Υπάρχουν διάφοροι χαρακτηριστικοί μέθοδοι διαχείρισης της κύστης που χρησιμοποιούνται συνήθως μετά από μια κάκωση νωτιαίου μυελού. Τις παραθέτουμε παρακάτω με σύντομη περιγραφή της καθεμίας:
Υπερηβικοί καθετήρες : Ένα σωληνάκι εισέρχεται από την κοιλιά στην κύστη, κι ένα μπαλονάκι που βρίσκεται στην άκρη του (στο εσωτερικό της κύστης), τον κρατάει στη θέση του. Παραμένει μέσα στην κύστη, και την αδειάζει συνέχεια, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ γεμάτη.
Μόνιμοι ουρηθρικοί καθετήρες : Η κύστη αδειάζει με τη βοήθεια ενός σωλήνα που είναι τοποθετημένος μέσα της, και τα ούρα καταλήγουν σε σακουλάκι έξω από το σώμα. Είναι πολύ διαδεδομένοι σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, και δεν χρησιμοποιούνται εύκολα έξω από αυτά, λόγω του υψηλού κινδύνου (ουρο)λοιμώξεων.
Διαλείποντες καθετηριασμοί : Αδειάζετε την κύστη αρκετές φορές την ημέρα, με την βοήθεια ενός μικρού λαστιχένιου ή πλαστικού σωλήνα. Ο σωλήνας δεν παραμένει στην κύστη μεταξύ των καθετηριασμών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαλειπόντων καθετήρων κι είναι η πιο συχνή μέθοδος διαχείρισης της κύστης, ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία.
Εξωτερικές μέθοδοι διαχείρισης της κύστης
«Καπελάκια»: Το «καπελάκι» είναι μια μέθοδος καθετηριασμού που δεν απαιτεί την τοποθέτηση λαστιχένιου σωλήνα στην ουρήθρα. Η ουρήθρα είναι ένας βιολογικός σωλήνας που ξεκινάει από την κύστη και καταλήγει έξω από το σώμα. Η κύστη είναι το μέρος 7όπου αποθηκεύονται τα ούρα μέσα στο σώμα μας. Το «καπελάκι» είναι μια θήκη από λάστιχο, στην οποία μπαίνει το πέος. Ονομάζεται, αλλιώς, και καθετήρας texas. Επιτρέπει την εκκένωση της κύστης χωρίς τη χρήση ουροδοχείου, πάνας, ή τουαλέτας. Το καπελάκι είναι ενωμένο με ένα πλαστικό σωλήνα που καταλήγει σε σακουλάκι. Εκεί συσσωρεύονται τα ούρα πριν τα αδειάσουμε στην τουαλέτα.
Εξωτερική συσκευή continence : Είναι μια άλλη μέθοδος διαχείρισης της κύστης, στην οποία ο καθετήρας ακουμπά στην άκρη του πέους, με τη βοήθεια μια υδρόφιλης, υποαλλεργικής κόλλας, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση των τραυμάτων. Τα ούρα μεταφέρονται σε έναν ουροσυλλέκτη, χωρίς να έρθουν σε επαφή με το δέρμα.
Αυθόρμητη Εκκένωση :
Οι μυς της κύστης συστέλλονται, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης της κύστης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη θέλησή μας { εκούσια}, είτε όχι {ακούσια}.
Εκούσια Εκκένωση :
Αυτή γίνεται μόνο με τη θέλησή μας . Όταν η κύστη γεμίσει, στέλνονται μηνύματα στο ιερό πλέγμα της σπονδυλικής στήλης, και από εκεί μεταφέρονται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια στέλνει μήνυμα στην κύστη για να συσταλλεί και στους σφιγκτήρες για να ανοίξουν, ώστε να ξεκινήσει η εκκένωση.
Σφιγκτηροτομή : Αυτή η χειρουργική διαδικασία αυξάνει τον «λαιμό» της κύστης, και χαλαρώνει τους σφιγκτήρες, ώστε να μπορούν τα ούρα να αποβληθούν ευκολότερα. Μετά την επέμβαση, θα ουρείτε ακούσια, χωρίς έλεγχο, και θα πρέπει να φοράτε έναν ουροσυλλέκτη.
«Καπελάκι» : Αυτό χρησιμοποιείται από άντρες που έχουν ακράτεια ή έχουν υποβληθεί σε σφιγκτηροτομή { δείτε παραπάνω}. Είναι κατασκευασμένα από λάστιχο{latex}ή σιλικόνη που καλύπτει το πέος, και συνδέονται με ένα σωλήνα που καταλήγει σε ουροσυλλέκτη.
Υποκινούμενη Εκκένωση
Η εκκένωση μπορεί να υποκινηθεί με διάφορους τρόπους όπως :
Πρωκτική συστολή : Αυτή η μέθοδος χαλάρωσης του σφιγκτήρα συχνά συνοδεύεται με άλλες μεθόδους, όπως η μέθοδος valsalva{που εξηγείται παρακάτω}, και με τη χρήση κοιλιακής ζώνης.
Crede : Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την πίεση της κύστης με τα χέρια.
Ελαφρά χτυπήματα : Χτυπάμε την κύστη ελαφρά και συνέχεια με τα ακροδάχτυλα ή τις παλάμες, υποκινώντας τους μυς της κύστης να ξεκινήσουν την εκκένωση.
Valsalva : Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την αύξηση της πίεσης στην κοιλιακή χώρα εσωτερικά, όπως όταν θέλουμε να κενώσουμε το έντερο.
Χειρουργικές Εναλλακτικές
1. Mitrofanoff : Εδώ κατασκευάζεται μια δίοδος, ώστε ο καθετηριασμός της κύστης να γίνει μέσω της κοιλιάς.
2. Χειρουργική διεύρυνση της κύστης.
3. Σφιγκτηροτομη : {δείτε παραπάνω}.
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής, allejestem@hotmail.com