Στις μέρες μας πληθαίνουν συνεχώς οι περιπτώσεις κατά τις οποίες συνήγοροι δραστών σοβαρών εγκληματικών πράξεων ζητούν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, με προφανή στόχο να μην καταλογιστεί η ευθύνη της πράξης στους πελάτες τους. Ταυτόχρονα μέσα μαζικής επικοινωνίας και μερίδα του επιστημονικού κόσμου διαμορφώνουν την αντίληψη, ότι κάθε αποτρόπαια και ειδεχθής πράξη προέρχεται από το νοσηρό ψυχισμό κάποιου διαταραγμένου ατόμου.
Είναι επιστημονική αυτή η νοσολογική προσέγγιση του εγκλήματος ή αποτελεί μια ανιστόρητη και ατεκμηρίωτη στάση, που κατατείνει στην απάλειψη της ευθύνης και στην υπαγωγή του εγκλήματος στη σφαίρα της ψυχιατρικής; Είναι προφανές, ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται η Νομική επιστήμη με την Ψυχιατρική και το Δίκαιο με το Ψυχικό πρόβλημα, όχι μόνο στην παραβατική συμπεριφορά, αλλά και στην ικανότητα δικαιοπραξίας, στον ακούσιο εγκλεισμό, κ.α.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2007, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΔΙΚΑΙΟ & ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ – Ηθική και Δεοντολογία Ψυχιατροδικαστικής», στο ξενοδοχείο Porto Pallas. Συμμετέχουν ψυχίατροι, νομικοί με ειδίκευση στο ποινικό και αστικό δίκαιο και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι θα αναλύσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εμπλοκή του Δικαίου με την Ψυχιατρική.
Ώρα έναρξης 9:30 π.μ.
Η Ημερίδα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.