστούν το σύνδρομο «Locked in» («κλειδωμένη στον εαυτό της»).