Δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις δίνονται μέσω του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress. Το 2013 δόθηκαν 182 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε. σε περισσότερους από 20.000 επιχειρηματίες για τη σύσταση και την επέκταση νέων επιχειρήσεων.
Το 2013 υπήρχαν 40 πάροχοι μικροπιστώσεων σε 18 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα εθνικοί πάροχοι είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.
Ο μηχανισμός χρηματοδοτήσεων Progress τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και λειτουργεί μέσω παρόχων μικροπιστώσεων σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, οι μικροχρηματοδοτήσεις Progress έχουν συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία απασχόλησης, παρέχοντας σε άνεργα ή οικονομικά μη ενεργά άτομα που δυσκολεύονται να δανειστούν χρήματα τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το νέο χρηματοδοτικό μέσο μικροχρηματοδότησης, που αναμένεται να ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία θα βασιστεί στην εμπειρία αυτή.
Οι δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση είναι ένα από τα κυριότερα εμπόδια για τους επίδοξους επιχειρηματίες.
Η έκθεση δείχνει ότι το 60% των τελικών χρηστών ήταν άνεργοι ή οικονομικά μη ενεργοί κατά την υποβολή της αίτησης, το 36% των δικαιούχων ήταν γυναίκες και το 5,9% ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Η γεωργία και το εμπόριο ήταν οι δύο τομείς που εξακολούθησαν να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη από το μηχανισμό, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που έλαβαν υποστήριξη.
Η έκθεση συμπληρώνεται από μια εξωτερική μελέτη στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία που καταμαρτυρούν μη ικανοποιούμενη ζήτηση για μικροδάνεια σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς και την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά μικροχρηματοδοτήσεων, το οποίο χονδρικά εκτιμάται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να δραστηριοποιηθούν περισσότερο όσον αφορά την προσφορά εθνικών συστημάτων για τα χρηματοδοτικά μέσα μικροχρηματοδότησης, ιδίως με τη χρήση των πόρων που λαμβάνουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress έχει σκοπό να βοηθά τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξασφάλισης παραδοσιακών τραπεζικών δανείων να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε μικροπιστώσεις για να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι ή να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση.
Ο μηχανισμός, μέσω δανείων ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ, χρηματοδοτεί ανέργους, άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους και άτομα που ανήκουν σε μειονεκτούσες ομάδες, για παράδειγμα νέους, ηλικιωμένους ή μετανάστες. Σκοπός του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress δεν είναι μόνο η διάθεση χρηματοδότησης από την Ε.Ε., αλλά και η δημιουργία αποτελέσματος μόχλευσης για συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσού πενταπλάσιου της συνεισφοράς της Ε.Ε.
Ο μηχανισμός αυτός δεν χρηματοδοτεί απευθείας επιχειρηματίες, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων στην Ε.Ε. να αυξήσουν τα ποσά που δανείζουν, με τις ακόλουθες ενέργειες:
* Δίνει εγγυήσεις σε παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων και κατά συνέπεια αναλαμβάνει από κοινού τον κίνδυνο ζημίας.
* Χρηματοδοτεί την αύξηση των ποσών που διατίθενται για μικροδάνεια.
* Οι πάροχοι μικροπιστώσεων μπορεί να είναι ιδιωτικές ή δημόσιες τράπεζες, μη τραπεζικά ιδρύματα μικροπιστώσεων και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
* Οι όροι χορήγησης μικροδανείων σε επιχειρηματίες, δηλαδή, το ποσό, η διάρκεια, το επιτόκιο, τα έξοδα και το χρονικό πλαίσιο του δανείου εξαρτώνται από τον εκάστοτε πάροχο μικροπιστώσεων.
* Οι χρηματοδοτήσεις Progress δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη πιστωτικών ορίων, όπως υπεραναλήψεις ή βραχυπρόθεσμες ανανεούμενες διευκολύνσεις.
Δικαιούνται μικροχρηματοδότηση από το μηχανισμό Progress:
* όσοι επιθυμούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες ή να συστήσουν/επεκτείνουν μια μικροεπιχείρηση (με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους), ιδίως μια κοινωνική επιχείρηση,
* οι άνεργοι που θέλουν να συστήσουν επιχείρηση,
* όσοι έχουν αποσυρθεί προσωρινά από την αγορά εργασίας,
* όσοι δεν μπορούν εύκολα να λάβουν συμβατική πίστωση (επειδή είναι γυναίκες, θεωρούνται πολύ νέοι ή πολύ ηλικιωμένοι, ανήκουν σε μειονοτική ομάδα, έχουν μια αναπηρία, κ.λπ).
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – nbellos@naftemporiki.gr
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014