“Επιδίωξή μας η κατοχύρωση του δικαιώματος για ασφαλή και υγιεινή εργασία για όλους τους πολίτες” , δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη μετά την υιοθέτηση της έκθεσης της σχετικά με την “Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
2007-2012”
“Παράλληλα με τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία για όλους τους πολίτες, επιδιώκουμε να κατοχυρώσουμε ταυτόχρονα και το δικαίωμα για ασφαλή και υγιεινή εργασία”, δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη, μετά την υιοθέτηση της έκθεσης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2007-2012 από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως σημείωσε: “το εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ο εργαζόμενος, αποτελεί βασική συνιστώσα της ποιότητας ζωής του”.
Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι με αναπηρία αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα – καθώς κάθε χρόνο σχεδόν 300000 εργαζόμενοι υφίστανται μόνιμη αναπηρία διαφόρων βαθμών- η Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι είναι ανάγκη, κατά την κατάρτιση εθνικών στρατηγικών από τα Κράτη Μέλη, να τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι, με ιδιαίτερη εστίαση στις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “η υγεία και η ασφάλεια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση ως πρόσχημα για τη μη απασχόληση ή την απόλυση εργαζομένων με αναπηρία. Άλλωστε, πρόσθεσε, “οι χώροι εργασίας που είναι προσβάσιμοι και ασφαλείς για τα άτομα με αναπηρία είναι επίσης ασφαλέστεροι και περισσότερο προσβάσιμοι για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η εξάλειψη των διαφόρων εμποδίων, η διευκόλυνση της κινητικότητας και η αξιοποίηση της τεχνολογίας των πληροφοριών οφείλουν να αποτελούν βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής στρατηγικής στο συγκεκριμένο τομέα”.
H έκθεση της “Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων” που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει προτάσεις της Ευρωβουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις οποίες είχε υποβάλλει σε συνεργασία με την Σοσιαλίστρια εισηγήτρια. Με αυτές:
– τονίζεται ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν στο πλαίσιο των στρατηγικών τους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία την υποχρέωση της διατήρησης της απασχόλησης – μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, ανακατανομής καθηκόντων κλπ. – για τα άτομα που προσβλήθηκαν από σωματική ή ψυχική ασθένεια κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής τους,
– υπογραμμίζεται ότι είναι ουσιώδες ο χώρος εργασίας να καταστεί προσβάσιμος και ασφαλής για τους εργαζόμενους με αναπηρία, μέσω της διασφάλισης εύλογων προσαρμογών, ειδικού εξοπλισμού προσαρμοσμένου στις ατομικές ανάγκες και μέσω της διασφάλισης των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία, ειδικά λόγω της αναπηρίας τους, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση και την πρόληψη περαιτέρω αναπηριών,
– η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη καλούνται να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή και επιβολή της οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση (οδηγία 2000/78/ΕΚ) και να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές προκειμένου οι κοινοτικές διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια να καλύπτουν επίσης τις προστατευόμενες υπηρεσίες απασχόλησης που παρέχονται στους ανθρώπους με αναπηρία.
Η έκθεση δείχνει σαφέστατα ότι ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον και μια εξίσου υγιής και ασφαλής οργάνωση εργασίας αποτελούν καθοριστικά στοιχεία της οικονομικής απόδοσης και ανταγωνιστικότητας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση εστιάζει στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων ενώ προτείνεται μεταξύ άλλων νέα νομοθεσία στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία για την καταπολέμηση νέων κινδύνων στον χώρο της εργασίας όπως μυοσκελετικές διαταραχές και καρκινογόνες ουσίες.
Θεσσαλονίκη 15 Ιανουαρίου 2008