28/11/2005: Κοινή διακήρυξη των αρμοδίων Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υπεγράφη στο Μάντσεστερ την περασμένη Παρασκευή, με την οποία χαράσσεται η καινούρια στρατηγική της Ε.Ε. για τα επόμενα πέντε χρόνια στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Λισσαβόνας για την δημιουργία της ανταγωνιστικότερης και της δυναμικότερης Οικονομίας της Γνώσης και της Πληροφορίας του κόσμου η οποία θα διασφαλίζει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή.
Η στρατηγική που αποτυπώνεται στη Διακήρυξη θέτει ως στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις και την ένταξη των λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων στην Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας. Επίσης, η διακήρυξη ανοίγει το δρόμο προκειμένου οι Δημόσιες Διοικήσεις και επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να εξοικονομούν πόρους και να λειτουργούν παραγωγικότερα και με διαφάνεια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης που διοργανώθηκε στο Μάντσεστερ (Ministerial eGoverment Conference 2005 Transforming Public Services) υπό την βρετανική προεδρία, υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο, η Κοινή Διακήρυξη των Υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ και των κρατών υπό ένταξη ή υπό προσχώρηση για τον μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών (Transforming Public Services) με την χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών .
Η Διακήρυξη των Υπουργών περιστρέφεται γύρω από τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
§ Η ένταξη στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης των λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
§ Η χρήση των νέων τεχνολογιών για την αύξηση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Διοίκησης,
§ Η ψηφιοποίηση διοικητικών συναλλαγών υψηλού αποτελέσματος (high-impact) για τον Πολίτη και τις επιχειρήσεις με έμφαση στις διαδικασίες των προμηθειών του Δημοσίου (e-procurement) ακολουθώντας κοινά αποδεκτά πρότυπα.
§ Η διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την χρήση της ψηφιακής ταυτότητας και υπογραφής.
Κατά τη συνδιάσκεψη αυτή, στην οποία για πρώτη φορά, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υπουργού, πέραν της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (egovernment), διαπιστώθηκε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν λίγο πολύ τα ίδια προβλήματα στην εισαγωγή των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση και ότι το κλειδί για το μετασχηματισμό των Δημόσιων Υπηρεσιών παραμένει η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Σε δήλωση του ο Υφυπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος ανέφερε ότι «Με την κοινή αυτή διακήρυξή μας, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα προς την Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας. Στον πυρήνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης βρίσκεται ο άνθρωπος. Σε κάθε περίπτωση η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση απαιτεί υπαλλήλους με δεξιότητες πληροφορικής και διοικητική κουλτούρα με επίκεντρο τον Πολίτη που προάγει ποιοτικότερες υπηρεσίες και τη διαφάνεια. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν είναι τεχνικό ζήτημα και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση δεν είναι αυτοσκοπός. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αφορά στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον Πολίτη και τις επιχειρήσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και συνεπώς είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρώπινου δυναμικού και εν κατακλείδι ζήτημα πολιτικό».
Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης βρίσκεται στο www.egov2005conference.gov.uk
Πηγή ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.