Προώθηση της Απασχόλησης των Κινητικά Αναπήρων, Αθήνα, 15 16 Μαΐου 2003.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Είμαστε πάνω από 230 εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας τον επιχειρηματικό χώρο και τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων, τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις,
αλλά και κυβερνητικούς φορείς, που συμμετείχαμε στο Συνέδριο INTO WORK 2003 που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 15-16 Μαΐου και συζητήσαμε το θέμα Προώθηση της Απασχόλησης των Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες.
Εμείς, οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου συμφωνήσαμε στη Διακήρυξη αυτή, η οποία απευθύνεται στις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους Κοινωνικούς εταίρους, τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τους οποίους καλούμε να δραστηριοποιηθούν τόσο στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων όσο και σε συνεργασία μεταξύ τους για τη βελτίωση των συνθηκών των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στους χώρους εργασίας.
1. Αναγνωρίζουμε ότι τα άτομα με κινητική αναπηρία βιώνουν πολλαπλούς αποκλεισμούς στον τομέα της απασχόλησης, λόγω εμποδίων που δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, όπως είναι κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές δυσκολίες στην προσβασιμότητα, η ακαταλληλότητα των μέσων μεταφοράς, η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στον τομέα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της απασχόλησης, οι αρνητικές και αδιάφορες νοοτροπίες, οι δυσκολίες πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και γενικότερα η έλλειψη ευαισθητοποίησης και γνώσης σχετικά με τους τρόπους που η επαγγελματική ζωή είναι δυνατόν να ξανασχεδιασθεί ώστε να ικανοποιεί και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
2. Υποστηρίζουμε το όραμα και τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους 2003 για τα Άτομα με Αναπηρίες, εστιάζοντας την προσοχή μας στην ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο τόσο την ενσωμάτωση των αιτημάτων των ατόμων με αναπηρίες στις πολιτικές και πρακτικές στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την ανάληψη συγκεκριμένων και θετικών δράσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα άτομα αυτά.
3. Τονίζουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των εργοδοτών σχετικά με τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρίες ως εργαζομένων καθώς και τις μέσα σε απόλυτα λογικά πλαίσια προσαρμογές που απαιτούνται στους εργασιακούς χώρους οι οποίες θα προσφέρουν δυνατότητα πρόσβασης στην απασχόληση.
4. Θεωρούμε ότι η Οδηγία 2000/78/ΕΚ της 27ης Νοεμβρίου 2000, για την
«Διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία», που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (αριθ. L 303 της 02/12/2000), παρέχει τη νομική και την πολιτική βάση για θετικές δράσεις που θα βελτιώσουν το εργασιακό ζήτημα για τα άτομα με κινητική αναπηρία.
Οι κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών θα πρέπει να εφαρμόσουν την Κοινοτική Οδηγία σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόσο μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τις οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν άτομα με κινητική αναπηρία όσο και ζητώντας τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες στους τομείς της απασχόλησης και της αναπηρίας.
5. Καλούμε τους πολιτικούς που λαμβάνουν αποφάσεις και τους κοινωνικούς εταίρους να εμπλακούν σε έναν ενεργό διάλογο με τις οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα άτομα με αναπηρίες, προκειμένου να επανεξετάσουν τις υπάρχουσες πολιτικές και πρακτικές, να αποκτήσουν γνώσεις από τις εμπειρίες των ατόμων με αναπηρίες, και να ακούσουν τις ιδέες, τις προσδοκίες και τις προτάσεις τους, μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας,
6. Επικροτούμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν κοινωνικά ευαίσθητοι και διορατικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι μέσα από πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσλαμβάνουν, απασχολούν και διατηρούν στην εργασία άτομα με κινητικές αναπηρίες προς όφελος τόσο των ατόμων αυτών όσο και των ιδίων των επιχειρήσεων. Τέτοιες πρακτικές είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθούν ευρύτατα και να υιοθετηθούν από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
7. Επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε την αποδοχή της διαφορετικότητας τόσο για τα σημερινά όσο και για τα μελλοντικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα άτομα με κινητική αναπηρία θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση-τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως εργοδότες.
8. Συνεπώς, δεσμευόμαστε τόσο εμείς όσο και οι φορείς που εκπροσωπούμε, να πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών απασχόλησης καθώς και στην δημιουργία ευκαιριών στην απασχόληση για τα άτομα με κινητική αναπηρία.
Αθήνα, 16 Μαΐου 2003
Το Συνέδριο INTO WORK 2003 οργανώθηκε από δυο συμπράξεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα φορέων και οργανώσεων και που δημιουργήθηκαν με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν μέτρα για τη βελτίωση των ευκαιριών των ατόμων με κινητική αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Οι συμπράξεις αυτές:
Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΩΤΕΑΣ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω της Ελληνικής Κ.Π. EQUAL του Υπουργείου Εργασίας και
SDV NetJob που χρηματοδοτείται με βάση το Άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Πρόγραμμα των Καινοτόμων Μέτρων.