Χρήση αναπηρικού καθίσματος και η/υ με την αναπνοή

Από την ομάδα Ισραηλινών ερευνητών του Ινστιτούτου Weizmann του τμήματος Νευροβιολογίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Noam Sobel, δημιουργήθηκε μια πρωτοποριακή συσκευή που βασίζεται στη λειτουργία της αναπνοής (εισπνοή, εκπνοή) και ίσως διευκολύνει αρκετούς ανθρώπους με αναπηρία κατά την πλοήγησή τους στο ίντερνετ ή στον χειρισμό ηλεκτρονικού αναπηρικού καθίσματος.

Το σύστημα αυτό (που παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ) καταγράφει τις αλλαγές της πίεσης του αέρα που παρατηρούνται μέσα στη ρινική και στοματική κοιλότητα και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Η συσκευή αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, που ακόμα και μετά από σοβαρό τραυματισμό διατηρούνται συνήθως σε καλή κατάσταση.

Η συσκευή, μοιάζει με μικρό σωλήνα, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές του συστήματος από εθελοντές χωρίς αναπηρία, αλλά και από τετραπληγικούς, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο τρόπος λειτουργίας είναι σχετικά εύκολος και οι χρήστες μπόρεσαν να οδηγήσουν το αναπηρικό κάθισμα πάνω σε σύνθετη διαδρομή, αλλά και να παίξουν ένα computer game με την ίδια ταχύτητα και ακρίβεια όπως και όταν χρησιμοποιείται ένα mouse ή joystick.

Στο www.disabled.gr, στην ενότητα «Τεχνολογία», υπάρχουν αναλυτικά βίντεο που περιγράφουν τη χρήση υπολογιστή και τον χειρισμό ηλεκτροκίνητου καθίσματος μέσω του ειδικού λογισμικού που ελέγχεται με την αναπνοή. Η πηγή των βίντεο προέρχεται από την ιστοσελίδα του PNAS.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …