ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MDA HELLAS

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ MDA ΕΛΛΑΣ, Κυπριανός Κατσαρής και Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Tην Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στους σκοπούς του ΜDA Ελλάς, Σωματείο για τη Φροντίδα των Ατόμων με Νευρομυικές Παθήσεις. Σολίστ θα είναι ο διεθνούς φήμης ελληνοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής (Cyprien Katsaris) ο οποίος θα συμμετάσχει αφιλοκερδώς. Τον καλλιτέχνη θα συνοδεύσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Christopher Warren-Green.

Tα έργα της συναυλίας θα είναι: σόλο πρόγραμμα έκπληξη με έργα Βach, Chopin, Mozart., J.S. Bach: Κοντσέρτο αρ. 4 , BWV 1055, W.A. Mozart: Κοντσέρτο αρ. 21, KV 467.
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Σωματείο, για την κατασκευή Κέντρου Νεότητος Ασθενών με Νευρομυικές Παθήσεις στην Αθήνα. Xoρηγός της εκδήλωσης είναι η Τράπεζα Κύπρου.

Ώρα έναρξης: 20.30. Εισιτήρια διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, Eρμού 1 και Πλατεία Συντάγματος. Τηλ. 210 – 72.82.333. Τιμές εισιτηρίων: 55, 37, 26, 14, 9 ευρώ.

Πληροφορίες για τον ΚΥΠΡΙΑΝΟ ΚΑΤΣΑΡΗ (CYPRIEN KATSARIS)
Ο Κυπριανός Κατσαρής (Cyprien Katsaris) γεννήθηκε στη Μασσαλία από ελληνοκύπριους γονείς και ζει στο Παρίσι.
Έχει συμπράξει με φημισμένες ορχήστρες όπως: Φιλαρμονική Βερολίνου, Concertgebouw Amsterdam, Philharmonia (Λονδίνο), Ιαπωνίας κα. Συνεργάστηκε με διάσημους μαέστρους όπως: Leonard Bernstein, Sir Simon Rattle, Mstslav Rostropovich, Kurt Masur κα.

Έχει συνεργαστεί με τις πιο ονομαστές δισκογραφικές εταιρίες: Teldec (4 Grand Prix du Disque), Sony Classical, Deutsche Grammophon, EMI κα. Τον Ιανουάριο του 2001, ίδρυσε την προσωπική του δισκογραφική εταιρία Piano 21.
Έχει ηχογραφήσει ζωντανά όλα τα Κοντσέρτα του Mozart, με την Salzburger Kammerphilarmonie, υπό τη διεύθυνση του Yoon K. Lee και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, έργα που είχαν χαθεί ή ξεχαστεί, όπως το Κοντσέρτο σε Ουγγρικό Στυλ των Liszt / Tchaikovsky, με την Oρχήστρα Φιλαδελφείας, υπό τη διεύθυνση του Eugene Ormandy κα.
Εντάσσεται στους εκατό καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα σύμφωνα με το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason.

Στις 17 Οκτωβρίου 1999 έδωσε ρεσιτάλ στο Carnegie Hall, για την επέτειο των εκατόν πενήντα χρόνων από το θάνατο του Frédéric Chopin. Το κοντσέρτο ηχογραφήθηκε (audio και video) και εκδόθηκε από την Piano 21.
Το 2006, ο Κυπριανός Κατσαρής ήταν ο πρώτος πιανίστας που δίδαξε masterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη, από τότε που ο ίδιος ο συνθέτης δίδαξε εκεί για τελευταία φορά, το 1886.
Από το 1977 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Echternach που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.
Το έργο του έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί με τις παρακάτω διακρίσεις: Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη, 1997 – Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών (Γαλλία), 2000 κα.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cyprienkatsaris.net
Επιμέλεια: Πηνελόπη Μπαρμπετάκη

Πληροφορίες για τη ΚΑΜΕΡΑΤΑ – ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το 1991 ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής”, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα μιας ορχήστρας δωματίου διεθνών προδιαγραφών, ίδρυσε σε συνεργασία με τον βιολιστή Δημήτρη Σέμση, εμψυχωτή τότε της Ελληνικής Καμεράτα, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της νέας ορχήστρας δωματίου την ανέλαβε ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ο οποίος, σε συνεργασία με τους είκοσι τέσσερις μόνιμους μουσικούς που την απαρτίζουν και που υποστηρίζουν με πάθος το έργο της, την ανέδειξε σε μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, ικανό να υπηρετεί ευρύτατο φάσμα μουσικής, με ρεπερτόριο από το Μπαρόκ ως τον 210 αιώνα, και από τη μουσική δωματίου ως την όπερα.

Για την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2001 ανέλαβε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Καμεράτα ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και ιδρυτής της περίφημης Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, σερ Νέβιλ Μάρρινερ, καθιερώνοντας την Ορχήστρα ως ένα από τα εκλεκτά σύνολα δωματίου της Ευρώπης. Από το φθινόπωρο του 2001 είναι επίτιμος πρόεδρός της. Μόνιμοι μαέστροι της ορχήστρας είναι ο Αλέςξανδρος Μυράτ και ο άγγλος αρχιμουσικός Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, που ανέλαβε τη θέση αυτή το φθινόπωρο του 2004.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της στην ελληνική μουσική δημιουργία: από την ίδρυσή της έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει ηχογραφήσει πολυάριθμα έργα ελλήνων συνθετών (Αντωνίου, Μικρούτσικος, Κουρουπός, Σισιλιάνος κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την Ορχήστρα, ενώ δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση ειδικών εργαστηρίων για νέους συνθέτες.

Η πλούσια δισκογραφία της Καμεράτα περιλαμβάνει ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν από τις εταιρείες BMG, ΕΜΙ Classics, Universal, ECM Records, Agora και Artion Records. Έχει επίσης ηχογραφήσει μουσική για τον κινηματογράφο.
Για το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου η Καμεράτα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων κριτικών (1996).

Η Καμεράτα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Σύλλογο “Οι Φίλοι της Μουσικής”, ενώ υποστηρίζεται ενεργά από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Γενναιόδωρος αποκλειστικός χορηγός της Ορχήστρας από το 1994 είναι ο όμιλοs Eurobank EFG.

Πληροφορίες για τον CHRISTOPHER WARREN-GREEN
Ο αρχιμουσικός Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην είναι μουσικός διευθυντής και μόνιμος αρχιμουσικός της Ορχήστρας Δωματίου του Λονδίνου από το 1988, ενώ έχει διατελέσει κορυφαίος αρχιμουσικός της Συμφωνιέτας του Γενκόπιν (1998-2001) και κορυφαίος αρχιμουσικός της Ορχήστρας Δωματίου του Νόρντικ (2001-2005).

Διευθύνει τακτικά τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Μεγάλης Βρετανίας: Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμόνια, Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ, Ορχήστρες του BBC, ενώ αυτή την εποχή κάνει το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου.

Έχει επίσης συνεργασία με σημαντικές ορχήστρες των ΗΠΑ και του Καναδά: μετά την επιτυχημένη πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσιγκτον ακολούθησαν εμφανίσεις με την Ορχήστρα του Σαιντ Λούις, της Μινεσότας, της Ινδιανάπολης και με τη Συμφωνική του Βανκούβερ και της Βικτόριας. Διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Συμφωνική του Σηάτλ, με την οποία συνεργάζεται τακτικά.

Την περίοδο 2005-2006 έκανε το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική του Χονγκ Κονγκ, του Σαρλότ, του Κρίστενσεν, και τη Φιλαρμονική του Κάλγκαρη, ενώ είχε τακτική συνεργασία με τη Συμφωνική του Σηάτλ, τη Φιλαρμόνια, την Ορχήστρα του Μουσικού Κολεγίου του Βίντερτουρ, τη Συμφωνιέτα του Χονγκ Κονγκ κ.ά.

Είναι μέλος της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας, ενώ προσκαλείται συχνά από τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας για συναυλίες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Χάιγκροουβ Χάους και στο Ανάκτορο του Σαιντ Τζέιμς. Το 2005, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ανέλαβε τη μουσική διεύθυνση της Φιλαρμόνια στις εορταστικές εκδηλώσεις για το γάμο του με τη Δούκισσα της Κορνουάλης, ενώ τον Απρίλιο του 2006 διηύθυνε ένα ιδιωτικό κοντσέρτο για τη βασιλική οικογένεια, για τον εορτασμό των ογδοηκοστών γενεθλίων της Βασίλισσας της Αγγλίας.

Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για τις εταιρείες Virgin, BMG, EMI, Philips και Chandos, και πρόσφατα για την Deutsche Grammophon και έχει παρουσιάσει πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, μεταξύ των οποίων τις παραγωγές του BBC «Young Musician of the Year» και «Pebble Mill at One», καθώς και την τηλεοπτική κάλυψη των Προμς (Promenade Concerts).

Ο Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην ξεκίνησε την καριέρα του ως βιολονίστας. Σε ηλικία μόλις 24 ετών πήρε τη θέση του εξάρχοντα στην Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου ενώ έξι χρόνια αργότερα προσκλήθηκε από τον σερ Νέβιλ Μάρρινερ, για την ίδια θέση, στην Ορχήστρα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών. Ως σολίστ συνέπραξε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και συνεργάστηκε με τους διάσημους αρχιμουσικούς σερ Σάιμον Ρατλ, Μάικλ Τίλσον Τόμας, Λέοναρντ Σλάτκιν και Τζουζέππε Σινόπολι.

Από τον Οκτώβριο του 2004 είναι μόνιμος μαέστρος της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …